Now Reading:
SADAŠNJOST I BUDUĆNOST VARAŽDINSKE ŽUPANIJE Čak 33 državna prvaka dokaz su svih ulaganja u obrazovanje, a tu se ne staje
Full Article 4 minutes read

SADAŠNJOST I BUDUĆNOST VARAŽDINSKE ŽUPANIJE Čak 33 državna prvaka dokaz su svih ulaganja u obrazovanje, a tu se ne staje

Obrazovni sustav Varaždinske županije još je jednom dokazao kako može biti uzor svima. Naime, ove školske godine Varaždinska županija ima ukupno 33 državna prvaka, a iza ovih rezultata, osim truda i rada učenika i mentora za koje je župan Anđelko Stričak sa suradnicima u srijedu priredio prijem, kriju se i ulaganja.

Naime, Varaždinska županija čak 53 posto svog proračuna izdvaja za obrazovanje, a kako je najavljeno, na dnevnom redu sljedeće sjednice Županijske skupštine naći će se rebalans kojim obrazovni sustav dobiva dodatni iznos.

Zahvalivši svim obrazovnim djelatnicima što je i ova školska godina protekla odlično bez obzira na izazove, župan Stričak naglasio je kako su oni doista bili brojni, no bez obzira na to županijski obrazovni sustav napravio je još jedan iskorak.

-Formirali smo četiri nova centra izvrsnosti u sklopu strukovnih škola. Proveli smo jedan program građanskog odgoja koji je jedinstven u Republici Hrvatskoj, gdje se pitalo škole što smatraju da bi trebalo odraditi u njihovom kraju. Održali smo međunarodnu konferenciju „Razvoj talenata“. Tu ne stajemo – istaknuo je Stričak najavivši kako će na sljedećoj sjednici Skupštine unaprijediti odluku o stipendiranju učenika i studenata.

Osim toga, doradit će se i odluka o sufinanciranju programa produženog boravka, a u četvrtak će biti promoviran i jedan novi program.

-1. srpnja 2001. godine u svim našim osnovnim i srednjim školama imali smo svega 20 računala. Danas je 4721 računalo. Tad su sve škole bile u dvosmjenskoj nastavi. A vrtiće su imali samo Varaždin, Ivanec, Novi Marof i Ludbreg. Danas su vrtići manje-više u svim općinama i gradovima, a jednosmjensku nastavu jedino još nismo riješili u sklopu osnovne škole u Ivancu. Kad pogledamo tih 20 godina i samo taj segment obrazovanja, koji je iskorak, zamislite si i ostalo, ceste, gospodarstvo, turizam, šport, kultura, zdravstvo, jer i tamo je bilo isto tako jako puno ulaganja – osvrnuo se župan i istaknuo kako zaista veseli što sva ulaganja daju odlične rezultate.

A rezultati su doista odlični. Ove školske godine učenici iz Varaždinske županije na državnim natjecanjima osvojili su ukupno 73 medalje, od čega su 33 zlata. 22 učenika osvojila su prva mjesta na natjecanjima u znanju i strukovnim disciplinama, 3 u glazbi, a 8 u sportu. Uz to, učenici iz Varaždinske županije na državnim su natjecanjima osvojili još 23 druga mjesta, od čega 16 u znanju i strukovnim disciplinama te 7 u sportu i 17 trećih mjesta, od toga 10 u znanju i strukovnim disciplinama te također 7 u sportu.

-Pred nama su opet novi izazovi, ali siguran sam da ćemo zajedno, u dijalogu, znati na njih odgovoriti. A sljedećih tjedan-dva bit će veselo kod upisa u srednje škole. Vjerujem da će svi naši osmaši upisati ono što su si zaželjeli – zaključio je Stričak.

Da Varaždinska županija doista mnogo ulaže u obrazovanje potvrdio je još jednom i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek. Naime, prva odluka u novom sazivu Županijske skupštine Varaždinske županije ticala se obrazovanja, a sve odluke iz tog područja donose se jednoglasno.

-Sve prijedloge škola, Upravnog odjela i centara izvrsnosti župan i zamjenica prihvaćaju, što se najbolje vidi u našem proračunu – rekao je Huđek.

Predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić svim učenicima i mentorima zahvalio je što su izuzetno visoko postavili ljestvicu izvrsnosti i što ju svaki dan dižu sve više.

-Svi vi do jednoga trebali bi dobivati pojedinačne nagrade, ali ovo što danas mi ovdje prezentiramo to je “špica špice“. Vama mladima želim poručiti, nemojte misliti da ste vi budućnost, kako vam svi govore, ne, vi ste i sadašnjost i budućnost – rekao je Križanić.

tklopotan / www.sjever.hr
29.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.