Now Reading:
Zamjenica Zagorec dodijelila diplome gerontodomaćicama i čestitala im na humanosti: U nekim trenucima bile su jedine koje su korisnicima uputile toplu ljudsku riječ!
Full Article 4 minutes read

Zamjenica Zagorec dodijelila diplome gerontodomaćicama i čestitala im na humanosti: U nekim trenucima bile su jedine koje su korisnicima uputile toplu ljudsku riječ!

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec u četvrtak je dodijelila diplome gerontodomaćicama Društva Crvenog križa Varaždinske županije koje su u sklopu projekta „Zaposli – educiraj – pomozi II” završile formalni tečaj za operaterku na računalu.

Za vrijeme trajanja ovog hvalevrijednog projekta, formalni tečaj na Pučkom otvorenom učilištu Varaždin završilo je 26 gerontodomaćica, a ova je aktivnost pridonijela podizanju njihove informatičke pismenosti te povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada.

Pohvalivši žene koje su dio svog vremena posvetile brizi za starije i nemoćne zamjenica Zagorec naglasila je kako su uspješnim završetkom ovog tečaja dokazale koliko je cjeloživotno obrazovanje važno.

– Osim što su jedan dio svog vremena posvetile brizi za osobe treće životne dobi, za naše starije i nemoćne koji se nalaze u teškim socijalnim i obiteljskim okolnostima bilo zbog zdravstvenih poteškoća, obiteljske izoliranosti ili invalidnosti, one su pronašle vremena i uspješno završile tečaj za operaterku na računalu – rekla je Zagorec.

Istaknuvši kako vjeruje da su zahvaljujući ovom tečaju stekle nova znanja, vještine i kompetencije koje će podići njihovu konkurentnost na tržištu rada, Zagorec im je čestitala na empatiji, požrtvovnosti, ljudskosti i humanosti.

-Našim su korisnicima na neki način olakšale njihovu svakodnevicu jer nažalost u pojedinim trenucima one su bile jedine koje su im u datom trenutku uputile toplu ljudsku riječ – zaključila je zamjenica varaždinskog župana.

Ciljevi projekta su zapošljavanje žena pripadnica ranjivih skupina s naglaskom na žene iz teško dostupnih ruralnih područja. Formalnom edukacijom osnažen je i unaprijeđen njihov radni potencijal što će sasvim sigurno podići njihovu konkurentnost na tržištu rada. Projekt je ujedno utjecao i na njihovu veću socijalnu uključenost, a povećana je i kvaliteta života korisnika.

V.d. ravnateljice Društva Crvenog križa Sandra Vidaček objasnila je kako je projekt „Zaposli, educiraj, pomozi II” financiran iz Europskog socijalnog fonda, a započeo je u veljači prošle godine.

-Na projektu je zaposlena 31 žena, pripadnica ciljane skupine koja se brinula o preko 200 korisnika, osoba starijih od 65 godina i onih u nepovoljnom socijalnom i ekonomskom statusu, dok su formalnu edukaciju završile ukupno 24 gerontodomaćice – rekla je Vidaček.

Jedna od gerontodomaćica koja je uz brigu o šestero korisnika uspješno završila ovu edukaciju je Marija Boršćak iz Maruševca koja je istaknula da im je ona itekako dobro došla, kako radi brige o korisnicima, tako i radi budućeg zapošljavanja.

-Njima je stvarno bila potrebna pomoć jer žive sami. Obilazila sam ih gotovo svaki dan, bila im pratnja u bolnici, pomagala im u kući i u čišćenju, pripremala obroke, donosila drva i slično – opisala je Boršćak dodavši kako je bila riječ većinom o teško pokretnim korisnicima kojima je ovakva pomoć bila krajnje potrebna.

Jedan od partnera na projektu bilo je i Pučko otvoreno učilište Varaždin, a ravnateljica Lana Velimirović Vukalović pojasnila je kako je riječ o programu koji traje ukupno 120 nastavnih sati.

– Gerontodomaćice su naučile od početka raditi na računalima, te su se upoznale i s dijelovima računala. Isto tako, naučile su raditi u Microsoft Office alatima i služiti se e-mailom i internetom. Bila sam involvirana u njihovu edukaciju, a trebalo ih je malo i dodatno motivirati nakon napornog rada koji one provode cijeli dan sa svojim štićenicima – rekla je Velimirović Vukalović dodavši kako im se iz tog razloga zaista divi i iskreno čestita.

-Smatram da su ovom edukacijom one zaista znatno unaprijedile kvalitetu svog života, ali i života svojih štićenika te će im sada moći pomoći i u nekim drugim segmentima koji se tiču digitalnih alata – zaključila je ravnateljica.

tklopotan / www.sjever.hr
28.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.