Now Reading:
Čakovečki gradski vijećnici usvojili izvješće o izvršenju lanjskog proračuna – Cividini: Uspjeli smo smanjiti minus za 2 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

Čakovečki gradski vijećnici usvojili izvješće o izvršenju lanjskog proračuna – Cividini: Uspjeli smo smanjiti minus za 2 milijuna kuna

Čakovečki su gradski vijećnici na sjednici održanoj u srijedu prihvatili izvješće o izvršenju proračuna Grada Čakovca za prošlu godinu.

Manjak prihoda u gradskoj blagajni iznosi nešto više od 7 milijuna kuna, iako je manji nego što je bio krajem 2020. godine.
-Uspjeli smo smanjiti minus za 2 milijuna kuna. Smatram da to nije malo i ako nastavimo tim tempom doći ćemo na zelenu granu koja nam je nužna za normalno funkcioniranje i financiranje svih ostalih investicija i samog grada. Kod donošenja proračuna donijeli smo odluku o sukcesivnom smanjenju minusa, ali nažalost, ova razlika u završetku 2021. godine odnosi se na obaveze Grada u ovoj godini tako da je pred nama donošenje novog rebalansa proračuna za 2022. godinu gdje će se morati uvrstiti i ova razlika minusa – izjavila je gradonačelnica Ljerka Cividini.

Dodala je da će idućeg tjedna napokon biti objavljeni rezultati javnog poziva za društvene djelatnosti, što se malo odužilo s obzirom na broj prijava i tražene iznose za sufinanciranje, no gradonačelnica vjeruje da će sklopiti ugovore na zadovoljstvo svih onih koji su se javili na javne pozive.

Vijećnici su raspravljali i prihvatili program građenja komunalne infrastrukture i njezinog održavanja.
-Glavni razlozi neizvršenja planiranog je to što nisu na vrijeme izvršene procedure javne nabave, a nažalost nije bila spremna ni određena projektna dokumentacija. Ako se sjećate izmjena i dopuna proračuna za 2021. godinu, mi smo taj proračun rashodovno smanjili za preko 15 milijuna kuna tako da je i to utjecalo na poslovanje – kazala je Cividini.

Između ostalog, prihvaćene su izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja Slemenica – pod Jalšom. Njima se postojeći urbanistički plan uređenja usklađuje sa zaključcima provedene javne rasprave i predstavljanju zakonske i stručne podloge za izdavanje akata potrebnih za gradnju na tom dijelu.

Čakovečki su gradski vijećnici usvojili i odluku o oslobađanju od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, a odluka se tiče svih onih koji provode projekte s ciljem povećanja sportskih ili rekreacijskih aktivnosti.
-Dakle, radi se na promociji sporta s obzirom da osim što je Grad Čakovec grad sporta ove godine i Međimurska županija proglašena Europskom regijom sporta pa očekujemo da će biti više ovakvih sportskih aktivnosti i sadržaja – rekla je čakovečka gradonačelnica.

-Bilo je riječi i o Odluci o komunalnoj naknadi u kojoj se definiraju kategorije korisnika koji se djelomično ili potpuno oslobađaju od plaćanja.
-Po novom, uvodi se i koeficijent namijenjen za poslovni prostor kojeg koriste neprofitne organizacije. Od oslobađanja plaćanja izuzimaju se institucije socijalne skrbi, a u potpunosti oslobađaju se objekti koji imaju humanitarne i neprofitne djelatnosti. Odluka predviđa i potpuno i djelomično oslobađanje plaćanja naknade za staračka domaćinstva – rekla je Cividini.

U izmjenama i dopunama dnevnog reda našla su se i dva prostorna plana. Jedno su izmjene i dopune prostornog plana u Poljani u Čakovcu s obzirom da su završene sve javne rasprave i procedure, a drugo izmjene i dopune GUP-a koje se odnose na izmjenu pozicije Druge osnovne škole, kako bi se krenulo u izradu projektne dokumentacije.
-Tu je i prostor iza Županijske bolnice Čakovec koji je prodan privatnom investitoru. On je izrazio interes za izgradnju Centra za palijativnu skrb, što će biti dobro za Grad Čakovec jer mu nedostaje. U izmjenama i dopunama GUP-a treba definirati i prostor MTČ-a koji je već dovoljno godina bio reciklažno dvorište te taj prostor treba izgraditi na dobrobit svih građana i žitelja Međimurske županije – objasnila je Cividini, a vijećnici su izmjene i dopune prihvatili.

Čakovečki su gradski vijećnici na sjednici donijeli i odluku o javnim priznanjima koja se dodjeljuju na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 27. svibnja.

Godišnja nagrada za obrazovanje će se dodijeliti Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec povodom 100 godina postojanja. Za udruge, priznanje će se dodijeliti veteranima Domovinskog rata iz Međimurja povodom 30. godišnjice oslobođenja Međimurja od JNA 1991. godine. Godišnju nagradu za zdravstvo i socijalnu skrb dobit će Udruga slijepih Međimurske županije povodom 70 godina rada, a za sport AK Međimurje povodom 25 godina postojanja. Nagradu za životno djelo dobit će Franjo Flac i Miljenko Mlinarić, a Zlatni grb Grada Čakovca zadruga Humana Nova i dr. Andrej Pal.
-Po prvi puta imamo i nagradu za budućnost koju smo nazvali „Ana Zrinski”, a za nju predlažem Foto-kino klub Ivanovec – rekla je Cividini.

Vrijedi istaknuti i kako je većina vijećnika Grada Čakovca na današnjoj sjednici bila protiv toga da se sjednice Vijeća prenose uživo.

a.kučić/sjever.hr
27.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.