Now Reading:
INTERVJU uoči Dana Općine Gornja Stubica, Krizmanić: Izgradimo društvo koje će se znati boriti sa svim nedaćama, a nakon svake pobjede zajedno ćemo nastaviti graditi našu općinu onako kako joj priliči
Full Article 8 minutes read

INTERVJU uoči Dana Općine Gornja Stubica, Krizmanić: Izgradimo društvo koje će se znati boriti sa svim nedaćama, a nakon svake pobjede zajedno ćemo nastaviti graditi našu općinu onako kako joj priliči

Općina Gornja Stubica u slavljeničkom je raspoloženju pošto se 23. travnja obilježava Dan Općine koju u već trećem mandatu vodi HNS-ov Jasmin Krizmanić. Tim povodom popričali smo s općinskim načelnikom ne bi li saznali što se sve unazad godinu dana napravilo i što je u planu u narednom razdoblju.

Iza nas je jedno vrlo izazovno razdoblje, kako ste se izborili sa brojnim krizama u kojima smo se svi mi zatekli, od koronavirusa, potresa…?

Godina iza nas bila je izazovna, no većinu toga što smo si zacrtali smo i ostvarili. Naravno uvijek postoje određene stavke koje se ne realiziraju i to se u većini slučajeva radi o projektima za koja očekivali sredstva iz Državnog proračuna ili EU. Naravno, muči nas i žalosti problem naših mještana vezanih uz potres od kojeg je prošlo već dvije godine i nažalost još uvijek niti jedan objekt na području naše općine nije obnovljen. Na svakom sastanku i u bezbrojnim dopisima nadležnima molimo da se navedeni proces požuri i ubrza.

Kako napreduje razvoj Poslovne zone koju je obišao i ministar Ćorić? Jeste li zadovoljni potporom i suradnjom s državnim vrhom?

Poslovna zona Gornja Stubica sada ima preko 20 poduzetnika koji u njoj rade zbog čega smo jako zadovoljni. Postoji i značajan interes novih tvrtki za ulazak u prostor Poslovne zone Gornja Stubica. U izradi je projektna dokumentacija rekonstrukcije i modernizacije cestovne infrastrukture u prostoru Poslovne zone, kako bi smo bili spremni na prijavu na natječaje iz EU fondova i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Od ostale infrastrukture tu je problem vezan uz mrežu HEP-a, a za navedeno je izdana građevinska dozvola i samo se čeka početak radova na potrebnoj rekonstrukciji njihove mreže.

Nedavno je obnovljeno i mjesno groblje, otvoren je i novoopremljeni Dječji vrtić Jurek, planirana je i gradnja nove sportske dvorane. U kojoj su fazi radovi i koji su još radovi u tijeku?

Radovi na novoj sportskoj dvorani još nisu započeli, no nadamo se da će se ove godine započeti s realizacijom ovog projekta. U tijeku su pripreme za natječaje za modernizaciju javne rasvjete, asfaltiranje…

Jeste li zadovoljni kapacitetom vrtića? Na koje sve načine brinete o djeci i mladima te njihovim obiteljima kako bi ih zadržali na području općine?

Moram reći da smo zadovoljni popunjenošću dječjeg vrtića koji je popunjen u punom kapacitetu. No bilo bi dobro, gledajući interes roditelja, da imamo prostor za barem još jednu grupu djece. Velika pažnju posvećujemo mladim obiteljima i našoj dječici. Tako su sve naše osnovnoškolce prilikom početka nove školske godine u našoj osnovnoj školi čekale sve potrebne radne bilježnice koje smo nabavili u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, ali i sav ostali dodatni materijal koji je u potpunosti financiran od strane Općine.

Općina svo ovo vrijeme sufinancira prijevoz za redovite učenike srednjih škola i redovite studente te za djecu osnovne škole, isplaćuje stipendije učenicima i studentima, sufinancira nabavu udžbenika za učenike srednjih škola, prehranu djeci polaznicima osnovne škole i rad logopeda. Roditeljima se isplaćuje pomoć za novorođenu djecu, sufinancira se boravak djece u dječjim vrtićima te se u potpunosti financira program male škole koji se do 01. siječnja ove godine provodio pri našoj osnovnoj školi Matije Gupca, a od ove godine u Dječjem vrtiću JUREK.

Dobro surađujemo i s brojnim našim udrugama, vatrogascima, KUD-ovima, braniteljima, sportašima i umirovljenicima čiji rad financijski podupiremo.

I na području vaše općine provodi se aglomeracija, saniraju se nerazvrstane ceste, što je dosad realizirano i jeste li zadovoljni kako napreduju radovi?

Tako je, i na području naše općine provodi se aglomeracija, no nažalost radovi malo kasne iz tehničkih razloga, ali nadamo se da će se uskoro privesti kraju i da će se krenuti sa sanacijom naših nerazvrstanih cesta.

U kojoj je mjeri Gornju Stubicu pogodio potres i kako napreduje obnova?

Potres je u Općini Gornja Stubica izazvao veliku štetu. Prijavljeno je preko 280 objekata koji su stradali u potresu. Skoro 30 obitelji iseljeno je odmah po potresu iz njihovih obiteljskih kuća i nažalost samo nekoliko obitelji vratilo se u svoje domove i to zato jer su si sami obnovili svoje objekte. Nažalost, svi ostali još uvijek čekaju da se krene s organiziranom obnovom.

Koji su vam budući planovi u narednom razdoblju?

Imamo mnogo planova za razdoblje pred nama, tu je asfaltiranje nerazvrstanih cesta, sanacija cesta stradalih kao posljedica potresa. Nastavljamo s projektom modernizacije i izgradnjom javne rasvjete u naseljima bez javne rasvjete. Planirana je sanacija klizišta na području naselja Gusakovec, Jakšinec, Dobri Zdenci i Sveti Matej. Planiramo i izgradnju dječjih igrališta kod Područne škole u Svetom Mateju i kod Društvenog doma u Modrovcu. Nadamo se da ćemo i spomen hižu Rudolfa Perešina u narednom periodu privesti svrsi. Tu je i niz malih komunalnih akcija po naseljima koje radimo osluškujući prijedloge naših mještana i mjesnih odbora. Ukoliko se raspiše novi natječaj za projekte vezano uz Mjeru 7 imamo spreman projekt Modernizacije, dogradnje i energetske obnove Sportskog centra u Gornjoj Stubici, te nastavak izgradnje ceste Šagudec – Sekirevo Selo gdje je u tijeku izrada dokumentacije.

Mjere su popustile, pripremate li se već za ljetnu sezonu manifestacijama poput Ljeta u dvorcu Oršić, Susreti za Rudija?

Naravno da se pripremamo. Ljeto u dvorcu Oršić održati će se u periodu od 24. 06. do 17. 07. 2022.

Otvara u petak 24.6.u 21:00 sat uz koktel dobrodošlice i koncert Ivane Kindl koja slavi 20 godina karijere, a nakon nje nastupit će DJ Lorenzo. U subotu 25.6 u 21 sat u suradnji s KUD-om Matija Gubec Gornja Stubica predviđen je Međunarodni folklorni festival, a nedjelju je na repertoaru predstava u suradnji s GFUK-om „Šund naš svagdašnji”.

U petak 1.7. u 21 sata počinje predstava Teatra Moruzgva”Jel’ tako, Zorane?”, dok će u subotu 2.6. od 21 sata nastupati Ante Gelo band, Alen Đuras i Iva Ajduković. U petak 8.7. nastupit će Neno Belan&Fiumensi, a dan nakon, u subotu, Urban&4, oba koncerta počinju u 21 sat, a nakon njih nastupa DJ Lorenzo. Manifestacija Ljeto u Dvorcu Oršić zatvorit će se koncertom Ethno Croatia u nedjelju 17.7 u 21 sat.

Susreti za Rudija i ove godine održati će se u rujnu. Središnje događanje biti će 11. rujna. Ove godine biti će to jubilarni 25. Susreti za Rudija, manifestacije poznate širom Republike Hrvatske. Nadamo se da ćemo na svečan i dostojanstven način uspjeti obilježiti ovu veliku obljetnicu sjećanja na Rudolfa Perešina, ali i na sve znane i neznane junake Domovinskog rata.

Pripremate li feštu za mještane povodom Dana Općine odnosno Jurjeva? Kakav je program predviđen?

21. travnja 2022. (četvrtak)

– 15.00h – Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Gornja Stubica (Lojzekova hiža, Gusakovec 116, Gornja Stubica)

22. travnja 2022. ( petak)

– 16,30 – 19,00 h – Dan otvorenih vrata Dječjeg vrtića JUREK

– 18:00 h – sveta misa, župna crkva sv. Jurja

Predvoditelj: upravitelj župe sv. Jurja mučenika vlč. Nikola Jurković

– 19.00 h – Koncert učenika Odjela glazbene škole pri OŠ Matije Gupca

– 19.30 h – otvaranje tradicionalne Jurjevske izložbe u galeriji Lipa kod Gupčeve lipe – organizator

Likovna sekcija KUD-a Matija Gubec

– 20.00 h – 21.00h – zabavni program uz glazbeni sastav DRMAXI

– 21.00 h paljenje krijesa pokraj Gupčeve lipe uz najavu Udruge kuburaša „Marija Bistrica“

– 21.30 h nastavak zabavnog programa

23. travnja 2022. (subota)

– 10:00 h – sveta misa u župnoj crkvi sv. Jurja u Gornjoj Stubici – SREDIŠNJA PROSLAVA SV. JURJA MUČENIKA

Predvoditelj: vlč. Ivan Vučak, upravitelj Župe Presvetog Trojstva – Krašić

– 11.00 h – nastup djece iz DV JUREK, DV BUBAMARA, dječje folklorne sekcije KUD-a Matija Gubec Gornja Stubica i KUD-a KUD Petar Zrinski Vrbovec

Nakon dječjeg programa prigodna zakuska kod Gupčeve lipe

-18:00 h sveta misa u župnoj crkvi sv. Jurja u Gornjoj Stubici

Predvoditelj: upravitelj župe sv. Jurja mučenika vlč. Nikola Jurković

24. travnja 2022. (nedjelja)

ZABAVNI PROGRAM

od 13:00 sati BLUZY THREESOME BAND i Krešo Oremuš

od 18:00 sati Glazbeni sastav BONAPARTE

OD PETKA DO NEDJELJE KOD GUPČEVE LIPE ODRŽAVA SE I SAJAM PROIZVODA DOMAĆIH OPG-OVA:

– u petak 22. travnja 2022. – od 18:00 sati – nadalje

– u subotu 23. travnja 2022. – od 9:00 – nadalje

– u nedjelju 24. travnja 2022. od 11:00 – nadalje

Poruka mještanima povodom Dana Općine?

Drage Gornjojstubičanke i dragi Gornjostubičanci u ime članova Općinskog vijeća Općine Gornja Stubica, zaposlenika Jedinstvenog upravnog odjela, kao i u svoje osobno ime, upućujem Vam iskrene čestitke povodom Dana Općine Gornja Stubica, Župe svetog Jurja mučenika i blagdana našeg zaštitnika Svetog Jurja. Tijekom ovih dana trudimo se unijeti pozitivnu atmosferu i vedar duh u našu općinu i proslavu rođendana naše Općine. Isto tako kroz naš rad i brojne projekte nastojimo u našoj općini doprinijeti poboljšanju standarda i kvalitete života i da naša općina bude mjesto ugodna življenja i zadovoljnih ljudi. Pokažimo zajedništvo – barem nama to nije strano. Izgradimo društvo koje će se znati boriti sa svim nedaćama koje nam prijete, a nakon svake pobjede, zajedno ćemo punom snagom nastaviti graditi našu općinu, onako kako joj priliči i onakvu kakvu zaslužujemo. Naravno ovim putem i svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije čestitam Dan županije.

abrkic/sjever.hr
22.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.