Now Reading:
ČUVARICE TRADICIJE Na spektakularnom Festivalu žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije predstavilo se 12 žena uz inozemnu gošću
Full Article 4 minutes read

ČUVARICE TRADICIJE Na spektakularnom Festivalu žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije predstavilo se 12 žena uz inozemnu gošću

U organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i u suradnji s Udrugom žena iz ruralnih područja te suorganizatorom i domaćinom Općinom Novigrad Podravski, jučer je uspješno održan tradicionalni Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije.

Na ovoj spektakularnoj manifestaciji u sportskoj dvorani novigradske Osnovne škole uz mnoštvo posjetitelja predstavilo se 12 žena iz svih krajeva županije, kao i gošća iz Gradišća u Austriji. Sve su one na svojim štandovima prezentirale različitost života u ruralnim područjima. Uz puno mašte prikazale su svoje životne priče i svoj rad, od primarnog zanimanja kroz svakodnevni mar, različite hobije i umjetničke izričaje do društvenog angažmana i očuvanja tradicije.

U uvodnom dijelu Festivala, povodom 10. obljetnice, održana je promocija Monografije Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije 2011.- 2021. koju je predstavila predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić, koja je autorica i urednica knjige. Naglasila je kako je to važna obljetnica, posebno za nju, koja je inicirala i organizirala Festival kroz sve te godine.

Monografija je izdana s ciljem da ostane zapisano za buduće generacije kako su u lijepoj Podravini i Prigorju živjele, radile i stvarale mnoge marljive žene pune životne radosti, nadasve kreativne, svestrane i s mnoštvom posebnosti, ali često vrlo tihe i samozatajne. U Monografiji  je na 170 stranica obradila Festival kronološkim redom sa životnim pričama svih 110 sudionica, 109 s područja županije i jedne iz austrijskog Gradišća. Sve je ilustrirano fotografijama s Festivala.

U Monografiji je naglašena želju da se Festival nastavi u budućnosti,  uz ideju o davanju dužne pažnje svim ženama. Plan je održivost Festivala u daljnjoj senzibilizaciji javnosti za nužnost promicanja ravnopravnosti spolova i ljudskih prava te jačanja položaja žena u našem društvu, uz pojedinačni angažman u prezentaciji načina i različitosti života žena i umrežavanje u ruralnom području te njegovanju običaja, očuvanju tradicije i kulturne baštine, kao i prenošenje na mlade naraštaje

Župan Darko Koren pohvalio je izdavanje Monografije uz naglasak na uloženi trud autorice Rupčić te izrazio zadovoljstvo održavanjem Festivala uz zahvalu svim sudionicama na njihovom trudu i prezentaciji. Istaknuo je kako će se Festival nastaviti i slijedeću godinu i to u jednoj od pet novih školskih sportskih dvorana. Saborski zastupnik i općinski načelnik Kalinovca Darko Sobota pozdravio je sudionice te istaknuo kako predstavljaju sve ono čime se bave, svoje obitelj i svoj kraj.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, ujedno i pokroviteljica Festivala Višnja Ljubičić kazala je kako su danas žene u ruralnim područjima snažnije i doprinose kvalitetnijem životu u svojim sredinama. Potrebno ih je više uključivati u lokalnu zajednicu i poduzetništvo. Ima sve više mladih, visokoobrazovanih žena koje su uspješne na prijavama u mjerama ruralnog razvoja, što je bitan iskorak u društvu.

Posjetitelji su imali priliku uživati u kreativnosti i raznolikosti, ali i kušati sve pripremljeno. Festival nema natjecateljski karakter, a bila je to prilika da žene pokažu sve što im je važno i što čini njihov život kvalitetnim i sadržajnim, a samim tim i život njihovih obitelji pa i društvene zajednice u kojoj žive jer su mnoge nositeljice društvenog i kulturnog života u svojim sredinama. Također, Festival je imao i humanitarni karakter, obzirom da su se prikupljala sredstva za rad Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice.

Svim sudionicama su članovi žirija Damir Felak, Melita Ivančić, Zdravko Brljek, Verica Rupčić i Josip Cugovčan te župan Darko Koren uručili priznanja za sudjelovanje, poklone Županije, Općine i Udruge, kao i cvijeće.

Sudionice su  pored poklona trajne vrijednosti dobile i unikatna priznanja za svoje posebnosti.

Opširnije ovdje.

sjever.hr/kckzz.hr
03.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.