Now Reading:
Zamjenik Ljubić o zlouporabi droga u Koprivničko-križevačkoj županiji: Situacija je „manje loša” nego u drugim dijelovima zemlje
Full Article 2 minutes read

Zamjenik Ljubić o zlouporabi droga u Koprivničko-križevačkoj županiji: Situacija je „manje loša” nego u drugim dijelovima zemlje

U utorak je u prostorijama Županijske uprave Koprivničko-križevačke županije održan zajednički sastanak Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga i voditelja školskih preventivnih programa.

Povod za sastanak, kako je na otvaranju naglasio zamjenik župana i predsjednik Povjerenstva Ratimir Ljubić, jest i Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga koji se još od 1987. godine i proglašenja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1987. godine svake godine obilježava 26. lipnja.

-Recentnu situaciju u našoj županiji nije moguće najpreciznije uspoređivati s onom u drugim regijama, s obzirom na kašnjenje s objavljivanjem podataka na državnoj razini, no podaci Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Policijske uprave koprivničko-križevačke upućuju kako se cjelokupna situacija, barem na manifestnoj razini, nije značajnije pogoršala te da je i nadalje „manje loša“ nego u drugim dijelovima zemlje – istaknuo je Ljubić.

Članica Povjerenstva Nadica Puškaš to je potvrdila rekavši da je u županiji relativno stabilan broj osoba na liječenju zbog ovisnosti o opijatima, no da se može govoriti i o određenom povećanju broja osoba koje su se javile na liječenje zbog droga ne-opijatskog tipa.

Podaci Policijske uprave o broju i količini zaplijenjene droge te broju kaznenih djela također ne upućuju na značajan porast, a to proizlazi iz podataka Centra za socijalnu skrb Koprivnica koje je iznijela Merima Remenar. Na sastanku je napomenuto i kako institucije i Povjerenstvo već određeno vrijeme djeluju u svojevrsnom strateškom vakuumu s obzirom da je zadnja usvojena Nacionalna strategija suzbijanja zlouporaba droga trajala do 2017. godine, no da se vrlo brzo očekuje donošenje novih strateških dokumentata- Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti 2021.-2030. i pratećeg Akcijskog plana za razdoblje 2021.-2025.

U drugom dijelu sastanka, kojeg je moderirala zamjenica predsjednika Povjerenstva Jasna Horvat Vlahović, zadužena ispred županije za koordiniranje školskim preventivnim programima, predstavljeni su preventivni programi i izvannastavne aktivnosti koje su dobile pozitivnu ocjenu i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

www.sjever.hr/kckzz.hr
30.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.