Now Reading:
Župan Kolar otvorio sportske igre branitelja: Sjećanje na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, ni danas, 27 godina nakon Bljeska ne blijedi!
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar otvorio sportske igre branitelja: Sjećanje na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, ni danas, 27 godina nakon Bljeska ne blijedi!

U nedjelju je u Zaboku svečano obilježena 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak, a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća za poginule hrvatske branitelje župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar službeno je otvorio sportske igre branitelja.

Osvrnuvši se i na proslavu Prvog maja, Kolar je poručio kako je to zagorska tradicija te svim stanovnicima, kao i onim malobrojnima koji danas na području Krapinsko-zagorske županije ne rade čestitao Međunarodni praznik rada.

-Onima koji rade, da imaju što bolje uvjete kod svojih poslodavaca i da imaju plaće od koje mogu dostojno živjeti. Mislim da su to postulati koji bi u današnje doba trebali biti normalni, ali nažalost još uvijek nisu. Napravljeni su određeni iskoraci, međutim Zakon o radu još uvijek traži neke promjene i vjerujem da će Vlada u dijalogu sa sindikatom naći najbolja rješenja, kako za radnike, tako i za poslodavce – rekao je Kolar.

Kako je naglasio, svakom dobrom i poštenom poslodavcu u interesu je pošteno platiti dobrog radnika jer su samo na taj način i jedan i drugi na dobitku.

-Ako jedan i drugi nisu zadovoljni, onda nema sinergije koja je potrebna da bi imali dobre gospodarske rezultate koji onda regeneriraju sve ostalo. Zbog toga i taj podatak da nikada više ljudi nije radilo u Zagorju od formiranja neovisne Hrvatske sigurno daje pravo za optimizam – kazao je Kolar dodavši kako je i dalje potrebno raditi na infrastrukturi koja će omogućiti nova ulaganja u tehnologije i veće plaće.

Čestitavši braniteljima na organizaciji ovog druženja na kojem su se zagorskim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata pridružili suborci iz Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, Kolar je poručio kako je vojno-redarstvena operacija Bljesak pokazala da hrvatska vojska i policija mogu osloboditi hrvatski teritorij.

-U 30 i nešto sati oslobođena je zapadna Slavonija, nažalost 51 hrvatski vojnik i policajac su izgubili život u toj bitci, 160 ih je bilo ranjeno, a mi Zagorci smo posebno emotivno vezani uz Bljesak jer je 2. svibnja poginuo naš Rudolf Perešin i sjećanje na njega i na sve ostale poginule i nestale hrvatske branitelje ni danas ne blijedi, 27 godina nakon akcije – zaključio je župan.

Josip Horvatin, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije pojasnio je kako već 15 godina organiziraju obilježavanje vojno-redarstvene operacije Bljesak. Tako su prvo položili vijence i zapalili svijeće na Gradskom groblju u Zaboku, a nakon toga, nizom aktivnosti nastavili druženje u sportskoj dvorani.

-Planiramo održati i natjecanja u bacanju potkove, visećoj kuglani i beli. Kako bismo popularizirali vatrogasce i pokazali zajedništvo organizirali smo i natjecanje u rušenju prepreka šmrkom za djecu, a održat će se i revijalna utakmica između nas branitelja i naših supruga – rekao je Horvatin.

Horvatin je kao ratni zapovjednik zasebnih policijskih postrojbi 1. svibnja 1995. godine sudjelovao u akciji Bljesak.

-Posebno emotivni trenuci. Neki su nas pitali zašto nismo danas u Okučanima. Mi smo kad je trebalo bili tamo gdje je trebalo biti, a danas smo odlučili da ne želimo više nikakve velike govore, želimo se podružiti s građanima – zaključio je Horvatin.

Okupljene branitelje, goste i građane zabavit će Tamburaški sastav Brajde, a sve su ih pozdravili i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije već 13 godina provodi i projekt informatičkog opismenjavanja te je do danas donirala više od 900 računala, a toga nije izostalo ni ovom prilikom. Naime, Horvatin je Moto športskom društvu Zabok uručio računalo, uz nadu da će im na taj način pomoći u njihovom radu.

tklopotan / www.sjever.hr
01.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.