Now Reading:
U DV Lepoglava predstavljen projekt “Unaprjeđenje usluga za djecu” – Škvarić: Naša djeca i mlade obitelji na prvom su nam mjestu
Full Article 4 minutes read

U DV Lepoglava predstavljen projekt “Unaprjeđenje usluga za djecu” – Škvarić: Naša djeca i mlade obitelji na prvom su nam mjestu

U Dječjem vrtiću Lepoglava u četvrtak je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja”.

Riječ je o projektu koji sufinancira Europska unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., sredstvima Europskog socijalnog fonda, a vrijednost projekta iznosi 1.120.338,80 kuna. Aktivnosti obuhvaćene projektom odnose se na pružanje usluge produljenog radnog vremena vrtića, razvoj posebnih programa, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija.

Projekt je predstavila ravnateljica Dječjeg vrtića Lepoglava Valentina Husnjak Ribić koja je pritom zahvalila gradonačelniku naglasivši kako Grad i sam gradonačelnik Škvarić uvijek podupiru sve njihove ideje i potrebe te da zaista vode kontinuiranu brigu o najmlađim stanovnicima Lepoglave.

– To je izuzetno bitno i na temeljima možemo dalje graditi kvalitetan odgojno-obrazovni rad – rekla je ravnateljica.

Kako je pojasnila, ciljevi projekta bili su pomoći roditeljima i poboljšati odgojno – obrazovni rad vrtića.

– Mislim da su roditelji izuzetno zadovoljni jer je osnovna usluga rada vrtića produžena. Sada radi do 20 sati što je roditeljima jako korisno, posebno onima koji rade u udaljenijim gradovima. Omogućeno im je da mogu napraviti balans između radnog i obiteljskog okruženja i mislim da je to zaista prioritetno i važno – rekla je ravnateljica Husnjak Ribić te objasnila kako je drugi segment ovog projekta poboljšati odgojno – obrazovnu praksu i unaprijediti rad u dječjem vrtiću.

– Prvi program koji smo zamislili je naše čipkarstvo jer je to naša kulturna baština, to je naša Lepoglava, to su naši korijeni i tradicija. Godinama kontinuirano radimo na čipkarstvu i želimo ljepotu i ljubav lepoglavske čipke prenijeti i na naše najmlađe. Drugi vrlo bitan program je univerzalna sportska škola. Želimo da naša djeca budu na svježem zraku, da se kreću i da što manje vremena provode ispred ekrana te im omogućiti socijalno okruženje. Kroz treći stručni program želimo djeci, u ovom postpandemijskom vremenu omogućiti lakše nošenje s emocijama i usmjeriti pozitivi, dok ćemo kroz četvrti program djeci već od predškolske postaviti temelje na kojima će se kasnije moći uspješno učiti i snaći u životu – pojasnila je ravnateljica dodavši kako su svi programi usmjereni na dobrobit roditelja i djece.

Predstavljanju projekta sudjelovao je i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić koji je na samom početku naglasio kako je u Lepoglavi ostvareno ono što rijetko tko ima, a to je situacija u kojoj ni jedno dijete predškolske dobi nije ostalo neupisano u vrtić.

– Mi nemamo liste čekanja i naša sva djeca pohađaju vrtić, što našim roditeljima jako puno znači. Isto tako roditeljima koji rade van Lepoglave mnogo olakšavamo i osiguravanjem produženog boravka. Godinu dana nakon što smo napravili ove kapitalne investicije, odnosno uređenje zgrade i povećanje kapaciteta i sve to po školskim standardima, sada moramo gledati da u našim vrtićima ima i kvalitetnih sadržaja za našu djecu – rekao je gradonačelnik te dodao kako ih je upravo to ponukalo da krenu u ovaj projekt.

– Putem ova nova četiri programa koja ćemo obrađivati, naša će djeca dobiti nove vrijednosti i nova znanja. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo postali i dio Europskog talent centra u Hrvatskoj i radimo prema programu za razvoj talenata i razvoj izvrsnosti. Želimo raditi s djecom na način da prepoznajemo tko je među njima talentiraniji odnosno sposobniji za određeno područje i da pomognemo da te vještine i znanja još dodatno izbrusi – kazao je Škvarić.

Napomenuo je isto tako da svaki taj projekt ima odraz i u gospodarskom dijelu pa će tako u vrtiću zaposliti osim kuharica i spremačica i stručne djelatnike među kojima pedagoga te liječnika odnosno medicinske sestre, a koji će doprinijeti budućem razvoju grada.

– Našoj djeci omogućavamo bezbrižno djetinjstvo, da uživaju u igri i druženju, a s novim vrijednostima i novim znanjem vjerujem da će ta djeca postati puno bolji i kvalitetniji ljudi, koji će u budućnosti doprinositi ovom gradu. Mi u gradu želimo puno radosnih ljudi, da nam ljudi rado dolaze i ovdje žive i to ne zato što moraju nego zato što to doista žele. Naša djeca i mlade obitelji trebaju nam biti na prvom mjestu i u Lepoglavi to doista tako i funkcionira – zaključio je Škvarić.

www.sjever.hr
28.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.