Now Reading:
Otvoren Regionalni centar kompetentnosti TŠČ vrijedan 56 milijuna kuna – Župan Posavec: Učenici će raditi na vrhunskoj opremi i imati najmodernije obrazovanje kakvo zaslužuje Hrvatska
Full Article 6 minutes read

Otvoren Regionalni centar kompetentnosti TŠČ vrijedan 56 milijuna kuna – Župan Posavec: Učenici će raditi na vrhunskoj opremi i imati najmodernije obrazovanje kakvo zaslužuje Hrvatska

Veliki dan za obrazovanje u Međimurskoj županiji! U utorak je završena velika strateška investicija koja će u cijelosti promijeniti sadržaj i obrazovnu kvalitetu u ovoj županiji – svečano je otvoren Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Čakovec.

Ukupna je vrijednost projekta oko 56 milijuna kuna. Regionalni centar kompetentnosti TŠČ financira se iz Europskog Socijalnog fonda (Uspostava RCK u strojarstvu SJEVER – TŠČ, ukupna vrijednost 26.2 milijuna kuna) i Europskog fonda za regionalni razvoj (Regionalni centar strojarstva SJEVER, ukupna vrijednost 29.9 milijuna kuna). Partneri su Međimurska županija i Strojarska škola Varaždin, a u sklopu projekta uređeno je osam praktikuma, multimedijalna dvorana i jedan praktikum automehatronike u varaždinskoj Strojarskoj i prometnoj školi.

-Ovo je projekt na koji svi mi koji živimo u Međimurju možemo biti ponosni i ovo je velika stvar za Međimurje i za obrazovanje – izjavio je međimurski župan Matija Posavec dodavši kako sam često ističe da ako želite kvalitetnu jedinicu regionalne samouprave, u ovom slučaju županiju, morate voditi računa o dvije komponente.
-To su ulaganje u obrazovanje te u zdravstvo. Kad to imate, onda imate motiv i kvalitetu života, pa i neku vrstu standarda, a uz to se onda veže i poduzetnička aktivnost koja je tada lakša i stvara okvire da jedna zajednica dobro i kvalitetno živi – kazao je Posavec.

Župan je dodao da upravo ulaganje u obrazovanje u proteklim godinama doživljava ne samo obnovu u infrastrukturnom smislu, nego drugačiji način promišljanja.
-Ovo danas je inovativna metoda učenja i poučavanja, više praktične nastave, veća suradnja s našim gospodarstvo, vrhunska i moderna oprema, sve to skupa s ciljem da se učenicima ponudi ono najbolje u obrazovanju. Važno je da ti učenici rade i educiraju se na vrhunskoj opremi, da imaju više prakse, nego nastave i surađuju s poduzetnicima koji ih prepoznaju i stipendiraju. Kroz tu stipendiju imaju lakše školovanje i ne moraju razmišljati o tome da napuštaju zemlju jer ih nakon školovanja čeka sigurno radno mjesto – rekao je.

Posavec je istaknuo i da je nakon dugog promišljanja odlučeno da Regionalni centar kompetentnosti bude iz područja strojarstva, iz poštovanja prema metaloprerađivačkoj industriji koja je dominantna gospodarska grana u Međimurju, ali da se neće stati na tome.
-Ovim ćemo projektom jačati Tehničku, ali i sve ostale naše srednje škole, dogradnjom, izgradnjom, uvođenjem novih sadržaja. Naša je ideja i cilj da centar izvrsnosti ili kompetentnosti bude i u Srednjoj školi u Prelogu, da se dogradi naša Gimnazija, da jačaju Graditeljska i Gospodarska škola. To pripremamo i čekamo natječaje da se otvore. Razvijat ćemo se i dalje, ulagati u obrazovanje, u izvrsnost učenika i veću kompetenciju naših učitelja i profesora – kazao je župan Posavec.

Dodao je kako je ovaj je korak u projektu bio možda najskuplji, najzahtjevniji i najkompliciraniji u moru birokratskih i drugih prepreka koje su uspješno savladane te naglasio kako je uvjeren da će se do jeseni sve pripremiti, svi prostori opremiti i da će učenici raditi na najmodernijoj, vrhunskoj opremi i imati najmodernije obrazovanje kakvo zaslužuje Hrvatska koja je u koraku sa zapadnim standardima Europske unije.

Otvorenju je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak koji je istaknuo da tajming nije mogao biti bolji i znakovitiji, s obzirom da je u tijeku službeno obilježavanje Dana Međimurske županije.
-Svatko tko iole prati obrazovna događanja u Međimurskoj županiji, nije iznenađen i ne čudi se zašto je upravo Tehnička škola Čakovec centar kompetentnosti ovdje. Tu je i neumorni rad, energija, znanje i stručnost ravnatelja Blažeke koji je uvijek vodio instituciju na način da ona podiže standarde i da ih probija. Znao je to i prezentirati i uvijek je uz sebe imao ključnog partnera, osnivača Međimursku županiju. Kad imate taj spoj iza sebe, onda dobivate ovakve rezultate – kazao je Paljak.

Naglasio je da je najvažniji korak u projektu učinjen, a da će 2023. godina u tom smislu biti izuzetno intenzivna, ali da što se tiče Regionalnog centra kompetentnosti ovdje u Tehničkoj školi neće biti upitna.
-Neće biti upitna i zbog partnera koji su pomno birani, bilo pridružene škole, poslovni subjekti ili institucije. Ti procesi moraju pratiti zakonodavne okvire i nacionalnu strategiju. Uskoro izlazi nacionalni plan razvoja sustava odgoja i obrazovanja u javnu raspravu. Uskoro će u drugom čitanju u Saboru biti zakon o strukovnom obrazovanju. Doticat će se mogućnosti da silna, izuzetno značajna, ali vrlo skupa oprema i u budućnosti bude takva, da se nadograđuje. Omogućit će se i kroz zakon prepoznati cilj javno-privatnog partnerstva jer će privatni poduzetnici, kao što su već do sada vidjeli svoje benefite, u tom spoju javnog i privatnog to moći raditi i u budućnosti – zaključio je Paljak.

Uime 99 zaposlenika i 790 učenika Tehničke škole Čakovec okupljene j pozdravio ravnatelj Dražen Blažeka, zahvalivši na poptori svima koji su sudjelovali u projektu, posebice osnivaču škole – Međimurskoj županiji, ali i svim gospodarskim subjektima, njih 96, s kojima ova škola ima partnerski odnos.
-Danas završavamo prvi od trokoraka koje smo si postavili. Prvi korak bila je izgradnja objekta, slijedi nam drugi korak, a to je opremanje Centra, odnosno osam laboratorija koje bi trebalo biti gotovo do početka nove školske godine,, dok je treći korak realizacija svih projektnih aktivnosti do kraja 2023. godine – rekao je Blažeka.

Naglasio je da je završetkom izgradnje završena investicija koja je započela 1982. godine., kad su izgrađene radionice tadašnjeg Centra za obrazovanje kadrova.
-Ovaj se prostor počeo javljati u idejama i željama još 2016. godine, a trenutak kad je sve krenulo bio je 2018. godine, kad je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo Mrežu regionalnih centara kompetentnosti, a naša Međimurska županija nam je iskazala veliko priznanje kad je našu školu kandidirala kao predstavnika županije u kojem će se graditi takav objekt. Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Čakovec razvija se u korak s gospodarstvom i tehnološkim napretkom te svojim djelovanjem izravno doprinosi razvoju šireg društva – zaključio je ravnatelj Blažeka.

Na svečanosti su bili i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina, saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, radonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

a.kučić/sjever.hr
26.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.