Now Reading:
Održiva mobilnost zaposlenika – što organizacije mogu napraviti?
Full Article 3 minutes read

Održiva mobilnost zaposlenika – što organizacije mogu napraviti?

Pojam održive mobilnosti stavljen je u kontekst planiranja kao element plana razvoja na svim razinama upravljanja, državnim, regionalnim i lokalnim. Na taj se način pomaže kod stvaranja održive zajednice u ekonomskom, ekološkom i društvenom smislu, što ukupno pruža bolju kvalitetu života. No, bez konkretnih strateških aktivnosti poslovnih organizacija u području održive mobilnosti, nastojanja državnih i lokalnih upravljačkih tijela su neodrživa. One svojim idejama i rješenjima mogu značajno pridonijeti stvaranju održivog razvoja u korist čitave zajednice.

Rješenja se mogu pronaći kroz uključivanje poslovne organizacije u sve nivoe planova vezanih za mobilnost ili poslovne organizacije mogu kroz samostalno djelovanje implementirati vlastita rješenja, a koja su u skladu s već donesenim planovima.

Plan upravljanja mobilnošću unutar poslovne organizacije naziva se još i menadžment mobilnosti poduzeća koji može sadržavati ideje i mjere koje se uspješno mogu implementirati na točno planirani i organizirani način. U navedeni plan moraju biti uključeni svi ključni zaposlenici poduzeća koji se unutar njega bave pitanjima održivosti i mobilnosti. Danas sve više poduzeća zapošljava menadžere mobilnosti kako bi se bavili pitanjima kretanja zaposlenika do radnog mjesta kao i kretanja unutar samog poslovnog obujma. Oni se prvenstveno bave svim prometnim tokovima koje prouzrokuje tvrtka i odnosi se na rutu do i od radnog mjesta, dnevne poslovne migracije i poslovna putovanja.

Kako bi se dobio dobar pregled potencijala tvrtke, one bi trebale napraviti skeniranje ili analizu mobilnosti koja uključuje profil mobilnosti, profil pristupačnosti te pregled postojećih mjera mobilnosti.

Profil mobilnosti daje uvid u potrebe mobilnosti koje tvrtka stvara. Sastoji se od sljedećih elemenata: 1. Putovanje na posao: odakle dolaze zaposlenici?; u koje doba dana? i kojim vidovima transporta?; 2. Poslovna putovanja: kako su organizirana? i kakav utjecaj imaju na putovanje na posao?

Profil pristupačnosti opisuje trenutnu situaciju u prometu, odnosno opisuje dostupnost za: pješake; bicikliste: biciklističke rute, infrastruktura, objekti i obilaznice koje biciklisti moraju proći; korisnike javnog prijevoza: stanice i stajališta, objekti i pješačke rute do/od stajališta, pružene informacije; motorizirani prijevoz: dostupnost sa svih strana za različite tipove vozila; parkirališta; mogućnosti za Park&Ride sustav i broj vozila u voznom parku tvrtke.

Analiza bi također trebala navesti postojeće mjere koje su već na snazi, a uključuju sustav naknada za putovanje na posao (što dobivaju korisnici različitih načina prijevoza) i objekte i naknade za putovanja vezana uz posao (naknade, sustav službenih vozila i službenih bicikala te postojeće mjere kako bi mobilnost bila održivija.

Slika 1. Planiranje mobilnosti zaposlenika (https://www.icharts.net/sustainable-mobility-management/#Mobility_planning)

Sljedeći korak je postavljanje ciljeva koji moraju biti SMART (odnosno: Specifični (Specific), Mjerljivi (Measurable), Izvedivi (Achievable), Relevantni (Relevant) i Pravovremeni (Timely). Nakon određivanja ciljeva, slijedi izrada detaljnog plana s različitim fazama procesa. Prije nego što se plan i njegove mjere počnu implementirati potrebno je odrediti kako će se one pratiti i evaluirati.

Ovisno o tvrtki i strukturi zaposlenika, mobilnost poduzeća može poprimiti vrlo različite oblike, što rezultira različitim, relevantnim pristupima rješenjima. Odlučujuća su pitanja u vezi s problemskom situacijom tvrtke, ciljevima mobilnosti tvrtke te vremenskim i financijskim okvirom. Mogu se postići sljedeći mogući ciljevi:
• Uštede troškova
• Veća motivacija zaposlenika
• Pristupačnost
• Prednosti za okoliš
• Poboljšanje image-a.

Ne postoji nacrt za operativnu mobilnost organizacije, što njegovo planiranje i provedbu čini izazovnim pothvatom. Ovisno o organizaciji, primjenjive su različite mjere. Uostalom, zaposlenici imaju vrlo individualne zahtjeve i potrebe u pogledu mobilnosti.

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr
18.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.