Now Reading:
Najavljen spektakl na nebu iznad Zagorja – Ovogodišnji Susreti za Rudija donose bogat letački i zabavni program
Full Article 3 minutes read

Najavljen spektakl na nebu iznad Zagorja – Ovogodišnji Susreti za Rudija donose bogat letački i zabavni program

Atraktivna letačka manifestacija u Gornjoj Stubici doživjet će ove godine svoje 25. izdanje uz bogat program događanja, a koji je najavljen u utorak na održanoj konferenciji za medije. Naime, popularni “Susreti za Rudija” održat će se od 9. do 11. rujna u znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata koji je život izgubio u akciji “Bljesak“.

Kako je istaknuo načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić program manifestacije počet će u petak s kulturno-umjetničkim programom uz gostovanje poznatog rock sastava.

– U subotu je na rasporedu koncert puhačkih orkestara, dok će se u nedjelju, već tradicionalno, održati protokolarno polaganje vijenca te misa u samom centru Gornje Stubice, a u 15 sati počinjemo s letačkim programom. Organizirat ćemo i promociju zvanja pilota za učenike osnovnih škola KZŽ te ćemo imati i raketno – modelarnu prezentaciju za učenike Osnovne škole Matija Gubec – objasnio je načelnik Krizmanić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec naglasila je kako je ovo izuzetno važna i značajna manifestacija za KZŽ.

– Smatramo izuzetno važnim sam lik i djelo Rudolfa Perešina, pa tako u našem proračunu odvajamo određena financijska sredstva za sufinanciranje ove manifestacije, kao i za sufinanciranje Spomen hiže Rudolfa Perešina – rekla je Smičić Slovenec.

Kako je istaknula, riječ je o značajnoj obljetnici, a Krapinsko-zagorska županija će se, kao i do sada, opsežnije uključiti u organizaciju.

– Nadamo se da neće biti nekih epidemioloških ograničenja kako bismo mogli vratiti aktivnosti naših učenika i biti poticaj za uključivanje što više škola u samo obilježavanje – kazala je Smičić Slovenec.

Ispred Zagrebačkog zrakoplovnog tehničkog saveza medijima se obratio, Emir Mehdić te pojasnio kako će u programu nastupiti MIG-21, Krila Oluje i MI-8 helikopter sa specijalcima.

– Ovih dana će u upotrebu ući helikopteri Black Hawk i očekujemo da će i oni nastupiti u programu, ali za sada nemamo potvrdu, a isti je slučaj i s kanaderom. Od potvrđenih sudionika, MUP će sudjelovati s više svojih helikoptera, Slovensko ratno zrakoplovstvo sa svojim zrakoplovima i helikopterima te Mađarsko ratno zrakoplovstvo standardno s Gripenom – rekao je Mehdić najavivši i jedan novitet ovogodišnjeg programa.

– U programu će sudjelovati MI-24 Hind, borbeni helikopter kakvog je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo imalo za vrijeme Domovinskog rata – otkrio je Mehdić te dodao kako postoji i mogućnost dolaska zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država, a upućen je i poziv Republici Francuskoj za sudjelovanje Rafalea u programu.

Najavi ove značajne manifestacije prisustvovala je i Ljerka Perešin, supruga Rudolfa Perešina koja je tom prilikom zahvalila svima uključenim u organizaciju ovih susreta, posebno Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, Općini Gornja Stubica i Krapinsko – zagorskoj županiji.

– 25 godina u ovako malom mjestu održavati ovakve susrete koji su prerasli na međunarodni nivo nije lako. Veliki obol, gotovo najveći u zrakoplovnom dijelu daje i Zagrebački zrakoplovni savez koji je dobio ime po mom suprugu Rudolfu Perešinu. Bez njih letački dio sigurno ne bi bio odrađen i svu svoju snagu, i emotivnu i stručnu, unijeli su u ove susrete – zaključila je Perešin.

jm/www.sjever.hr
24.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.