Now Reading:
I odgojitelji u Čakovcu poslali jasnu poruku: Državi su puna usta o važnosti vrtića, a istovremeno nas sustavno zanemaruje i podcjenjuje!
Full Article 4 minutes read

I odgojitelji u Čakovcu poslali jasnu poruku: Državi su puna usta o važnosti vrtića, a istovremeno nas sustavno zanemaruje i podcjenjuje!

Dok se u sabornici raspravljalo o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, odgojitelji diljem Hrvatske poslali su jasnu poruku – ne želimo ovakve izmjene Zakona, želimo „Zakon za jednakost”.

Okupljeni odgojitelji u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, ali i Čakovcu ustali su za boljitak djece rane i predškolske dobi, njihovih roditelja, kao i svih radnika i radnica u vrtićima. I dok su državi puna usta o važnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, istovremeno u sobe veličine 40 četvornih metara želi smjestiti 20-tak jasličkih beba, 30-tak petogodišnjaka, 35 šestogodišnjaka, a dvorane, spremišta, tavanske i podrumske prostore pretvara u sobe u kojima borave djeca s kojima u smjeni radi samo jedan odgojitelj. Unatoč tome što se hvali kako je riječ o najobrazovanijim stručnjacima u Europskoj uniji, istovremeno ih zanemaruje i podcjenjuje.

Zbog toga su odgojitelji bili jasni – predložena zakonska rješenja ne donose poboljšanje uvjeta u vrtićima niti za djecu niti za zaposlene, već donose nove diskriminacije i nepravde za sve uključene.

Jedan od odgojitelja, Filip Panić iz čakovečkog Dječjeg vrtića Cvrčak pojasnio je zašto se ne slažu s trenutnim prijedlogom zakona. Kako naglašava, riječ je o već šestoj verziji, a e-Savjetovanje koje je provedeno odnosilo se na drugu verziju zakona koja s trenutnom baš i nema puno dodirnih točaka.

-To je problematično jer je to praktički drugačiji zakon i pitanje je treba li opet provesti savjetovanje – poručio je Panić dodavši kako su odgojitelji, ali i brojni drugi stručnjaci prilikom uključivanja u e-Savjetovanje dali svoje prijedloge i konkretna rješenja.

Međutim, dodaje Panić, vladajući su usvojili marginalne stvari, dok su krucijalne koje se tiču konkretnog rada i kvalitete boravka djece u vrtićima, pa tako i odgojitelja zanemarili.

-Te su krucijalne stvari broj djece i materijalni uvjeti. Prostor u kojem se trenutno boravi nije dostatan, nedostaje odgajatelja, a sve ovo proizlazi iz toga da je 2004. godine Hrvatska potpisala europske sporazume koji nas obvezuju da imamo 95 posto djece uključene u rani predškolski odgoj i obrazovanje. Mi smo trenutno na 55 posto, a nema prijedloga ni rješenja na koji bi način oni ostvarili taj cilj koji je dobar. Imali su dovoljno vremena, trebali su se graditi vrtići i obrazovati kadar koji će u tim vrtićima raditi – naglasio je Panić istaknuvši kako se suočavaju i s premalim brojem obrazovanih odgojitelja zbog čega dolazi do situacije u kojoj rade nestručne zamjene.

S obzirom da su i regionalne razlike u kvaliteti, dostupnosti i priuštivosti vrtića, pa tako i u plaćama zaposlenih ogromne odgojitelji traže da se izmjenama Zakona odrede jedinstvene metodologije izračuna ekonomske cijene ukupnog troška vrtića za dijete, država uključi u redovno financiranje vrtića umjesto da se oslanjanja na projekte i sredstva iz EU socijalnog fonda, da se osigura stručni i kvalitetni kadar i to ne uvođenjem učitelja uz kratku prekvalifikaciju, već povećanjem upisnih kvota na studijima ranog i predškolskog odgoja. Mišljenja su i da bi se problem nedostatka radne snage mogao riješiti osiguravanjem pripravništva odmah po završetku studija, zapošljavanjem na neodređeno i unapređenjem materijalnih prava i uvjeta rada radnika i radnica.

-Ovdje smo se prvenstveno okupili da bi življenje djece te odgoj i obrazovanje djece u predškolskim ustanovama bilo što kvalitetnije. Neka su rješenja već zakašnjela. Primanja su premala, većinom je to žensko zanimanje, ali općenito su takva zanimanja manje plaćena što je tužno. Imamo dobar zakon i točno propisan broj djece u odnosu na dob, ali treba ga se držati – zaključio je Panić.

Inicijativa strukovnih udruga i sindikata neće stati sve dok uvjeti u vrtićima ne budu značajno bolji. Jednako dostupan, jednako siguran i jednako kvalitetan vrtić za svako dijete u Hrvatskoj, ali i jednaki uvjeti za svakog radnika zaposlenog u vrtićima, bez obzira tko je osnivač i u kojem se dijelu Hrvatske nalazi.

tklopotan / www.sjever.hr
27.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.