Now Reading:
U Lazu Bistričkom kreće gradnja nove škole – Moderna zgrada s četiri učionice učenicima će omogućiti jednosmjensku nastavu
Full Article 4 minutes read

U Lazu Bistričkom kreće gradnja nove škole – Moderna zgrada s četiri učionice učenicima će omogućiti jednosmjensku nastavu

Na igralištu Područne škole Laz u Lazu Bistričkom u srijedu je održano potpisivanje ugovora za izgradnju nove zgrade područne škole Laz, a koja je srušena zbog šteta nastalih u potresima.

Krapinsko – zagorska županija provela je temeljem Pravilnika o provedbi postupka robe, usluga i radova za postupke obnove, postupak jednostavne nabave za predmet nabave Izgradnja zamjenske zgrade područne škole Laz. Procijenjena vrijednost nabave bila je 5,6 milijuna kuna, a kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Makar, na natječaj je pristiglo šest ponuda.

– Kao ekonomski najpovoljnija ponuda izabrana je ponuda tvrtke Završni radovi Krešo iz Krapinskih Toplica. Ugovorena cijena iznosi 7.386.937 kuna bez PDV-a, što uvećano za iznos PDV-a iznosi 9.233.671 kuna. Rok izvođenja radova je 10 mjeseci, a kako već danas ide prijava gradilišta, pretpostavljeno vrijeme završetka je kraj travnja 2023. godine. Zgrada je napravljena u obliku pravokutnog L oblika i ima prizemlje te kat – objasnila je Makar dodavši kako će se izgraditi četiri učionice s pratećim prostorijama, a sve to kako bi se nastava mogla odvijati u jednoj smjeni.

Za ovaj je projekt dosad iz Socijalnog fonda osigurano 5,4 milijuna kuna, a zamjenik ravnatelja Osnovne škole Marija Bistrica, Marinko Micak zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

– Posebnu zahvalu upućujem našim vatrogascima u čijem smo prostoru već pune dvije godine, kao i našim učiteljicama koje su od tog prostora napravile oazu učenja, dječjeg smijeha i radosti – rekao je Micak dodavši kako vjeruje da će se taj smijeh uskoro zaoriti i u novim prostorijama koje će biti moderne, lijepe te u skladu s 21. stoljećem i svim tehnološkim standardima.

Župan Kolar podsjetio je da je škola stradala u zagrebačkom potresu te nakon što su statičari napravili prvu procjenu, prva je markica sugerirala da bi se škola mogla i obnoviti u sveobuhvatnoj, konstruktivnoj obnovi.

– Mi smo za nju napravili kompletan elaborat, ali se nažalost nakon toga dogodio petrinjski potres koji je napravio dodatne štete na objektu. Statičari su ponovo izašli van i utvrdilo se da se zgrada mora srušiti i da moramo ići u izgradnju nove – pojasnio je župan.

Kako je dodao, Županija je ponovno krenula s izradom projektne dokumentacije, prvo za rušenje postojeće škole, nakon toga za izradu dokumentacije za izgradnju nove škole i ishođenja građevinske dozvole, pa nakon toga za postupak javne nabave.

– Eto, veseli me što smo došli do potpisivanja ugovora, a zajedno s rušenjem, projektiranjem i geodetskim radovima, ovaj projekt će koštati oko 9,8 milijuna kuna, s time da smo dosad potrošili oko 500 tisuća za rušenje i projektnu dokumentaciju. Vrijednost radova koji smo dobili na javnom natječaju je za 30,9 posto veća od procijenjene vrijednosti. Mi ćemo zatražiti aneks ugovora i povećanje sredstava iz Fonda solidarnosti za ovu razliku i nadamo se da će nam se to odobriti, a ako ne, tu razliku ćemo isfinancirati iz beskamatnog kredita koji smo uzeli upravo zbog sanacije oštećenih zgrada u jednom i drugom potresu – izjavio je župan Kolar najavivši kako će se završetkom ovog projekat dobiti prekrasan i moderan objekt koji će djeci, učiteljicama i učiteljima omogućiti sjajne uvjete za pohađanje škole, a s druge strane, kako je rekao, bit će na raspolaganju čitavom naselju.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički kazao je da ukoliko će izgradnja novog objekta biti brza kao rušenje starog, vrlo brzo će djeca biti u novim prostorima.

– Nova škola u Lazu, koje je drugo naselje po veličini u općini Marija Bistrica, od velike je važnosti za mještane, jer su u objektima škole svoje aktivnosti provodili i mjesni odbori i KUD-ovi i planirane su i ostale aktivnosti – zaključio je načelnik.

www.sjever.hr
15.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.