Now Reading:
INTERVJU Načelnik Cvrtila nakon godinu dana na vlasti otvoreno progovorio o problemima koji su ga dočekali
Full Article 4 minutes read

INTERVJU Načelnik Cvrtila nakon godinu dana na vlasti otvoreno progovorio o problemima koji su ga dočekali

Općina Jesenje obilježila je svoje dane brojnim događanjima, a iza mladog načelnika Daria Cvrtila je prva godina mandata. Prilikom preuzimanja vlasti nije naišao na bajnu situaciju.

-Cjelokupna situacija zatečena u Općini bila je izrazito loša – rečenica je s kojom je započeo razgovor s načelnikom kojeg smo zamolili za rekapitulaciju svega učinjenog u protekloj godini.

Kao gorući problem naveo je kapitalni projekt izgradnje dječjeg vrtića koji je bio u završnoj fazi izgradnje u trenutku preuzimanja vlasti.

-Po stupanju na dužnost fokusirali smo se na završetak izgradnje i opremanja dječjeg vrtića. Ovaj kapitalni projekt kao što je poznato od samog je začetka pratilo niz problema, od pojave klizišta na gradilištu do nedostatnih financijskih sredstava za njegov završetak. Iz tog razloga uložen je veliki trud kako bi osigurali sredstva za završetak projekta odnosno, platili izvođačima radova i usluga, te u zadanim rokovima završili gradnju. Istovremeno smo morali pronaći rješenje kako i na koji način konsolidirati općinske financije kako na prihodovnoj tako i na rashodovnoj strani – kazao je Cvrtila.

Druga stvar koja je načelniku izazvala gorak okus nakon preuzimanja vlasti bila je ta što ga nisu dočekali nikakvi pripremljeni projekti te su, kako ističe, izgubili godinu u kojoj nisu imali ništa spremno, misleći pritom prvenstveno na izrazito lošu prometnu infrastrukturu i cijeli niz infrastrukturnih projekata – od rekonstrukcije dotrajalih dječjih i nogometnih igrališta, groblja kojima su potrebna određena osvježenja i zahvati…

-Imamo cijeli niz projekata u koje tek ulazimo i koji su u planu u narednom razdoblju. Zaključno, u ovih godinu dana bilo je vrlo izazovno i s jako puno posla gdje su prioriteti nažalost bili unaprijed određeni. No uz pomoć Općinskog vijeća i drugih aktera, susjednih općina, Grada Krapine i svih ostalih koji su nam u tome pomogli, uspjeli smo to sve skupa riješiti na zadovoljavajući način – prisjetio se načelnik.

-Mi smo iskoristili ovo vrijeme i usprkos ograničenim financijskim sredstvima koje smo imali na raspolaganju kvalitetno smo se pripremili za natječaje koji su raspisani u prvoj polovici 2022. godine. U ovoj godini provedena je prva faza konsolidacije općinskih financija. Sada kreće druga faza gdje ćemo raditi na dodatnom povećavanju prihoda i gdje ćemo osigurati sredstva koja će nam biti dostatna za financiranje rada vrtića – kazao je.

-Moramo imati proračun koji će biti u skladu s vremenom i mogućnostima u kojima živimo. Pred nama je cijeli niz projekata, od sanacije klizišta u Donjem Jesenju, uređenja dječjeg igrališta u Gornjem Jesenju, sanacije nerazvrstanih cesta, izgradnje nove ceste od Dobrenca do crkve itd. – spomenuo je Cvrtila ističući da su prijavili i druge projekte poput izgradnje društvenih objekata kao i planinarsko-pješačke staze s popratnom infrastrukturom, ali tu ne misle stati.

Posebna pozornost u Jesenju pridaje se udrugama, koje je načelnik najbolje ilustrirao sljedećom rečenicom: „Ako mi je Vijeća desna ruka, onda su mi udruge svakako lijeva ruka u upravljanju Općinom”

– Bez udruga ne prolazi ni jedna manifestacija, ni jedno događanje u Općini. Drago mi je što imamo velik broj udruga. U Općini djeluje njih 15-ak iz raznih područja, od sportskih udruga, onih koje djeluju na području kulture, zaštite okoliša, očuvanju tradicije i kulturne baštine te poljoprivrede. Udruge nam u mnogome pomažu u realizaciji raznih događanja, a i same udruge su razvile bogat program aktivnosti što je vidljivo u Danima Općine – rekao je Cvrtila napominjući kako je njihovo financiranje ipak nešto skromnije nego što je to u drugim općinama.

Da udruge i Općina zaista žive u simbiozi dokazuje činjenica da su se neke od udruga bile spremne odreći već dodijeljenih sredstava kako bi na simboličan način pomogle Općini da prebrodi probleme u kojima se našla.

Naposljetku, načelnik Cvrtila naglašava kako rješavanje problema ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje s Općinskim vijećem s obzirom da se preko 95 posto odluka donosi jednoglasno.

-To je dokaz jedinstva političkih aktera da učinimo sve što možemo da razvijemo Općinu i zadržimo mlade i da Jesenje postane bolje i ugodnije mjesto za život. To je ključ daljnjeg opstanka Općine, jer samo uspješna općina može financirati svoje potrebe i projekte – zaključio je Cvrtila te zahvalio susjednim općinama, gradovima, županiji i državi na pomoći kao i mještanima na razumijevanju uz poruku da zajedničkom sinergijom rade na izgradnji povoljnijeg okruženja za provođenje projekata.

www.sjever.hr
29.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.