Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija dodijelila više od 63 tisuće kuna za projekte poljoprivrednih udruga
Full Article 4 minutes read

Krapinsko – zagorska županija dodijelila više od 63 tisuće kuna za projekte poljoprivrednih udruga

U Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u petak su uručeni ugovori korisnicima županijskih potpora kroz javni natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga KZŽ u 2022. godini.

Tom je prilikom pročelnica za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić pojasnila kako su za potpore prihvatljive aktivnosti organiziranja i sudjelovanja na tečajevima i osposobljavanjima za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

– To je način da se članovi što više upoznaju s načinom uzgoja ili obrade tla te da budu konkurentniji na tržištu – rekla je Mihovilić dodavši kako je u tom segmentu iznimno bitna i organizacija i sudjelovanje na izložbama i sajmovima, kao i registracija robnih marki.

– Članovi i udruge nastupima na manifestacijama imaju priliku predstaviti svoje uspjehe tijekom godine i promovirati svoje proizvode – kazala je Mihovilić.

Što se tiče visine potpore po korisniku, maksimalan predviđeni iznos je bio do 15.000 kuna, odnosno 75 posto od ukupno prihvatljivih aktivnosti, a natječajem je osigurano 100 tisuća kuna.

– Imali smo 11 prijava, a potporu je sukladno kriterijima o prihvatljivim aktivnostima, ostvarilo je šest udruga, u ukupnom iznosu 63.693,75 kuna – izjavila je Mihovilić.

Među udrugama koje su ostvarile potporu su Udruga poljoprivrednika općine Konjščina „Gruda“, Stočarska udruga Pregrada, Udruga vinogradara, podrumara, prijatelja dobrog vina „Sveti Martin“ Jesenje, Udruga vinara i vinogradara „Dobra kapljica“ Pregrada, Udruga vinogradara i podrumara „Humska kapljica“ i Udruga „Vino – Zagorje“ Krapinsko-zagorske županije.

Da je korona u posljednje dvije godine spriječila mnoge aktivnosti poljoprivrednih udruga, a pogotovo one koje se odnose na edukaciju potvrdio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Udruge nažalost nisu mogle posjećivati razvijene regije koje koriste već neke nove tehnologije, a koje je uvijek najbolje vidjeti na licu mjesta te vidjeti kako one funkcioniraju, kako su one implementirane u samu proizvodnju i na koji način ih zapravo prilagoditi svojim uvjetima – rekao je Kolar pojasnivši kako se 2018. godine na županijski natječaj javilo 27 udruga, 2019. godine njih 17, dok se ove godine na natječaj javilo šest odličnih udruga.

– Žao mi je što je pet udruga otpalo jer nisu ispunili kriterije samog natječaja, međutim mi već godinama imamo vrlo jasno izražene kriterije i molim udruge ako nisu sigurni u ono što piše u natječaju da se konzultiraju s našim stručnim službama. Mi ćemo im pomoći da usklade svoj projekt odnosno program s natječajnom dokumentacijom. Ako uspijemo održati pandemiju pod kontrolom i ako će biti normali uvjeti za rad udruga kao i normalni uvjeti za putovanja vjerujem da ćemo sljedeće godine imati slatke brige, a to je kako osigurati više novca od onog što smo predvidjeli u proračunu – kazao je Kolar te se osvrnuo i na samu promociju proizvoda.

Promocija proizvoda je isto toliko bitna koliko i sama proizvodnja i kvaliteta i to je nešto na čemu moramo dodatno raditi. Ovaj natječaj je idealna prilika da si udruge osiguraju dodatna sredstva za samu promociju i ja ih pozivam da to iskoriste – pojasnio je župan Kolar čestitavši okupljenima na sjajnim projektima.

Jedna od udruga koja je osigurala sredstva temeljem natječaja je Udruga Vino Zagorje KZŽ te je predsjednica Udruge Jasminka Šaško kazala kako se već godinama odazivaju na županijske natječaje, a dobivena sredstva koriste za edukaciju te promociju proizvoda.

– Svi mi u Zagorju na neki način proizvedemo nešto dobro, ali ako nemamo krajnjeg kupca te ne napravimo dobar marketing i promociju, proizvode puno teže možemo plasirati i slabije se za njih čuje. Još jednom zahvaljujem na mogućnosti da se promoviramo putem različitih radionica i medija te da se za Zagorje čuje i van granica naše županije – zaključila je Šaško.

www.sjever.hr
06.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.