Now Reading:
Međimurska županija prisjetila se poginulih hrvatskih branitelja – župan Posavec: Operacija Bljesak jedan je od najsvjetlijih trenutaka Domovinskog rata!
Full Article 2 minutes read

Međimurska županija prisjetila se poginulih hrvatskih branitelja – župan Posavec: Operacija Bljesak jedan je od najsvjetlijih trenutaka Domovinskog rata!

Delegacija Međimurske županije i Grada Čakovca u nedjelju je svečanim programom obilježila 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Hrvatske vojske i hrvatske specijalne policije.

Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata molitvom koju je predvodio fra Josip Grubišić okupljeni su odali dužno poštovanje svim žrtvama.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je ovo velik dan u novijoj hrvatskoj povijesti.

-Kada govorimo o operaciji Bljesak i činjenici da je gotovo 800 kvadratnih kilometara oslobođeno u 72 sata, što znači da je svake minute jednom vojnom akcijom oslobođeno 200 kvadratnim metara hrvatskog teritorija, to je nevjerojatno. To je akcija koja mora ući u sve povijesne anale, u sve udžbenike i prenositi se generacijama koje dolaze nakon nas jer ovo su jedni od najsvjetlijih trenutaka Domovinskog rata – rekao je Posavec.

Naglasivši kako se žrtava uvijek treba prisjećati i poštivati ih, Posavec je poručio kako je riječ o slavnim trenucima i hrvatske, ali i međimurske povijesti.

-U toj akciji sudjelovali su i Međimurci te su dali velik doprinos – rekao je Posavec izrazivši zadovoljstvo što se danas prisjećaju svih koji su dali svoje živote za hrvatsku samostalnost.

-Nadam se da ćemo i druge slavne dane Hrvatske u međimurskoj povijesti obilježavati jednako dostojanstveno i s pijetetom. Jako je važno da u okviru udruga proizašlih iz Domovinskog rata učimo, pišemo knjige, snimamo filmove i ostavimo jedan pisani trag za buduće generacije – zaključio je Posavec.

Uz delegaciju Međimurske županije i Grada Čakovca, polaganju vijenca i paljenju svijeća prisustvovale su i udruge proistekle iz Domovinskog rata te predstavnici Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, udruga civilnog društva i političkih stranaka.

Brigadir Dragutin Remenar, sudionik VRA ”Bljesak” podsjetio je kako su branitelji s područja Međimurske županije dali velik doprinos u ovoj operaciji. U njoj su sudjelovali pripadnici temeljne policije PU međimurske te 34. inženjerijske bojne iz Čakovca, kao i Specijalne jedinice PU varaždinske „Rode”.

-Nažalost i ovdje smo imali gubitke, poginulo je 46 nečijih sinova, a više od 160 vojnika bilo je ranjeno – kazao je Remenar.

tklopotan / www.sjever.hr
01.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.