Now Reading:
ŠTO ĆE BITI NA ZIMU? Šef Hrvatske poljoprivredne komore: Bojimo se da s takvim cijene pšenice neće biti jesenske žetve…
Full Article 2 minutes read

ŠTO ĆE BITI NA ZIMU? Šef Hrvatske poljoprivredne komore: Bojimo se da s takvim cijene pšenice neće biti jesenske žetve…

I dok poljoprivrednici negoduju zbog pada otkupne cijene pšenice, stočarski sektor napokon je malo odahnuo. No nakon što je Žitozajednica izašla s novim cijenama koja je za ratare itekako iznenađujuća, u poljoprivrednim krugovima raste zabrinutost, a šef Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović naglašava kako se boje da takve cijene neće biti dovoljne za pokretanje jesenske žetve.

Naime, iako se očekivalo da će otkupna cijena pšenice biti između 2,40 i 2,80 kuna, nove cijene za ratare itekako su iznenađujuće.

-Dogodilo se da je cijena u ekstra klasi 2,20 kuna, četvrta klasa je 2 kune, što znači da će, kada se odbije skladištenje i primjese i drugo, poljoprivrednici realno dobiti 1,90 do 2 kune. To je itekako zabrinjavajuće jer to nije realna cijena i bojimo se da s takvim cijenama neće biti dovoljno za pokretanje jesenske žetve – rekao je Jakopović.

Nove cijene idu na ruku stočarskom sektoru koji je ipak malo odahnuo. Naime, kako pojašnjava Jakopović, najveći problemi dosad su se javljali upravo u ovom sektoru koji si nije mogao priuštiti sve veći rast cijena inputa u proizvodnji.

-Ono gdje je to izuzetno problematično su zimski mjeseci. Ako cijena energije bude izuzetno visoka i ako je cijena sirovine, pšenice, ječma i kukuruza visoka dogodit će se izuzetan rast u proizvodnji piletine i jaja jer te industrije u potpunosti ovise o tome – naglašava Jakopović i dodaje kako su neki proizvođači za jesenske i zimske mjeseci najavili zatvaranje turnusa jer im se ovakva proizvodnja financijski ne isplati.

tklopotan / www.sjever.hr
05.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.