Now Reading:
Kampovi najbolje poslovali 2019. godine. Kakva je budućnost kampova na sjeveru Hrvatske?
Full Article 3 minutes read

Kampovi najbolje poslovali 2019. godine. Kakva je budućnost kampova na sjeveru Hrvatske?

U djelatnosti kampova najveći prihodi u proteklih pet godina ostvareni su 2019. godine, 874 milijuna kuna, a to je 49,4 % više u odnosu na 2020. godinu kada su ostvareni najmanji prihodi, 584,9 milijuna kuna, objavila je FINA.

Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u djelatnosti kampova i prostora za kampiranje, u razdoblju od 2016. do 2020. godine, najmanje poduzetnika bilo je u 2016. godini, njih 146, a najviše u 2020. godini, ukupno 197.

Najviše zaposlenih u ovoj djelatnosti bilo je 2019. godine (1.354), a najmanje 2020. godine (1.169).

Najveći udio u ovim rezultatima odnosi se, na ravno na jadransku Hrvatsku. A kakva je aktualna situacija i kakvi su planovi za ovu djelatnost na sjeveru Hrvatske?

Rudi Grula, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije, kaže da imaju dva kampa, a jedan je visoke kategorije koji se uhodava na tržištu.

– Taj drugi kamp je počeo djelovati prošle godine i rezultati se tek očekuju. To je vinski kamp Hažić u Jurovčaku. Planova ima za još nekoliko kampova, ali sve je trenutno još u fazi planiranja. Raspoloženje je da se ide prema glamping kampovima, luksuznim kampovima, i to malim obiteljskim kampovima do 20 mjesta. To je naša strateška odrednica. Očekuju se i privatne inicijative – rekao nam je Grula.

S druge strane Drave, Miran Bojanić Morandini, direktor ureda TZ Varaždinske županije, kaže da potražnje ima, ali kampa nema.

– U strateškim planovima je kamp u Cestici, a nedavno je u Ludbregu otvoreno nekoliko kamp mjesta, u okviru projekta koji tamo provode. Bilo je na području županije nekoliko puta govora o kampovima, ali nije bilo realizirano. To je veliki problem, ne samo u našoj županiji, nego čitavog sjevera. Imamo upite na dnevnoj bazi, ali nemamo što ponuditi – kazao je Bojanić Morandini.

U Krapinsko-zagorskoj županiji dio kapaciteta kampova trenutno je zauzet, ali ne u turističke svrhe.

– U 14 od 15 kućica u Jezerčici su još uvijek stradalnici iz potresa. Sada kada je korona vrijeme iza nas, fokusirani smo na promidžbene kampanje i ukupne rezultate turizma. Trenutno je super, na 90 i nešto posto smo u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Svi su sada oprezniji zbog Ukrajine, ali to se toliko kod nas zasad ne osjeća – rekla nam je Sanja Škrinjar, voditeljica ureda TZ Krapinsko-zagorske županije.

Kamp Terme Jezerčica u ovoj godini ostvario je 334 noćenja, u odnosu na 171 u istom razdoblju prošle godine. Rekordne 2019. u istom razdoblju bila su 784 noćenja. Kamp Vita, koji je s radom započeo u lipnju 2020. godine, ove godine bilježi 1188 noćenja. U istom razdoblju prošle godine imali su 290 noćenja.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
20.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.