Now Reading:
SKORO PUNOLJETNE BALE ODLAZE U POVIJEST Bosilj: “Grad je nisko kreditno zadužen i ovo nećemo ni osjetiti”
Full Article 4 minutes read

SKORO PUNOLJETNE BALE ODLAZE U POVIJEST Bosilj: “Grad je nisko kreditno zadužen i ovo nećemo ni osjetiti”

O konačnom rješavanju gomile smeća na samom ulazu u grad Varaždin te uključivanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te samom sufinanciranju sanacije baliranog otpada u Brezju raspravljalo se u srijedu u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako je nakon 17 godina došlo krajnje vrijeme se taj problem riješi.

-Gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada, jedna je od najvećih ekoloških crnih točaka u RH. Sada je na nama, na Gradu Varaždinu da provedemo postupak javne nabave i odaberemo izvođača koji će sanirati ovo odlagalište u Brezju. Vlada će nam odobriti 40 posto troškova, Grad Varaždin ima već pripremljene ponude od banaka. HBOR nam je u ovom trenutku s kamatom ispod 1 posto najprihvatljiviji. Dugoročni kredit od 15 godina koji zapravo Grad će vrlo malo osjetiti i sazrelo vrijeme da se varaždinske bale riješe – izjavio je Bosilj dodajući ne očekuje veće zapreke u cijelom procesu.

Ipak, ističe kako zna da postoje snage koje žele opstrukciju, ali i napominje kako je ovo nadstranački projekt.

-Ovo nije projekt niti HDZ-a, niti SDP-a, niti Reformista, niti bilo koga drugoga. Ovo je projekt gdje bi svi trebali staviti glave zajedno što smo sada, vidite i napravili i treba riješiti taj problem – naglasio je.

Za samo kreditno zaduženje potrebna je suglasnost Gradskog vijeća i Ministarstva financija, a postupak će postati pravovaljan po dobivanju suglasnosti Vlade RH.

-Budući da se radi o iznosu većem nego što upravni odbor Fonda odlučuje te Ministarstva financija koje će nam dati dozvolu za zaduženje Grada Varaždina. Grad Varaždin, znate i sami da sam riješio jednim kreditom, da sam objedinio sve prethodne kredite i uz kamatu 0,44 posto to refinanciramo. Grad Varaždin je nisko kreditno zadužen i imamo vrlo veliku mogućnost kreditnog zaduženja tako da nećemo osjetiti ovo zapravo na proračunu – zaključuje gradonačelnik i dodaje kako micanje prvih bala ovisi o postupku javne nabave, a odabrani izvođač bit će poznat na jesen.

Alenka Košiša Čičin-Šain, v. d. direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istakla je odličnu suradnju s Gradom Varaždinom.

– Mi smo to sve skupa provjerili i prošli kroz tu obilnu tehničku dokumentaciju i sva pozitivna mišljenja resornih ministarstava i njihove suglasnosti tom smo prilikom pregledali. Time su se stekli uvjeti da se Fond svojom participacijom od 40 posto prema pravilniku o uvjetima i načinu sufinanciranja takvih projekata za jedinice lokalne samouprave može uključiti te smo to i učinili. U ovom konkretnom slučaju od pretpostavljenih 190 milijuna kuna za projekt zbrinjavanja 95,8 tisuća tona i 125.000 komada bala, Fond će participirati sa 76 milijuna kuna bespovratnih sredstava – rekla je Čičin-Šain ustvrdivši kako je to jedan ogroman zalogaj za Grad Varaždin, kako ekološki, tako i financijski koji se teško može riješiti bez pomoći države.

Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, ujedno i predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naglasio je što se okolišnog dijela tiče prepreka nema.

-U trećem mjesecu ove godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odnosno nadležna uprava za procjenu utjecaja na okoliš dala je pozitivno mišljenje na program sanacije, odnosno da su mjere koje su navedene u programu sanacije, a temeljem kojih slijedi cijeli ovaj proces u skladu s Zakonom o gospodarenju otpadom. Loptica je opet na Gradu Varaždinu koji treba provesti ovaj proces do kraja. Mi smo tu kao Ministarstvo, Fond za zaštitu okoliša i država koja će osigurati 40 posto bespovratnih sredstava za provođenje ovog projekta – rekao je Šiljeg.

Naglasio je kako svi akteri na političkoj sceni u Varaždinskoj županiji, od župana, gradonačelnika i koalicijskih partnera “pušu u isti rog” i kako svi žele da se što prije ovaj proces dovrši do kraja.

-Upravni odbor Fonda i Vlada Republike Hrvatske će donijeti konačnu odluku, za koju nema razloga da bude negativna u trenutku kada se prethodna procedura, u skladu s Zakonom o javnoj nabavi provede i tu smo da podržimo ovaj projekt do kraja. Prema informacijama koje ja imam, a dobio sam ih prije svega od kolega sa Sveučilišta u Zagrebu, odnosno Geotehničkog fakulteta, da na sreću je situacija s tlom koje je bilo ispod bala, zadovoljavajuća i nisu primijećena značajna onečišćenja tla, ali da budemo sto posto na strani sigurnosti, ovaj projekt uključuje itekako važnu mjeru, a to je sanacija tla – dodao je Šiljeg.

Nakon javne nabave onaj tko dobije na natječaju taj posao i preuzme ga dat će svoj prijedlog rješenja zbrinjavanja, deponiranja i ekološkog zbrinjavanja bala.

abrkic/sjever.hr
06.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.