Now Reading:
BORBA SE ISPLATILA Međimurska županija prva u Hrvatskoj dobiva Centar za intervenciju u djetinjstvu MURID
Full Article 4 minutes read

BORBA SE ISPLATILA Međimurska županija prva u Hrvatskoj dobiva Centar za intervenciju u djetinjstvu MURID

Međimurski župan Matija Posavec u srijedu je nazočio potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID, prvog takvog u Hrvatskoj. Objekt ukupne vrijednosti 20,6 milijuna kuna bit će smješten u Pribislavcu.

Od tog iznosa 14,9 milijuna kuna je bespovratnih europskih sredstava, dok će korisnici izdvojiti 5,8 milijuna kuna vlastitih sredstava. Ugovor su potpisale ravnateljica MURID-a Silvija Pucko i predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin d.o.o.

Župan Posavec naglasio kako će iznaći dodatna sredstva s obzirom na rast cijena građevinskog materijala.

-Uvijek je u takvoj situaciji Županija tu koja onda stane iza toga, upravo smatrajući da je ovo projekt koji je važan prije svega za našu lokalnu zajednicu, ali važan je i za cijelu državu. Kad govorimo o ranoj intervenciji u djetinjstvu zahvaljujući dosadašnjem radu MURID-a, primjer smo dobre prakse u državi, prepoznati od UNICEF-a i razno raznih institucija. Međutim taj primjer dobre prakse koji se najviše očitovao u kvaliteti rada djelatnika MURID-a nisu pratili infrastrukturni uvjeti i sad taj problem rješavamo – istaknuo je Posavec naglasivši kako će se kapaciteti znatno proširiti.

-Dosad je bilo 350 kvadrata na 136 korisnika što je nekih 2,5 kvadratnih metara po korisniku. Ovim novim centrom će biti 250 korisnika najmanje na 1600 kvadrata, što znači da već u startu imamo 6,5 kvadrata po djetetu što apsolutno daje jedna komfor i kvalitetu rada s tom djecom – opisao je župan dodavši kako je unatoč izazovnim cijenama na tržištu bitno da se krene u izgradnju.

-Druga varijanta je da se zahvalimo i čekamo bolja vremena. Međutim kad su djeca u pitanju, kad su takvi socijalni projekti u pitanju onda se tu ne čeka nego se koristi ta prilika. Vjerujemo da ćemo svi zajedno uspjeti završiti na vrijeme i ovaj projekt na radost djece, korisnika i djelatnika MURID-a – zaključio je Posavec.

Ravnateljica MURID-a Silvija Pucko istaknula je kako je ova usluga unatrag 10 godina prepoznata na svjetskoj i nacionalnoj razini kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti.

-S obzirom na činjenicu koliki broj djece nam se javlja, mi smo u sve većem problemu jer ih toliko ne možemo obuhvatiti. I zbog prostornih kapaciteta, zbog ljudskih resursa, zbog financijskih resursa. To sve više upućuje da ovo više nije borba jedne civilne inicijative nego jednog društva, jedne država, pa i jedne male lokalne zajednice. Ali borba koja polako donosi rezultate. Mislim da sad tek krećemo u najtežu borbu, ali u konačnici na dugotrajnu korist cijeloj ovoj zajednici, cijeloj ovoj regiji. Centar za ranu intervenciju ovakvog tipa ne postoji nigdje u cijeloj Hrvatskoj – kazala je Pucko. Dodala je da kad se ova borba odradi da će spremno moći cijeloj Hrvatskoj i regiji govoriti kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u socijalnom i razvojnom riziku i njihovim roditeljima.

Načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić iskazao je zadovoljstvo što se nakon svih muka koje su zadesili MURID problem počinje rješavati izgradnjom potrebnog objekta. Dodao je kako Općina Pribislavec stoji na raspolaganju i MURID-u i Županiji sa svim raspoloživim resursima te je poželio puno sreće svim uključenima u realizaciju ovog vrijednog projekta.

Zadovoljstvo ovim projektom nije krila ni predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin d.o.o. ističući kako je ovo hvalevrijedan projekt za širu zajednicu te čestitala svima koji su se za to izborili.

-Rok izgradnje je do svibnja iduće godine, a uključeni su svi radovi, dakle radi se o izgradnji objekta, od građevinsko – obrtničkih, instalaterskih, elektroinstalaterskih te svih ostali radova potrebnih za dovršetak objekta – rekla je Đurkin Međimurec.

abrkic/sjever.hr
29.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.