Now Reading:
Četiri vodeće tvrtke u Hrvatskoj u gospodarenju otpadom i recikliranju dolaze iz Zagorja
Full Article 4 minutes read

Četiri vodeće tvrtke u Hrvatskoj u gospodarenju otpadom i recikliranju dolaze iz Zagorja

U današnjim vremenima kada je teško doći do sirovine, materijala, izuzetno je bitno govoriti o kružnoj ekonomiji u gospodarstvu. Kružna ekonomija znači recikliranje otpada i njegovu ponovu upotrebu u proizvodnji i upravo je na ovu temu danas u Zaboku, u prostorima tvrtke Dunapack Valoviti papir, održan Okrugli stol s četiri najbolje tvrtke u Krapinsko-zagorskoj županiji, Dunapack Valoviti papir, Vetropack straža, Regeneracija i Stražaplastika, koje su vodeće u recikliranju otpada.

Na samom početku Okruglog stola krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je Krapinsko-zagorska županija najbolje regija u kojoj se koriste sekundarne sirovine u proizvodnji.

-Poduzeća koja su na vrijeme krenula s recikliranjem svog otpada povećavaju vrijednost svog proizvoda, a istovremeno pojeftinjuju svoju proizvodnju – dodao je župan.

Govoreći o projektima koje će Županija aplicirati u buduću financijsku omotnicu župan Kolar je kazao kako će svi županijski projekti ići prema recikliranju sirovina.

Direktorica sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Ščulac Domac, također se složila kako su sekundarni materijali vrlo bitni za industriju i poduzetnike. Na pitanje zašto se Okrugli stol održava baš u Zaboku, Ščulac Domac je odgovorila kako su Zagorju, na malom geografskom prostoru, četiri izvrsne industrije koje su vodeće u gospodarenju otpadom, kružnom gospodarstvu i recikliranju.

Direktor Stražaplastike iz Huma na Sutli Josip Grilec naglasio je kako se sekundarne sirovine još uvijek uvoze, ali situacija je dosta bolja nego prije pet godina, te da je izuzetno bitno da se od proizvoda koji je jednom proizveden za jednu namjenu iskoriste svi resursi i proizvede proizvod za drugu namjenu.

Zvonimir Čuljak, generalni direktor Valovitog papira Dunapack istaknuo je kako je kružna ekonomija značajna ne samo za gospodarstvenike, nego i za građane, jer govorimo o prikupljanju otpada i njegovoj ponovnoj uporabi kao sirovine.

Anđelko Švaljek, direktor Regeneracije, koja je jedna od najstarijih tvrtki koja kružno gospodari proizvodeći netkani tekstil rekao je kako mu je drago što ima priliku podijeliti svoja iskustva i znanja i da je dobro da se ovdje u Zagorju pokazuje dobar primjer četiri firme koje se bave kružnim gospodarstvom.

Predsjednik Uprave Vetropack straže Tihomir Premužak kazao je kako se u Hrvatskoj reciklira oko 50% stakla.

-Moramo još dosta toga napraviti kako bismo naš sustav poboljšali toliko da se približimo ciljevima od 70-75%. Da bi se to ostvarilo potrebno je napraviti sustav kako bi se veća količina starog stakla mogla vratiti u sustav – dodao je Premužak.

msopek/sjever.hr 16.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.