Now Reading:
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Budinščina proslavila svoj dan – načelnik Hercigonja najavio brojne kapitalne projekte za daljnji razvoj Općine
Full Article 5 minutes read

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Budinščina proslavila svoj dan – načelnik Hercigonja najavio brojne kapitalne projekte za daljnji razvoj Općine

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u nedjelju je proslavljen Dan Općine Budinščina. Uz brojne goste, uzvanike i mještane, svečanosti je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je pohvalio razvoj Budinščine u proteklih 30 godina.

Nedjeljna svečanost bila je i prilika za rekapitulaciju svega što je u proteklih godinu dana ostvareno, a projekata i investicija zaista je mnogo. Na njih se osvrnuo načelnik Radovan Hercigonja koji je istaknuo zadovoljstvo što se ovogodišnja proslava Dana Općine nakon dvije godine epidemioloških mjera mogla obilježiti uz tradicionalno bogati i sadržajni program koji je spoj trodnevnih sportskih, glazbenih i kulturnih događanja.

U prošloj je godini realiziran i najveći projekt u povijesti Općine, a to je izgradnja dječjeg vrtića vrijedna čak 13,3 milijuna kuna.

-Ponosni smo da je ovaj povijesni projekt uspješno realiziran te su u cijelosti zadovoljene potrebe predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu predškolske dobi s područja Općine Budinščina, a slobodni kapaciteti vrtića raspoloživi su i za djecu s područja drugih jedinica lokalne samouprave – rekao je Hercigonja.

U Budinščini je u tijeku i realizacija još jednog povijesnog projekta, izgradnja Gerontološkog centra Zajezda vrijednog 13,6 milijuna kuna. Projekt je financiran iz Europske unije i državnog proračuna, a kako je pojasnio načelnik Hercigonja uz ove vrijedne investicije, Općina je nastavila brinuti i o uređenju komunalne infrastrukture i modernizaciji nerazvrstanih cesta pa su tako u prošloj godini završeni brojni radovi.

-Izveden je i projekt izgradnje i rekonstrukcije javne rasvjete u naselju Budinščina u vrijednosti od 143 tisuće kuna – dodao je Hercigonja istaknuvši kako su zahvaljujući sufinanciranju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svim domaćinstvima podijeljeni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada što je dokaz brige o zaštiti okoliša.

U protekle dvije godine, Općina je za održavanje komunalne infrastrukture, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete, groblja i građevina izdvojila znatna sredstva, gotovo 3 milijuna kuna. No, bez obzira na sva hvalevrijedna ulaganja, najvažniji su ljudi.

-Iako su mjere zaštite od pandemije ograničile okupljanja i druženja, Općina Budinščina nije zakinula udruge građana te je u proračunu izdvojila i sredstva za njihov rad – naglasio je Hercigonja iskoristivši priliku kako bi zahvalio svima koji promoviraju njihovu Općinu.

S obzirom da je Budinščina socijalno osjetljiva sredina, svake godine izdvajaju se sredstva za socijalno ugrožene građane kojima Općina dodjeljuje jednokratne novčane pomoći, a svakog novopečenog roditelja potpomaže s iznosima od 1.500, 2.000, odnosno 2.500 kuna.

-Sufinancira se prijevoz srednjoškolaca i nabava radnih bilježnica za učenike osnovne škole, financira se školska kuhinja u stopostotnom iznosu djeci slabijeg imovinskog stanja i obiteljima s troje i više učenika i stipendiraju se redovni učenici srednjih škola, kao i redovni studenti s područja Općine – kazao je načelnik.

U narednom razdoblju mnogo toga je u planu, a načelnik Hercigonja izdvojio je neke od kapitalnih projekata. To su završetak radova na Gerontološkom centru Zajezda, nastavak uređenja nerazvrstanih cesta, uređenje pješačke staze i prilaza u Dječjem vrtiću Budinščina, rekonstrukcija javne rasvjete te sanacija klizišta na groblju Sveti Križ. Osim toga u planu je i opremanje prostora KIC-a, daljnje održavanje komunalne infrastrukture, kao i ulaganja u objekte društvenih domova te izrada projektne dokumentacije za Sportsko – rekreacijski centar u Budinščini.

-Nadamo se da će Vlada, resorna ministarstva i sve institucije i nadalje podržavati i prepoznavati naše projekte i potrebe, prije svega u infrastrukturi, turizmu, odgoju i obrazovanju, socijalnoj skrbi, zapošljavaju i demografskoj obnovi, jer bez njihove pomoći Općina Budinščina teško može mijenjati stanje na bolje, a sigurni smo da ćemo stvarajući pozitivno ozračje u tome i uspjeti – zaključio je Hercigonja.

Predsjednik Milanović naglasio je kako je od svih zagorskih mjesta najviše puta posjetio Budinščinu koja je prije 30 godina bila zaista siromašno mjesto, a od tada do danas dosta toga se promijenilo.

-Mjesto je stvarno napredovalo. To je potpuno druga klasa. Tu se živi i od turizma, neće se nikad živjeti od velike industrije niti velike poljoprivrede, ali bitno je da ljudi ne odlaze – rekao je Milanović poručivši kako treba pokušati uzeti svaki euro koji nudi Europska unija.

Kako je istaknuo, postotak realizacije EU fondova je mjera uspjeha zbog čega se treba prilagoditi, izboriti za svoju pravicu, napuniti novčanik i živjeti.

Svečanoj sjednici prisustvovala je i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek koja je čestitala načelniku Hercigonji i njegovom timu na svemu što su dosad realizirali.

-Bez obzira na veličinu općine, bitno je da se kapaciteti općine u punom smislu stave u svu raspoloživu snagu te da se osmisle, ali i izrealiziraju projekti – kazala je Petek.

Uime svih gradonačelnika i načelnika okupljenima se obratio Zoran Hegedić, načelnik Općine Breznički Hum. Istaknuvši kako su Budinščina i Breznički Hum po mnogočemu slične sredine, Hegedić je izrazio zadovoljstvo zbog dobre međusobne suradnje.

-Mi smo različite sredine, ali slične po mnogočemu i naš LAG Prigorje – Zagorje unutar kojeg surađujemo i vaša Općina opravdavaju činjenicu da su i ovakve male općine, bez obzira što mnogi smatraju da nemaju neke koristi, opravdale svoju svrhu – poručio je Hegedić.

Na svečanoj sjednici po prvi je puta izvedena službena himna Općine Budinščina pod nazivom „Dojdi v Budinščinu”. Nju su izveli Juraj Galina i Ivan Povijač koji je svečanim koncertom u Budinščini u subotu proslavio i 50 godina glazbenog djelovanja.

www.sjever.hr
01.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.