Now Reading:
FOTO Glazbeni spektakl u Varaždinu; na pozornici na Korzu više od 200 glazbenika izvelo „The Queen Symphony”
Full Article 3 minutes read

FOTO Glazbeni spektakl u Varaždinu; na pozornici na Korzu više od 200 glazbenika izvelo „The Queen Symphony”

Središnji varaždinski trg, popularno Korzo, u subotu je bilo ispunjeno do posljednjeg sjedećeg i stajaćeg mjesta – brojne su Varaždinke i Varaždinci željeli uživati u jedinstvenom glazbenom spektaklu „The Queen Symphony”, monumentalnom djelu za zbor i orkestar britanskog skladatelja i dirigenta Tolge Kashifa.

Nastupilo je više od 200 učenika glazbenih škola iz Varaždina i njemačkoga grada Ravensburga te varaždinski zbor Chorus Angelicus, a ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić rekao je da su izazovi u jednom ovako velikom projektu bili višestruki.

-Prije svega, morate imati povijest dobrih odnosa, prijateljstvo, povjerenje, a to sve postoji između glazbenih škola Varaždina i Ravensburga. Gostovali smo u Ravensburgu, tjedan dana smo intenzivno radili, bile su to sekcijske probe, a prije toga su profesori intenzivno radili sa svakim pojedinim solistom koji sad čini zajednički veliki korpus, simfonijski orkestar naših glazbenih škola – rekao je Matačić.

I voditeljica Mješovitog zbora varaždinske Glazbene škole Dada Ruža kazala je da je ovaj projekt bio vrlo izazovan.

-Uložili smo jako puno rada, entuzijazma, energije ljubavi. Partitura je dosta zahtjevna i za profesionalce, a kamoli za učenike, ali sve smo napravili u zadnjih nekoliko mjeseci, uz pomoć naših kolega i kolega na školi u Ravensburgu – istaknula je.

Zadovoljan suradnjom je i Harald Hepner dirigent i ravnatelj Glazbene škole Ravensburg.
-The Queen Symphony je visokosimfonijski komad s mnogo segmenata po kojima je svojstven i sam Freddie Mercury. Varaždin i Ravensburg su gradovi koje veže dugo prijateljstvo, a ono što nas posebno spaja je glazba – kazao je Hepner.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je da je naša glazbena škola jedna od najpoznatijih glazbenih škola na jugoistoku Europe, škola koja je iznjedrila brojna poznata imena.

-Glazba spaja, a danas spaja Ravensburg i Varaždin, našu i njihovu glazbenu školu. Zbog svih tih referenci, nagrada, suradnje, moramo voditi brigu o Glazbenoj školi i pokrenuti onu investiciju, odnosno projekt da se dogradi. To je zaista prijeko potrebno i još jedan apel iz Varaždina da nam svi izađu u susret i pomognu u tome – poručio je Stričak.

Iz prvog reda koncert je pratio i gradonačelnik Neven Bosilj koji nije krio zadovoljstvo velikim interesom građana.

-Korzo je popunjeno i žao mi je što puno Varaždinaca neće uspjeti vidjeti, ali će čuti. Mislim da je ovo prekrasan vid suradnje Grada i Županije. Glazbenom školom upravlja Županija, a Grad Varaždin je sa svojim Koncertnim uredom organizirao ovaj događaj. Varaždin i Ravensburg su gradovi prijatelji i to prijateljstvo njegujemo. U najstrožem centru Ravensburga postoji park grada Varaždina i mi ćemo im se odužiti pa će sljedeće godine Ravensburg u Varaždinu dobiti svoju ulicu – obećao je Bosilj.

Jedna od mladih glazbenica koje su imale čast nastupiti na koncertu o kojem će se sigurno još dugo pričati je učenica varaždinske Glazbene škole Kaja Miliković.

-Bilo je jako uzbudljivo i ponekad stresno. Imali smo ovaj tjedan jako puno proba, ali bilo je zabavno raditi i jako lijepo zvuči. Uzbuđena sam i malo me hvata trema – rekla je Kaja.

Sigurno nije bila jedina, ali malo pozitivne treme ne škodi – kako god uzbuđeni bili, mladi su glazbenici dali sve od sebe, a mi ćemo se još dugo sjećati ovog iznimnog glazbenog događaja.

a.kučić/sjever.hr
18.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.