Now Reading:
Međimurska županija i Grad Čakovec zajedničkom suradnjom pomažu svojim poljoprivrednicima, Posavec najavio rješavanje problema i na državnoj razini
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija i Grad Čakovec zajedničkom suradnjom pomažu svojim poljoprivrednicima, Posavec najavio rješavanje problema i na državnoj razini

3. sjednica Odbora za poljoprivredu i turizam Gradskog vijeća Grada Čakovca održana je u srijedu u Gradskoj vijećnici gdje su se u suradnji Grada i Županije analizirali problemi u gospodarstvu, poljoprivredi, voćarstvu, mljekarstvu i proizvodnji mesa, te ponajviše pčelarstvu, odnosno nedavnom pomoru pčela u Međimurju.

Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako u sinergiji s Gradom Čakovcem brinu o svojim poljoprivrednicima. Iskazao je zadovoljstvo što je imao prilike čuti probleme s kojima se poljoprivrednici suočavaju.

-Bilo je tu pitanja i komasacije i navodnjavanja, korištenja potpora koje svake godine raspisuje Međimurska županija, bilo je primjedbi da nekima nisu isplaćene štete od prošle godine proglašene elementarne nepogode zbog suše, pa ćemo iskoristiti priliku i postaviti to pitanje u petak u Ministarstvu poljoprivrede, na sastanku koji je sazvan radi aktualnih elementarnih i prirodnih nepogoda oko nevremena – komentirao je Posavec i najavio izradu programa za one koji su pretrpjeli štete uslijed nevremena koje je bilo u dva navrata, 25. i 28 svibnja. Poljoprivrednici će se moći javiti i bit će u jednom dijelu obeštećeni.

-Dobili smo prijedlog da bi iduće godine u naš Program za potpore poljoprivrednike Međimurske županije stavili i potporu za promrazni sustav, bilo je riječi i o navodnjavanju, a mi sasvim sigurno promišljamo kako naše poljoprivrednike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva u što većoj mjeri uključiti u naše ustanove, po uzoru na ono s čime Grad Čakovec kreće od jeseni. Dakle, školska prehrana u našim školama, prehrana u zdravstvenim ustanovama, u domovima umirovljenika, u okviru modela koji razrađujemo i koji ćemo zajedno provesti – istaknuo je Posavec i poručio kako međimurski poljoprivrednici u javnoj upravi imaju suradnika.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini također je pozvala poljoprivrednike da se jave na natječaj za školsku užinu koja kreće s novom školskom godinom.

-Vjerujemo da će poljoprivrednici pronaći mjesta i prostora za svoje proizvode za naše mališane tako da se na njihovim jelovnicima nalaze međimurski i zdravi obroci – komentirala je Cividini zahvalivši Županiji što se uključila u zajedničko rješavanje problema poljoprivrednika.

-Smatram da je ovakva vrsta dijaloga dobrodošla i da se sve stvari mogu riješiti kroz zdravu komunikaciju. Vjerujem da ćemo i dalje dobro surađivati i naći rješenja i pomoći našoj poljoprivredi – rekla je Cividini.

Predsjednik odbora Ivan Matan zadovoljan je dosad odrađenim sastancima, na kojima je između ostalog zaključeno da se formira koordinator za svaku općinu koji će imati popisane sve poljoprivredne proizvođače i pčelare kako bi na vrijeme napravili svu koordinaciju i kako bi se spriječile slične situacije.

– Nakon prvog pomora 2020. godine bilo je obećano od strane Ministarstva da će se napraviti hodogram postupaka u slučaju trovanja. 2022. godine smo imali trovanje, on još nije bio napravljen, ali smo imali neka iskustva. Sada napokon imamo taj hodogram na stranicama Ministarstva poljoprivrede, a on uključuje obavijest inspektoru, stočarskom, poljoprivrednom odnosno veterinarskom, zatim policiji koja izuzima uzorke – komentirao je Matan dodajući kako su se pčele uslijed dobre paše uspjele oporaviti te kako nije svaka pčelinja zajednica jednako stradala.

Predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije Agacija Željko Trupković naveo je pozitivan primjer Murskog Središća gdje lokalni pčelari surađuju s poljoprivrednicima.

-Zna se kad špricaju, ne idu s opasnim sredstvima. Mi to radimo cijelo vrijeme, ali nije to formalno. Sad je stupio na snagu Zakon o održivoj uporabi pesticida. Kazne su stvarno velike i ne znam tko bi se sad usudio raditi protivno tog zakona – rekao je Trupković te istaknuo kako je godina što se tiče medenja dobro krenula.

-Šuma je medila, nikad nismo vidjeli da bukva meda. I napokon smo imali bolji bagrem u zadnjih deset godina, prinos preko 20 kila po košnica. Trebalo je to stvarno odraditi uz ovo trovanje. Taj prinos i rad pčela donio nam je neki osmjeh na lici nakon trovanja. Mislim da bi ovo mogla biti godina kad se zaboravlja što je prije bilo – optimistično je zaključio Trupković.

abrkic/sjever.hr
15.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.