Now Reading:
FOTO Nezaobilazan dio varaždinske kulturne scene – otvoren 13. VAFI & RAFI, ove godine konačno uživo!
Full Article 2 minutes read

FOTO Nezaobilazan dio varaždinske kulturne scene – otvoren 13. VAFI & RAFI, ove godine konačno uživo!

Nakon dvije pandemijske godine i online izdanja, 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih ponovno se, na veselje mnogih održava uživo. Festival je službeno otvoren u četvrtak u Varaždinu, a kako je naglasio direktor Festivala Hrvoje Selec na ovogodišnji Vafi pristiglo je 350 filmova djece i mladih.

Ovogodišnji festival ponovno se održao u dva grada domaćina – Varaždinu i Rijeci. Naime, u Rijeci je od 26. do 28. svibnja održan RAFI dio na kojem su predstavljeni profesionalni filmovi, a u četvrtak je u Varaždin stigla VAFI sekcija s filmovima djece i mladih iz cijelog svijeta.

-Na ovogodišnji festival prijavljeno je 995 filmova iz više od 90 zemalja i to više od 700 profesionalnih filmova koje smo imali priliku vidjeti u Rijeci, u Rafi sekciji, a 88 je odabrano. S druge strane, oko 350 filmova djece i mladih pripada ovom varaždinskom Vafi dijelu koji imamo priliku gledati od sutra. Njih čak 100 je selektirano za prikazivanje u šest revijskih projekcija – kazao je Selec dodavši kako je svake godine sve više i više filmova, no najvažnije je da se djeca i mladi kreativno izražavaju.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, a pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić najavila je kako će Grad i ubuduće podržati ovaj festival.

-Taj festival je već godinama prepoznat na varaždinskoj kulturnoj sceni, ali i puno šire, izvan Hrvatske. To je postala nezaobilazna točka na karti kulturne scene grada Varaždina i mnogo šire – rekla je Vusić.

Maja Flego, savjetnica dječje pravobraniteljice i dugogodišnja članica žirija za Plavi VAFI kazala je kako je uvijek izazov gledati kojim se temama djeca bave.

-Govoreći o sebi, svojim potrebama, ona govore nešto o svojim pravima, poručuju nam na koji bi način ta prava trebala bit ostvarena. Nismo skloni zahtijevati da djeca rade filmove o Konvenciji o pravima djeteta. Ima i toga, i to zna biti jako zanimljivo. Ali obično su to filmovi koji govore o tome kako se dijete osjeća, što je djetetu potrebno, kakvi su njegovi odnosi s okolinom – pojasnila je Flego dodavši kako je često više kandidata nego nagrada.

Suorganizatori Festivala su Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske i Pučko otvoreno učilište Varaždin te kino GAJ. Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Varaždinske županije i Primorsko-goranske županije.

tklopotan / www.sjever.hr
02.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.