Now Reading:
DVD Mali Bukovec proslavio 135. godišnjicu osnutka – Načelnik Marković: Ovo je uvod u proslavu velikih 140 godina Društva
Full Article 4 minutes read

DVD Mali Bukovec proslavio 135. godišnjicu osnutka – Načelnik Marković: Ovo je uvod u proslavu velikih 140 godina Društva

Nakon niza sadržaja od kojih izdvajamo natjecanje u kuhanju kotlića, biciklijadu učenika Osnovne škole Veliki Bukovec, tradicionalnu likovnu koloniju te svečanu sjednicu Općinskog vijeća, program obilježavanja Dana Općine Mali Bukovec nastavljen je u nedjelju, proslavom 135. godišnjice osnutka DVD-a Mali Bukovec.

Program je počeo svetom misom za vatrogasce u crkvi svete Katarine u Malom Bukovcu, a uslijedila je povorka vatrogasaca povodom blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Općine Mali Bukovec te pokazna vatrogasna vježba.

Vatrogasna zajednica Općine Mali Bukovec u svom sastavu ima četiri dobrovoljna vatrogasna društva, a jedno od njih, najstarije i središnje u općini je DVD Mali Bukovec, uz koje djeluju i DVD-i Županec, Lunjkovec i Novo Selo Podravsko.

DVD Mali Bukovec broji stotinjak članova u svim sekcijama, od pomlatka, mladeži do natjecateljske ekipe i među rijetkima su u Varaždinskoj županiji koji imaju i puhački orkestar, a tu je i oko 25 operativnih vatrogasaca koji štite domove mještana.

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković podsjetio je da je DVD Mali Bukovec osnovan daleke 1887. godine te napomenuo kako je nedjeljna proslava na neki način bila uvod u veliki jubilej koji će proslaviti za pet godina – visokih 140 godina rada.

– U našem je Društvu 40-ak operativnih vatrogasaca i još toliko veterana, a na naše je vatrogastvo oslonjen kompletan sustav Civilne zaštite, kao što je to i u ostalim dijelovima Hrvatske. Brinemo o njima i financijski i na sve druge moguće načine, a nadam se da ćemo u suradnji s Varaždinskom županijom i županom Anđelkom Stričakom, kao i sa županijskom Vatrogasnom zajednicom i njezinim predsjednikom Nedeljkom Vukalovićem uskoro uspjeti pokrenuti program obnove vozila koji jako dugo očekujemo – rekao je načelnik Marković.

Istaknuo je da DVD Mali Bukovec ima dva stara navalna vozila koja su „na izdisaju” i neophodno im je potrebno novo, moderno vozilo.

– U našoj je općini najveća šuma u nizinskom dijelu Hrvatske, čak 650 hektara šume Križančije, tako da ćemo najvjerojatnije ići u nabavku šumskog vozila – kazao je načelnik.

Da je upravo takvo vozilo potrebno DVD-u Mali Bukovec potvrdio je Mario Milner, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine.

– Imamo jedno vozilo iz 80-ih godina i u nabavci smo novog, šumskog vozila čija je cijena oko 2 milijuna kuna, dok je proračun jednog DVD-a 20-30 tisuća kuna. Zamislite koliko bi morali štedjeti da to sami kupimo, ali pokušavamo u suradnji s Općinom i kroz ovakva događanja na kojima pozivamo naše dobročinitelje i sponzore da nam se u takvim akcijama pridruže. Nekako uspijevamo, ali nismo u potpunosti zadovoljni – istaknuo je Milner.

Dodao je da sva vatrogasna oprema mora biti certificirana, stoga je i skupa, pa su neki dijelovi opreme u DVD-u stari i više od 20 godina.

No iako je teško nabavljati sve ono što je vatrogascima potrebno kako bi uspješno svladavali sve zadatke, potpora i suradnja Općine Mali Bukovec nikad nije došla u pitanje i njome su u DVD-u zadovoljni.

– Naš načelnik Darko Marković je i naš član, upoznat je sa svim problemima i pomaže koliko može. Mala smo općina i mislim da s tim resursima kojima raspolažemo radimo vrlo dobro – zaključio je Milner.

Obilježavanje Dana općine Mali Bukovec nastavit će se iduće subote i nedjelje. 14. svibnja Udruga obrtnika i zanatlija proslavlja svojih 55 godina rada i djelovanja u Općini Mali Bukovec sa svetom misom u 18 sati i posvetom barjaka, a 15. svibnja humanitarnom prodajom kolača od 9 do 11 sati, u organizaciji članica Udruge žena Mali Bukovec. U 14 sati počet će priredba djece Dječjeg vrtića „Krijesnica“ povodom Majčinog dana, a od 15 sati koncert zbora Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Mali Bukovec te priredba pod nazivom „Naša domačija“. Cijeli će se program održavati u Društvenom domu Mali Bukovec.

www.sjever.hr
09.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.