Now Reading:
U Varaždinu obilježen Dan Europe – građani se mogli informirati o uvođenju eura i prilikama koje nam nudi članstvo u europskoj obitelji
Full Article 4 minutes read

U Varaždinu obilježen Dan Europe – građani se mogli informirati o uvođenju eura i prilikama koje nam nudi članstvo u europskoj obitelji

Povodom Dana Europe na Franjevačkom trgu ispred Županijske palače u Varaždin postavljeni su štandovi s promotivnim i informativnim materijalima uz druženje s građanima.

Dan Europe slavi se 9. svibnja kada je predstavljena je Schumanova deklaracija kojom je osnovana Europska zajednica za ugljen i čelik, prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija. Schumanova deklaracija smatra se početkom stvaranja Europske unije.

Zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poslove skupštine i župana Mladen Jakopović istaknuo je kako je Schumanovom deklaracijom zamišljeno kako je nemoguće da više bude rata na prostorima EU odnosno šire Europe, ali svjedoci smo da tome baš nije tako s obzirom na stanje u Ukrajini.

-Svi zajedno se trudimo pomoći, i Županija, Grad Varaždin i mnoge naše lokalne samouprave su doprinijele tome da smo u zadnje vrijeme primili raseljene osobe na područje naše županije. Isto tako smo i slali značajna sredstva i pomoć te ćemo ponovno u narednom periodu skupljati pomoć koja će ići na te prostore. Prije svega značaj Europe i ovog razdoblja koje je pred nama je sadržajno povezan s novim programskim razdobljem od 2021. do 2027. godine – rekao je Jakopović dodavši kako zbog toga Varaždinska županija sudjeluje u mnogim projektima i kreiranju nove zajedničke poljoprivredne politike i kohezije.

-Želimo što više doprinijeti tome da u ovom prijelaznom razdoblju od 2021. do 2022. godine, ali i u razdoblju d 2023. do 2027. iskoristimo punopravni dio druge omotnice. U novom programskom razdoblju imamo velika iskušenja da u svim prostorima i onom dijelu gdje nije bilo moguće u prvom razdoblju, iskoristimo što više te omotnice – ističe Jakopović dodajući kako je povodom obilježavanja Godine mladih velik broj školaraca poslan u Zagreb gdje će na Europskom trgu iz predsjedništva Europske komisije moći vidjeti kako zapravo Europska unija i trodioba vlasti funkcionira.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković podsjetio je kako je jučer proslavljen Dan oslobođenja Grada Varaždina, a danas slavimo oslobođenje Europe od fašističke vladavine nacističke Njemačke, isto kao što je bila tadašnja ustaška Hrvatska.

-Na temeljima te borbe, na temeljima Domovinskog rata izrasla je ova Hrvatska koju danas imamo, koja se svim silama bori da bude na strani pobjednika, kao što je bila u Drugom svjetskom ratu, kao što je bila pobjednička strana u Domovinskom ratu, taj isti doprinos daje i danas. Na strani je borbe protiv agresije koju danas provodi velika država koja je sudjelovala u pobjedničkim pohodima protiv nacističke Njemačke. Nažalost, događa se da upravo ona vrši agresiju na jednu europsku suverenu državu, a to Hrvatska ne prihvaća – rekao je Marković dodavši kako bi novije generacije trebale osvijestiti značaj tih događanja, tadašnje ’45., kada su se stvorili preduvjete za današnju Europu i mir koji imamo u Europi.

-Nažalost, ta ista Europa nas je djelomično ostavila na cjedilu ’90. i ’91. kada smo se borili za svoju nezavisnost, ali smo svojim trudom, svojim zalaganjem ušli u obitelj europskih država i danas smo mi na braniku tih vrijednosti za koje su izginuli milijuni ljudi u Drugom svjetskom ratu da bi danas nama bilo dobro. Moramo pamtiti, moramo evocirati te uspomene i kroz građanski odgoj i kroz sve kanale komuniciranja, da se ne bi ponovilo to što se ponovo dešava. Očito je kratka pamet, zaboravljaju se zvjerstva koja su se radila i dešavaju se ponovo. Cilj i želja je mir na području cijele Europe i jedino uključivanjem okolnih država u obitelji EU možemo postići to da rata na ovom području ne bude. Ne ponovilo se! – naglasio je Marković.

Uz Jakopovića i Markovića informativne štandove obišla je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

abrkic/sjever.hr
09.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.