Now Reading:
Deset godina Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije: godišnje obave 12 tisuća terena, 15 tisuća pregleda i prevezu 65 tisuća pacijenata – u svako doba, u svim uvjetima, na usluzi građanima
Full Article 4 minutes read

Deset godina Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije: godišnje obave 12 tisuća terena, 15 tisuća pregleda i prevezu 65 tisuća pacijenata – u svako doba, u svim uvjetima, na usluzi građanima

Na današnji dan prije deset godina, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije službeno je počeo s radom, a svečanost obilježavanja ovog vrijednog jubileja upriličena je u srijedu u varaždinskoj Županijskoj palači.

Ravnatelj Mladen Smoljanec podsjetio je da je Hitna medicinska služba djelovala na razne načine i oblike i pranije, ali 15. lipnja 2012. godine je službeno počeo s radom Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije koji je 17. ožujka ove godine prerastao u Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije – prvi u županiji, treći u Hrvatskoj.

-Završili smo Nastavni centar u Ludbregu, opremili ga, kao ispostavu Ludbreg, prošle godine smo opremili Ispostavu Ivanec, a ove godine novomarofsku. Obnovili smo i 24 vozila u voznom parku Saniteta i Hitne medicinske službe, tako da smo puno radili u ovih deset godina – istaknuo je Smoljanec.

Dodao je da su u narednom periodu prioritet certifikacija i akreditacija sustava i daljnja obnova voznog parka te konačno preseljenje Ispostave Varaždin na jednu lokaciju, kad se oslobodi zgrada Zavoda za javno zdravstvo.

-Imamo 169 djelatnika, od toga imamo 25 timova T1, znači liječnik, medicinska sestra, tehničar i vozač, a imamo i 16 timova saniteta, znači 32 vozača i 32 tehničara. Uvijek se desi nekakav, manjak, međutim to je optimum koji u ovom trenutku možemo postići i zahvaljujući organizaciji, da imamo ispostave u Ludbregu, Novom Marofu, Ivancu i Varaždinu, u 95 posto slučajeva interveniramo unutar pola sata od mjesta koje pokriva ispostava – naglasio je Smoljanec.

Župan Anđelko Stričak je, čestitavši svim djelatnicima ovaj značajan jubilej, iznio nekoliko važnih, impresivnih brojki.

-Djelatnici Zavoda godišnje odrade 12 tisuća intervencija na terenu, 15 tisuća pregleda u ambulanti, prevezu 65 tisuća pacijenata, odnosno na godišnjoj razini prijeđu preko 1,3 milijuna kilometara i to bez obzira na to kakvi su vremenski uvjeti, oni su uvijek na usluzi našim građanima – naveo je župan te istaknuo kako te brojke govore mnogo o njihovoj važnosti.

-Problema ima uvijek, ali zato smo tu da ih rješavamo i mislim da sve što je moguće i rješavamo. Starost vozila u našem Zavodu je između sedam i osam godina. Vozni park obnavljamo iz godine u godinu i smatram da sedam, osam godina nije previše, ali radimo na tome da bude još mlađi jer u njihovom radu najbitniji faktor je faktor brzine, da se na vrijeme dođe do mjesta nesreće. Da bi to mogli, moraju imati sigurna i dobro opremljena vozila i to ćemo sigurno odraditi – obećao je Stričak.

Na svečanosti je bio i Damir Važanić zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koji je istaknuo da je ovo veliki dan za Zavod te da je itekako vidljivo da je u posljednjih deset godina mnogo toga napravljeno.


-Pomaci su jako veliki, ovo je danas Zavod koji je doista respektabilan, koji je postao Nastavni zavod za hitnu medicinu i koji ima dobro educirano osoblje. Zavod je isto tako i dobro opremljen, imaju standardizirana vozila i medicinsku opremu te doista kvalitetno zbrinjavaju hitne pacijente. Hrvatski zavod za hitnu medicinu prati cjelokupni rad hitnih medicinskih službi u Republici Hrvatskoj i donosi određene standarde, kako za vozila, tako i za medicinsku opremu te edukacije, i varaždinski Zavod doista je pri samom vrhu, ako gledamo sve zavode u Republici Hrvatskoj zahvaljujući i entuzijazmu medicinskih djelatnika, ali i ravnatelja i župana koji ih uvijek podržava i koji je uvijek tu kada treba nešto više pripomoći u samom radu ovog zavoda – kazao je Važanić.

Djelatnicima koji su u zdravstvu, odnosno hitnoj medicinskoj službi proveli više od 40 i više godina uručene su posebne zahvalnice, a među njima je Božidar Novoselec koji je kao tehničar radio u Zavodu za hitnu medicinu 40 godina.
– Bilo je izazovno. Treba hrabrosti i čast mi je bila raditi 40 godina. Bilo je lijepih i ružnih trenutaka, rad je takav, na terenu, ali sam izdržao do kraja. Ostanu vam u sjećanju trenuci kada spasite ljudski život, to je nešto najvrijednije, najčasnije, a ima i ružnih trenutaka, ali to zaboravimo – rekao je Novoselec.

a.kučić/sjever.hr
15.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.