Now Reading:
ČOVJEK ISPRED SVOG VREMENA U Muzeju Međimurja otvorena izložba Stephana Lupina
Full Article 3 minutes read

ČOVJEK ISPRED SVOG VREMENA U Muzeju Međimurja otvorena izložba Stephana Lupina

U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije u Muzeju Međimurja Čakovec u srijedu je otvorena izložba svjetski poznatog varaždinskog umjetnika Stephana Lupina pod nazivom Lupinizam.

Uz Lupina, otvorenju izložbe prisustvovali su i župan Međimurske županije Matija Posavec te ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

Župan Posavec naglasio je kako nisu mogli na ljepši način započeti s obilježavanjem Dana Međimurske županije.

-Lupino je čovjek koji živi ispred svog vremena. Sjećam se, u ljeto prošle godine u Zagrebu je otvorena izložba, čini mi se da se zvala Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i nepoznanica. Upravo danas, nekoliko mjeseci kasnije, živimo u vrtlogu nemira i nepoznatog i onoga što ne znamo što će biti sutra i to samo govori koliko je Lupino već tada razmišljao i bio ispred svog vremena – rekao je Posavec.

Iako je Lupino svjetsku slavu stekao svojim kontroverznim fotografijama, kasnije je svoju umjetnost proširio i na slikarstvo i na kiparstvo, a kako je istaknuo Posavec, za ljude koji su svestrani obično se kaže da su ispred svog vremena što vrijedi i za Lupina.

-Lupinizam kao umjetnički pravac obično je teško definirati, a mi ga možemo najbliže definirati kao umjetnički pravac koji odražava karakter i osobnost samog autora, a to je Lupino. Kroz povijest smo naučili da umjetnički pravci doživljavaju svoju najveću vrijednost nakon protoka vremena i ja vjerujem da, iako Lupinizam ima vrijednost i danas, nakon protoka vremena će imati još veću vrijednost, što opet znači živjeti ispred svog vremena – kazao je župan.

Ravnateljica Hrustek Sobočan istaknula je kako Lupino otvorenjem ove izložbe postaje jedini umjetnik ikada koji je u čakovečkom muzeju imao izložbu u dvije galerije. Kako je dodala, riječ je o jednom od rijetkih, ako ne i jedinom umjetniku koji je prvo izgradio svjetsku karijeru, a potom domaću.

-Kao što ništa nije stalno pa tako niti njegova umjetnost, ubrzo je s kontroverznih fotografija prešao na fotografiranje djece s posebnim potrebama tako da smo početkom 2000-ih otkrili njegovu novu, emotivnu stranu. Početkom 2010-ih ide Lupino dalje. Počinje izražavati kroz skulpture i u potpunosti kreirati novi, svoj stil – rekla je Hrustek Sobočan.

S obzirom da za njegovo stvaralaštvo ne postoje reference u likovnoj umjetnosti, likovna kritičarka Branka Hlevnjak njegove je radove nazvala Lupinizam.

-Sve što on radi, radi iz dubine svoje duše, iz svoje emocije, iz svojeg bitka, iz svojeg ja i ne može se povezati s ničim što je prije postojalo u likovnoj umjetnosti. To je jednostavno Lupinizam i naš Stephan Lupino – zaključila je Hrustek Sobočan.

tklopotan / www.sjever.hr
20.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.