Now Reading:
Danas je Svjetski dan slobode medija: Neovisni, slobodni i pluralistički mediji ključni su element za dobru vladavinu u demokracijama
Full Article 2 minutes read

Danas je Svjetski dan slobode medija: Neovisni, slobodni i pluralistički mediji ključni su element za dobru vladavinu u demokracijama

Svjetski dan slobode medija proglasila je 1993. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda s ciljem promoviranja i podizanja svijesti o značaju slobode i neovisnosti medija.

Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, dan je kada se slave temeljni principi slobode medija, kada se osvrće na slobodu medija u svijetu, na zaštitu neovisnost medija i odaje počast novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao. Neovisni, slobodni i pluralistički mediji ključni su element za dobru vladavinu u mladim kao i u starijim demokracijama, oni jamče  transparentnost, odgovornost i vladavinu prava.

Zaštitu novinara i borbu protiv nekažnjavanja utvrdila je Opća skupština Ujedinjenih Naroda odlukom kojom poziva države da spriječe nasilje protiv novinara, suzbijaju nekažnjavanje počinitelja i doprinose razvitku slobodnog i sigurnog okvira za rad medijskih djelatnika.

-Republika Hrvatska na indeksu medijskih sloboda u svijetu ove godine je zauzela 48. mjesto od 180 zemalja obuhvaćenih godišnjim Svjetskim indeksom medijskih sloboda, što predstavlja napredak u odnosu na 2021. godinu, kad je bila na 56. mjestu. Unatoč pozitivnim pomacima, to nam ne daje pravo da budemo u potpunosti zadovoljni – potrebno je ulagati daljnje napore, jer sloboda, pluralizam i neovisnost medija te sigurnost novinara ključne su sastavnice prava na slobodu izražavanja i informacije te su presudni za demokratsko funkcioniranje – rekao je župan Željko Kolar.

www.sjever.hr/kzz.hr
03.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.