Now Reading:
BOMBA IZ VLADE Ministar Marić podnio ostavku
Full Article 2 minutes read

BOMBA IZ VLADE Ministar Marić podnio ostavku

marić

Zdravko Marić, ministar financija i potpredsjednik Vlade odlazi iz tima Andreja Plenkovića i to na vlastiti zahtjev, donosi Večernji list.

Iako se o njegovu povlačenju šuška već neko vrijeme, informacija je držana u strogoj tajnosti, a sutra bi trebala biti službeno priopćena nakon sastanka užeg kabineta Vlade i, nakon toga, parlamentarne većine. Iako službenih izjava iz Vlade zasad nema.

Njegov je odlazak doznaje Večernji, osobne je prirode i nema veze s političkom situacijom, a također prema pisanju Večernjeg iz izvora bliskih Mariću, ulaskom Hrvatske u eurozonu, za što se još samo čeka formalna potvrda Vijeća EU idući tjedan, Marić je ispunio svoje političke ambicije.

Zdravko Marić slovi kao jedan od najstručnijih i svakako spada među dva-tri najuspješnija Plenkovićeva ministra, s velikim iskustvom u funkcioniranju javne administracije i dobrim znanjem iz financija. Proveo je nekoliko krugova poreznog rasterećenja plaća i spustio stopu PDV-a za niz proizvoda i usluga. No, unatoč opetovanim pritiscima, ostao je dosljedan što se tiče porezne stope u turističkom sektoru. Marić je vješto balansirao i tijekom pandemije na način da ogromni transferi novca i potpore poduzetnicima koje je isplaćivala država nisu usporili proces konvergencije i na kraju je dobio zadovoljavajuću ocjenu Europske komisije i s fiskalnim deficitom i s javnim dugom te je zemlja danas nadomak eurozoni.

sjever.hr/vecernji.hr
05.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.