Now Reading:
NAJAVLJENO URBANOVO 2022. Uz Festival Pušipela, otvorena vrata podruma i proslavu blagdana sv. Urbana i jedna novina – pjenušavi doručak na Marđetkinom brijegu!
Full Article 5 minutes read

NAJAVLJENO URBANOVO 2022. Uz Festival Pušipela, otvorena vrata podruma i proslavu blagdana sv. Urbana i jedna novina – pjenušavi doručak na Marđetkinom brijegu!

Urbanovo 2022., jedna od najvećih gospodarsko-turističkih manifestacija kontinentalne Hrvatske, i u svom ovogodišnjem izdanju donosi niz sadržaja čiji je cilj promovirati kulturu pijenja kvalitetnih vina i prezentirati tradicionalnu međimursku kulinariku.

Program manifestacije koja promovira i Pušipel i Međimurje najavljen je u srijedu u Svetom Urbanu, u vinariji obitelji Cmrečnjak, gdje je istaknuto da će, kao i sva dosadašnja izdanja, biti sadržajno podijeljen na tri dijela: Festival Pušipela, Dane otvorenih podruma te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal.

Urbanovo će početi međunarodnim ocjenjivanjem vina u restoranu Terbotz 3. i 4. svibnja, a uslijedit će Gurman tjedan koji će se održavati od 6. do 15. svibnja, najavio je David Štampar, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae” Štrigova.

-Vikend prije i tijekom Urbanovog naši najrenomiraniji restorani su uključeni u tu priču gdje se nudi hrana u slijedovima s našim vinima. Centralni događaj je festival Pušipela od 13. do 15. svibnja u Štrigovi u novom Domu kulture. Prvi dan 13. svibnja od 12 do 19 sati na festivalu kušamo vina naših vinara, nudit će se i jelo, a imamo i ponudu OPG-ova, dok sva tri dana imamo i sajam vinarske opreme. Od 13 sati imamo svečanost otvorenja Festivala Pušipela, nastup ženske vokalne skupine Stridone iz Štrigove. U 13.30 sati predviđen je obilazak festivala, a u 14 sati dodjela diploma s međunarodnog ocjenjivanja vina Štrigova 2022. te jedna posebna nagrada, nagrada Franjo Lebar za najbolji sauvignon ocjenjivanja – najavio je Štampar.

Za subotu, 14. svibnja najavljeno je novo događanje u sklopu Urbanova – pjenušavi doručak na Marđetkinom brijegu koji će početi u 9 i trajati do 12 sati, uz sudjelovanje vinara koji će ponuditi svoje najbolje pjenušce.
-Od 12 do 19 sati opet Festival Pušipela i degustacije vina, a u 20 sati imamo Wine&Gastro Urban Night Show, cooking show celebritya i vinara, nastup benda, pop, funk, soul i disco te ponudu međimurskih vina po promotivnim cijenama, ali i ponudu hrane. U nedjelju od 9 sati imat ćemo Urbanovo Wine Run, trening trčanja by Mario Sever. Startni cilj je iz izletišta Vinske kuće Hadžić. Staza vodi do Mađerkin brega, vinarije Štampar – kazao je Štampar.

Direktor međimurske Turističke zajednice Rudi Grula istaknuo je kako je program konstantan, no ove godine, s obzirom na novi prostor i neke nove atrakcije bit će još kvalitetniji.

-Čak 20 posto gostiju koje dolaze u Međimurje su kao jedan od glavnih razloga izrazili događanja i to samo podvlači važnost Urbanovog kao jednog od naših vrhunskih događanja za ukupnu turističku ponudu Međimurja – poručio je Grula.

Međimurje je mnogo toga, a s pravom se može reći da je i vinska regija budućnosti, ne samo po kvaliteti vina, već i po načinu na koji vinari njeguju vina koja proizvode, gdje žive i primaju goste, rekao je župan Matija Posavec.

-Svi možemo biti ponosni na to. Čestitam obitelji Cmrečnjak i vinariji njihovih 30 godina, kao i Udruzi Hortus Croatia i mislim da je to odličan temelj da organiziramo ovogodišnje Urbanovo nakon dvije godine situacije u kojoj smo se našli – rekao je župan i dodao da je najveći cilj organizacije Urbanovog privući čim više ljudi.

-Želimo da nam dođu ljudi iz Međimurja te oni van Međimurja i Hrvatske, da dođu i vide ovaj kraj i probaju kvalitetu vina koja imaju mnogo Decanter nagrada, da se provozaju najnagrađivanijom vinskom cestom na svijetu i da okuse čar gornjeg Međimurja. Vinari će biti dobri domaćini, dat će svoje srce i žuljeve na probu svim onima koji dođu – poručio je Posavec.

Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova naglasio je da je preuređenjem starog zadružnog doba dobiven prostor koji je bio osmišljen da zadovolji potrebe većih manifestacija, a u žiži interesa je i najveća manifestacija, Urbanovo.
-Zadovoljan sam što je ovo Urbanovo rekordno što se tiče uzoraka, 217 vrsnih vina iz Hrvatske i Slovenije. S obzirom na ocjenjivanje vina u zadnje dvije godine u uvjetima koje svi znamo, mislim da je ovo dobar pokazatelj da se vraćamo u normalno – istaknuo je Rebernik.

Najava Urbanova bila je prilika i za kratki povratak u prošlost uz povjesničara Zorana Turka koji je govorio o povijesti Pušipela ističući da se prvi tragovi pronalaze u samoj Štrigovi. Prema njegovim riječima, ključnu ulogu imaju plemići Knezevići koji su u jednom trenu postali vlasnici posjeda u Štrigovi. Upravo je barun Viktor Knežević bio strastven vinogradar, a o pravom razvoju vinogradarstvo može se govoriti od 19. stoljeća. Sam Pušipel se spominje 1889. i po tome tradicija tog imena seže 130 godina u povijest.

a.kučić/sjever.hr
27.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.