Now Reading:
Idući ponedjeljak najveće okupljanje žena poduzetnica u Krapinsko-zagorskoj županiji; Promijenimo statistiku: samo oko 22% žena je na nekim vodećim položajima
Full Article 5 minutes read

Idući ponedjeljak najveće okupljanje žena poduzetnica u Krapinsko-zagorskoj županiji; Promijenimo statistiku: samo oko 22% žena je na nekim vodećim položajima

Najveće okupljanje žena poduzetnica u Krapinsko-zagorskoj županiji i ove će se godine, po 4. put, održati 6. lipnja ove godine s početkom u 10 sati na Konferencija “Žene i poduzetništvo”. Želja je potaknuti žene da krenu u poduzetničke vode i da se više angažiraju u svim sferama upravljanja i kreiranja politika, kao i pružiti im sustav mentorske podrške. Ciljevi se mogu postići ukoliko svi zajedno udruže snage i pojačanim aktivnostima potaknu pozitivne promjene u društvu.

Povodom toga u utorak je na press konferenciji za medije najavljena Konferencija na kojoj je u svom uvodnom govoru organizatorica Snježana Leljak, vlasnica tvrtke SL KRAPINA KONZALTING i predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije istaknula kako i dalje postoji problem koji se zove neravnopravnost spolova, kako u svakodnevnom tako i u poslovnom životu.

Na ovoj smo konferenciji pripremili zanimljiv program, pa će nam na samom početku iz ureda pravobraniteljice izložiti s kakvim se to problemima žene suočavaju na samom početku kada se odluče ući u samostalno poduzetništvo, bilo da se radi o tvrtki ili obrtu. Nakon toga malo ćemo rušiti predrasude o ženama u IT sektoru. U prvom dijelu konferencije također ćemo se razveseliti inspirativnim pričama naših poduzetnica, kako onih koje su tek ušle u poduzetništvo tako i onih koje su već duže vrijeme u svijetu rada pa već i mentoriraju mlade poduzetnice – rekla je organizatorica Leljak.

-U drugom dijelu imat ćemo zanimljivu panel raspravu, kako bismo čuli muško i žensko mišljenje o specifičnom položaju žena u 21. stoljeću i kako je to danas biti žena, prevladati sav stres koji nosi karijera i obitelj. Na kraju ćemo naravno završiti s inspirativnim pričama naših poduzetnica, a u koje smo probali obuhvatiti sve segmente društva, od javnih sektora, privatnih do obrtnica, mladih poduzetnica, mlade političarke, žene u upravama društava i sve će one poslati svoje poruke ženama koje žele ući u svijet poduzetništva – dodala je Leljak.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što se Konferencija održava četvrti put te je naglasio kako je poražavajuća statistika da je samo oko 22% žena na nekim vodećim položajima.

Govoreći o vodećim položajima u županijskoj upravi te ustanovama, župan je rekao kako od deset pročelnica i pročelnika u upravnim odjelima devet pročelnica, od sedam zdravstvenih ustanova četiri ravnateljice i tri ravnatelja, a od ostalih poduzeća i ustanova, u tri su od njih direktorice ili ravnateljice.

-Ovi brojevi pokazuju da je Krapinsko-zagorska županija daleko, ne iznad prosjeka u Republici Hrvatskoj, nego i europskog prosjeka, a smatram da smo zbog toga i toliko uspješni – dodao je Kolar.

Govoreći o primjerima na području županije, župan Kolar je kazao kako ima primjera gdje su žene ušle u biznis iz ničega, a napravile su sjajne obrte, sjajne firme, s proizvodima koji se prodaju i prepoznatljivi su u čitavoj Europi i po čitavom svijetu i da to treba proklamirati svih 365 dana u godini.

Zamjenica župana Jasna Petek izjavila je kako je pristup poduzetništvu i općenito upravljačkim pozicijama, vlasništvu u obrtništvu, OPG-ovima, ženama otežan.

Još uvijek smo patrijarhalno društvo u kojem postoji tradicionalna podjela uloga na muške i ženske i bez obzira na određene pomake, kad se žene češće i snažnije odlučuju na iskorake i budu samouvjerenije da budu na upravljačkim pozicijama, taj broj je još uvijek daleko ispod onoga kojega priželjkujemo 50:50 posto – kazala je zamjenica.

Jedan od suorganizatora Konferencije je i HGK – Županijske komore Krapina, a poslovna tajnica Janja Kantolić rekla je kako žene čine 52 posto ukupne europske populacije, predstavljaju samo 34,4 posto zaposlenih u EU i samo 30 posto njih su poduzetnice, što znači da je potencijal žena u poduzetništvu velik i mogao bi biti izvor gospodarskog rasta, dodatnog zapošljavanja, što bi svi trebali potencirati i razvijati.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga istaknuo je kako na području Krapinsko-zagorske županije djeluje 879 obrtnica što čini samo 30% ukupnog obrtništva u županiji.

Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, također, jer već četvrti put po redu jedan od suorganizatora Konferencije, a zamjenik direktorice Denis Ranogajec kazao je kako u Poslovno-tehnološkom inkubatoru čak 30 posto poduzetnica-početnica.

Podsjećamo, sudjelovanje na Konferenciji je besplatno, a prijaviti se možete na https://zip.slkonzalting.com/prijava/ ili info@slkonzalting.com

Partner Konferencije je Krapinsko – zagorska županija, suorganizatori su HGK Županijska komora Krapina, Obrtnička komora KZŽ, Poduzetnički centar Kzž i Poduzetnički klub žena Kzž, međunarodni partner je Udruga poduzetniceIN iz Bosne i Hercegovine i MPI Vrelec Rogaška Slatina, medijski partneri portal Sjever.hr i portal zeneimediji.hr, a organizator tvrtka SL KRAPINA KONZALTING.

msopek/sjever.hr 31.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.