Now Reading:
Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja obilježava svoju prvu godinu: Kroz Riznicu je prošlo 23 tisuće posjetitelja, a na samu godišnjicu održati će se koncert “Iz srca međimurske popevke”
Full Article 3 minutes read

Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja obilježava svoju prvu godinu: Kroz Riznicu je prošlo 23 tisuće posjetitelja, a na samu godišnjicu održati će se koncert “Iz srca međimurske popevke”

Prije godinu dana, 9. srpnja 2021., s nestrpljenjem se očekivao dan kada će javnosti svoja vrata konačno otvoriti uređeni prostori Fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Čakovcu koji je tada oplemenjen s novim muzejom, kafićem, multimedijalnom dvoranom i suvenirnicom. Samim otvorenjem Stari grad Zrinskih postao je neizostavni dio kulturne turističke ponude Hrvatske.

Povodom proslave prve godišnjice međimurski župan Matija Posavec ponosno je rekao kako je cijela priča oko Riznice bila vrlo komplicirana, ali u nju su vjerovali od samog početka.

-Riznica Međimurja obnovljena je nakon nekoliko desetaka godina. Ideja je bila da nematerijalnu baštinu Međimurja stvorimo u jednom prostoru – dodao je župan.

-U ovih godinu dana, usprkos pandemiji, kroz Riznicu je prošlo 23 tisuće ljudi, dok je ranijih godina bilo ukupno tek devet tisuća posjetitelja – istaknuo je župan Posavec ističući kako će broj biti i puno veći kada turistička sezona bude bolja.

Župan je nadalje rekao kako ovo mjesto mora živjeti, u Riznici se trebaju održavati manifestacije i Riznica treba postati neizostavni dio kulturne baštine ne samo Međimurja nego i cijele Hrvatske.

U Čakovec odnosno Međimurje sve više je turista sa sjevera, ali i čitave Hrvatske.

Na turističke rezultate osvrnuo se direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula koji je istaknuo kako je ove godine 68% više noćenja nego prošle godine za isto razdoblje, a samo 3% manje od rekordne 2019. godine.

-Ovaj biser naše kulturne baštine značajno je doprinio da nam ovogodišnji turistički rezultati budu zaista sjajni – dodao je Grula.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan naglasila je kako je lokacija na kojem se nalazi Riznica u posljednjih godinu dana zaživjela zahvaljujući muzeju.

Puno više manifestacija, koncerta, edukacija za klince se događa u atriju Staroga grada. Od otvorenje posjetile su nas mnogobrojne delegacije novinara iz raznih zemalja i cijele Hrvatske, muzealaca i postali smo referentna točka za kreiranje muzejskog sadržaja u nekakvom suvremenom dobu – dodala je ravnateljica.

Povodom prve godišnjice za posjetitelje su organizirana razna događanja. Prijepodne u subotu, 9.7, od 10 do 11,30 za najmlađe će se održati besplatna edukativno-kreativna radionica Zmaj Pozoj u igraonici samog Muzeja, a navečer u 20 sati u prekrasnom ambijentu atrija Starog grada koncert „Iz srca međimurske popevke” Riznici Međimurja za prvi rođendan. Karte su besplatne, ali i ograničene tako da ih građani mogu podići u suvenirnici Riznice Međimurja.

msopek/sjever.hr 30.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.