Now Reading:
Uz Dan čakovečkog Odsjeka Učiteljskog fakulteta, otvorena prva Digitalna učionica budućnosti na sjeveru Hrvatske – Župan Posavec: To je ono čemu težimo, da budemo regija obrazovanja budućnosti
Full Article 6 minutes read

Uz Dan čakovečkog Odsjeka Učiteljskog fakulteta, otvorena prva Digitalna učionica budućnosti na sjeveru Hrvatske – Župan Posavec: To je ono čemu težimo, da budemo regija obrazovanja budućnosti

Drugi dan zaredom, u Čakovcu nova svečanost vezana uz obrazovanje. Nakon što je u utorak svečano otvoren Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Čakovec, u srijedu je upriličena proslava Dana čakovečkog Odsjeka Učiteljskog fakulteta te svečano otvorenje prve Digitalne učionice budućnosti na sjeveru Hrvatske.

Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu obilježava 143. godišnjicu obrazovanja učitelja te 53. godišnjicu obrazovanja odgojitelja, a danas otvorena Digitalna učionica budućnosti ima za cilj potaknuti i osnažiti edukaciju studenata i profesora u dijelu koji se odnosi na online nastavu, digitalne tehnologije i korištenje digitalnih obrazovnih sadržaja kako bi budući učitelji i profesori globalne krize, poput pandemije koronavirusa, dočekali još spremniji.

Uz prilagodbe i promjene, online nastava i digitalne tehnologije traže dodatna znanja i vještine, no nude i brojne nove mogućnosti.
Ovaj cjeloviti projekt vrijedan je 200.000 kuna, a studentima i profesorima Učiteljskog fakulteta donirali su ga partneri.

Dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Općić istaknuo je kako je čakovečki odsjek dobio drugu najsuvremeniju digitalnu obrazovnu učionicu na Sveučilištu u Zagrebu.
-Prošle godine smo otvorili prvu u našoj središnjici u Zagrebu, treću ćemo otvoriti na odsjeku u Petrinji, nakon što zgrada bude obnovljena. Puno će značiti za studente jer je budućnost je počela – istaknuo je dekan.

Dodao je da se obrazovanje danas i ono prije 20 godina uvelike razlikuju te da se reforme ne rade više svakih pet godina, nego kontinuirano traju.
-Tradicija ulaganja u suvremene tehnologije Učiteljskog fakulteta se nastavlja. Paradigma obrazovanja se mijenja i nemamo više vremena čekati da se nešto dogodi. Prvi smo na obrazovnom tržištu koje nude nova znanja, tehnologije i inovacije, koje će omogućiti kvalitetnije obrazovanje i odgoj u Hrvatskoj – kazao je Općić.

Prodekanica Učiteljskog fakulteta Blaženka Filipan-Žignić kazala je kako je ova ustanova rasadište učitelja i odgojitelja i time je od neprocjenjive važnosti za sjeverozapadnu Hrvatsku i županije koje gravitiraju Međimurskoj županiji.

-Ova je ustanova u povijesti prošla velike sile, od preparandije, mađarizacije do okupacije i ova je ustanova bila u određenim vremenima četverogodišnja škola, bila je viša škola, visoka i od 2007. godine mi smo dio Učiteljskog fakulteta kao njegova sastavnica, uz Petrinju. Odsjek u Čakovcu integrirana je sastavnica ovog fakulteta pa tako naši profesori svojim djelovanjem pomažu u razvoju cijelog fakulteta, dakle i Zagreba, Petrinje i Čakovca. Međutim, oni na svojevrstan način djeluju i na razvoj samog ovog lokacijskog odsjeka – istaknula je Filipan-Žignić.
Dodala je da u ovoj akademskoj godini fakultet ima 594 studenta, od čega njih 227 studira izvanredno. Ukupno je 35 zaposlenih na odsjeku, a od toga 25 nastavnika.

Govoreći o digitalnoj učionici konstatirala je da to nije informatički kabinet na kakve smo navikli.
-Sam popis inventara koji je u nekakvom iznosu od 200 tisuća kuna ovdje uložen, odnosi se na suvremenu tehnologiju za nastavu na daljinu, tako da se tu nalaze posebne kamere, 22 metodička priručnika sa digitalnim materijalima. Na taj način će naši metodičari za koje smatram da su jedni od najboljih u ovom dijelu Hrvatske, moći biti dobri edukatori za druge – rekla je prodekanica.

Župan Matija Posavec koji nije propustio ni u ovu svečanost, jednu od brojnih upriličenih u vrijeme kad se obilježavaju Dani Međimurske županije, istaknuo je da je Učiteljski fakultet kao znanstvena ustanova u Međimurju ustanova obrazovanja kojom se ponose svi. Županija im pomaže i snažno ih podržava, a oni to vraćaju na najbolji mogući način, rekao je župan.
-Osim obljetnice 143 godine izobrazbe i 103 godine nastave na hrvatskom jeziku, ako gledamo povijest, u dosta izazovnim vremenima uspjeli smo zajednički obnoviti vanjsko pročelje zgrade Učiteljskog fakulteta, prošle godine otkriven je park prijateljstva i park velikana koji su ostavili veliki trag u našoj kulturi, a ove godine idemo korak dalje i otvaramo prvu digitalnu učionicu na sjeveru Hrvatske uz pomoć svjetskih partnera. To je zapravo ono čemu mi težimo, a to je da budemo regija obrazovanja budućnosti s opremom, pristupom i metodama poučavanja kakve su danas u očekivanju budućnosti kojoj težimo – rekao je Posavec.

Župan je dodao da gradonačelnica Ljerka Cividini pametno i dobro razvija taj dio grada te da razvoj ide u smjeru obrazovanja i kvalitete života
-Društveno i humanističko obrazovanje je temelj svake nacije, treba graditi zgrade, ali njih čine ljudi. U ranom i predškolskom odgoju primjer smo drugim zapadnoeuropskim zemljama, vrata Međimurske županije uvijek su vam otvorena. Uvijek treba gledati u budućnost – zaključio je Posavec.

Gradonačelnica Cividini istaknula je kako Grad Čakovec u velikoj mjeri podržava sve razvojne iskorake Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

-Mislim da je obrazovanje mantra koju svi jako rado i često spominjemo, ali temelj je ulaganje u naše obrazovanje i da se svi rado uvijek sjećamo naših prvih učitelja, a to su ovi ljudi koji izlaze iz ovih prostorija. Visokoškolsko obrazovanje u Čakovcu postoji već stoljeće i pol i prošli su sve dobre i loše faze i uspjeli iz svega toga iznjedriti dobre ljude i ono što ostaje u našem sustavu školstva – kazala je Cividini.
Istaknula je kako je Grad Čakovec odmah početkom njezinog dolaska na čelo Grada potpisao sporazum s Učiteljskim fakultetom u kojem ulažu još više u obrazovanje i razvoj.

-Za početak bi to ove godine trebala biti nova sportska dvorana i preuređenje u jedan gimnastički centar, a nakon toga slijede ulaganja u vrtiće i predškolski odgoj i obrazovanje – rekla je Cividini i čestitala svim djelatnicima Učiteljskog fakulteta njihov dan.
-Nema većeg postignuća nego druge pripremiti za životna postignuća, ali i izazove, iz ove institucije izaći će stručnjaci spremni prenositi znanje na našu djecu i naše mlade. Grad Čakovec je zahvaljujući vama studentski grad – naglasila je Cividini.

Partneri Učiteljskom fakultetu u ovom su projektu bili Profil Klett, Google, Samsung, King ICT, Lipa promet i Smart Sense, a uime Prolif Keltta okupljenima se obratio i direktor Dalibor Greganić koji je suradnju s Učiteljskim fakultetom u Zagrebu započeo još prošle godine gdje su prvu digitalnu učionicu predstavili studentima i javnosti u svibnju, a ta suradnja se nastavila i ove godine.

-Odlučili smo se za ovaj korak jer su Profil Kletu uvijek bili i dalje su učitelji u prvom planu. Investicija RH u obrazovni sustav u iznosu od 3 milijarde kuna nije dovoljna. Treba puno više napraviti, raditi na edukaciji nastavnika za nove tehnologije i rad s učenicima u prirodnom okruženju i mi smo prepoznali tu inicijativu, pružili ruku i krenuli u suradnju s fakultetom na obostrano zadovoljstvo – rekao je Greganić.

Na svečanosti su dodijeljene i zahvalnice za dugogodišnju uspješnu i dobru suradnju s odsjekom Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, a dobili su ih, između ostalih, Međimurska županija, Grad Čakovec i Međimursko veleučilište u Čakovcu.

a.kučić/sjever.hr
27.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.