Now Reading:
Varaždinski branitelji kreću na 30-dnevni put dugačak tisuću kilometara: „Pelješki most riješit će pitanje za koje su se hrvatski branitelji borili”
Full Article 3 minutes read

Varaždinski branitelji kreću na 30-dnevni put dugačak tisuću kilometara: „Pelješki most riješit će pitanje za koje su se hrvatski branitelji borili”

Pripadnici Kluba varaždinskih branitelja 1991. – 1995. kreću na put dugačak preko tisuću kilometara. Naime, varaždinski branitelji u petak su otputovali u Vukovar, odakle će pješačiti do Komarne i svjedočiti povijesnom i svečanom trenutku otvorenja Pelješkog mosta.

Na put ih je u petak ispred Gradske vijećnice ispratio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je rekao kako kroz godinu imaju puno akcija.

-Danas kreću put Vukovara, a Varaždin i Vukovar su gradovi prijatelji. Ovdje ih ispraćam ja, tamo će ih dočekati vukovarski gradonačelnik. Iz Vukovara će pripadnici našeg Kluba krenuti na 30-dnevni put kroz 13 županija, tisuću kilometara, točno da dođu u Komarnu na otvorenje Pelješkog mosta – rekao je Bosilj.

Inače, varaždinskim braniteljima Grad pruža logističku i financijsku podršku, a uz Grad, glavni pokrovitelji projekta „Da se ne zaboravi – Varaždin za Hrvatsku” su Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

-Vjerujem da će ovo biti uspješna akcija jer znamo koliko to znači našim braniteljima – zaključio je gradonačelnik Bosilj.

Predsjednik Kluba varaždinskih branitelja i voditelj projekta Vladimir Leskovar pojasnio je kako se njihovi članovi za ovaj put pripremaju već nekoliko mjeseci. Do ove ideje, dodao je Leskovar, došlo je još u rujnu prošle godine kada su doznali približan datum otvorenja Pelješkog mosta, a tada su krenule i njihove pripreme. Svečano otvorenje mosta bit će 26. srpnja, a varaždinski branitelji očekuju da će doći i nekoliko dana ranije.

-Moramo znati kako je to jedna simbolika povezivanja istoka i juga. A isto tako Varaždinci su bili te 1991. na svim linijama fronta u obrani Republike Hrvatske i ovo je naša akcija. Ako smo se znali organizirati u ratu, organizirat ćemo se i sad i odraditi to svima na ponos, svim hrvatskim braniteljima, a pogotovo našim Varaždincima i Varaždinkama i to je cilj – rekao je Leskovar dodavši kako je otvorenje mosta povijesni trenutak kojim se hrvatsko tlo spaja kopnenim putem što je upravo ono za što su se branitelji i borili.

Uz zahvalu gradonačelniku Bosilju što je prepoznao njihov trud i zalaganje, Leskovar je kazao kako prolaze kroz 13 županija i 30 gradova i općina u kojima će ujedno i promovirati svoj dokumentarno-ratni film „Ivan Sokač – život za Hrvatsku”.

-I to je jedan od ciljeva – promicanje istine o Domovinskom ratu – zaključio je Leskovar.

tklopotan / www.sjever.hr
17.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.