Now Reading:
Nezaposlenost u Međimurskoj županiji i dalje pada – u jednom gradu smanjena za gotovo četvrtinu!
Full Article 2 minutes read

Nezaposlenost u Međimurskoj županiji i dalje pada – u jednom gradu smanjena za gotovo četvrtinu!

burza

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Čakovec krajem travnja u evidenciji nezaposlenih bilo je 1.877 osoba, što je značajno smanjenje broja nezaposlenih u odnosu na travanj prošle godine, čak 17,7 posto, dok je u odnosu na ožujak ove godine evidentiran pad od 0,7 posto.

U ukupnom broju nezaposlenih žene čine 55 posto, a muškarci 45 posto, što je blago smanjenje udjela žena odnosno povećanje udjela muškaraca u odnosu na ožujak. Najbrojnije u evidenciji nezaposlenih i ovaj su mjesec bile osobe srednje dobi kojih je gotovo polovica. Mladi do 24 godine čine 16,6 posto ukupne nezaposlenosti što je u odnosu na prošli mjesec smanjenje od 0,3 posto, a stariji od 50 čine 33,6 posto. Njihov je udio u odnosu na ožujak veći za 0,3 posto.

Promatrajući razinu obrazovanja, u ukupnom udjelu nezaposlenih najbrojnije su osobe sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem (44,7 posto). Njihov je udio u odnosu na prošli mjesec smanjen za 0,8 posto. Slijede osobe bez ili sa završenom osnovnom školom. One čine 42,6 posto nezaposlenih, dok se preostali udio odnosi na osobe s višom i visokom razinom obrazovanja.

Udio dugotrajno nezaposlenih osoba je 36,2 posto što je u odnosu na ožujak smanjenje od 0,4 posto.

Najviše nezaposlenih u travnju evidentirano je u Ispostavi Čakovec – 1.298 osoba ili 69,1 posto ukupne nezaposlenosti u Međimurskoj županiji. U Ispostavi Prelog evidentirano je 337 nezaposlenih osoba ili 18,0 posto, a najmanje nezaposlenih bilo je u Ispostavi Mursko Središće – 242 osobe ili 12,9 posto.

U odnosu na ožujak Ispostava Čakovec zabilježila je pad od 2,5 posto, dok su ispostave Prelog i Mursko Središće zabilježile porast nezaposlenosti i to od 2,4, odnosno 5,2 posto. U odnosu na travanj 2021. godine sve tri ispostave zabilježile su pad nezaposlenosti, Čakovec za čak 21 posto, Prelog za 9,2 posto, a Mursko Središće za 9 posto.

tklopotan / www.sjever.hr
12.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.