Now Reading:
U Koprivnici i okolici trenutno smješteno 68 Ukrajinaca, vrijedni volonteri neprestano im pomažu od samog početka krize
Full Article 3 minutes read

U Koprivnici i okolici trenutno smješteno 68 Ukrajinaca, vrijedni volonteri neprestano im pomažu od samog početka krize

Od početka ukrajinske krize Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica uključeno je u pomoć raseljenim osobama, na različite načine. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Zahvaljujući donacijama građana, ustanova, tvrtki, općina, udruga i društava te pomoći naših volontera, raseljenim osobama smještenima na našem području kontinuirano dijelimo pakete s prehrambenim i higijenskim proizvodima. Dio prikupljenih donacija smo kao humanitarnu pomoć dijelili raseljenim osobama koje su u Hrvatsku došle vlakom, redovitom linijom koja iz Budimpešte na putu za Zagreb prolazi kroz Koprivnicu.

Od početka ožujka, kad je HCK pokrenuo akciju prikupljanja humanitarne pomoći za raseljene osobe, GDCK Koprivnica je u gradu i okolnim općinama prikupio 3.472 kilograma hrane te 7.602 proizvoda za higijenu i hrane za djecu. Sve te donacije su djelatnici i volonteri dopremili u sjedište koprivničkog Crvenog križa, razvrstali, popisali i složili humanitarne pakete. U sortiranju je djelatnicima pomagalo 15 volontera, koji su za to izdvojili 166 sati svojeg vremena.

Do sada smo raseljenim osobama podijelili 252 paketa s prehrambenim namirnicama, 252 paketa s proizvodima za higijenu te 82 paketa humanitarne pomoći za djecu. Od početka ratnog sukoba u Ukrajini u evidenciji GDCK Koprivnica su 84 raseljene osobe, većinom žene i djeca, koji su neko vrijeme boravili ili još uvijek borave na našem području. Trenutačno brinemo o njih 68, smještenih po kućama u Koprivnici i okolici, u privatnom smještaju.

Zajedno s volonterima pomagali smo i osobama iz Ukrajine koje vlakovima iz Budimpešte svake večeri dolaze odnosno prolaze kroz Koprivnicu. Ovo je prvo mjesto u Hrvatskoj u kojem se zaustavlja vlak te smo ih dočekivali s vodom, hranom i osnovnom higijenom te toplom ljudskom riječi. Dio njih je nastavio putovanje prema Zagrebu, dio ih je otišao u Varaždin gdje je prihvatni centar, a neki su i ostali u Koprivnici.

Od 21. ožujka do 3. lipnja 2022. svake večeri smo dežurali na kolodvoru i sudjelovali u podjeli humanitarne pomoći. U ta 72 dana došla je 651 raseljena osoba, no zapravo i mnogo više, jer ih se dio prijavljuje kao turisti. Uz 10 djelatnika, koji su na dočeku vlakova na kolodvoru proveli ukupno 83 sata, na vlakovima je volontiralo 50 osoba, koje su darovale 136 sati slobodnog vremena.

Kad se zbroji volontiranje u sortiranju donacija i podjeli humanitarne pomoći na vlakovima, oko pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine angažirano je točno 50 volontera koprivničkog Crvenog križa, koji su darovali 302 sata svojeg vremena

Veliko hvala svima koji su na bilo koji način pomogli i iskazali suosjećajnost prema raseljenim osobama uslijed ukrajinske krize. Hvala na svakoj donaciji, hvala na svakom darovanom satu svojeg slobodnog vremena.”

sjever.hr/hck-koprivnica.hr
19.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.