Now Reading:
Milijuni mrtvih pčela u Međimurju – u nekim mjestima skupljaju ih lopatom
Full Article 2 minutes read

Milijuni mrtvih pčela u Međimurju – u nekim mjestima skupljaju ih lopatom

Neki ratari insekticidom tretiraju svoj budući urod, no tretiraju i pčele i nisu svjesni da ako nema pčela, nema ni njih ni njihova uroda, jer s nestankom pčela ne bi bilo budućnosti ni čovjeku

Kako piše Dnevnik.hr, u Hrvatskoj su milijuni mrtvih pčela, posebice u Međimurju, Podravini i na Slavonskom Gorju. Deset košnica je mrtvo samo u pčelinjaku kod Preloga, gdje je 700.000 pčela odletjelo umrijeti.

-One su otišle još dalje jer pčela je kamikaza – ne umire doma, ona ide daleko umrijeti. Neće umrijeti doma, ako može negdje otići – kaže pčelar.

Prije dvije godine usmrćeno je 57 milijuna pčela, a krivac nikad nije odgovarao. Iako trenutno traje istraga Državnog inspektorata, ne zna se točan uzrok ovome.
-Izgleda da se nešto događa po poljima. Nitko ne zna što dok se ne utvrdi situacija – rekao je Nervin Grabant, pčelar iz Preloga za Dnevnik.hr.

-Neki ratari špricaju polja usred bijela dana. Trebalo bi špricati dva tjedna prije cvatnje, međutim oni kasne i špricaju kad već dio repice počne cvasti – kažu pčelari.

Pčoručuju da ljudi više neće moći ništa kupiti jer oni neće imati meda, a ako se to dogodi, možda nećemo imati ni repice ni ratara ni pčelara. Nećemo imati ni znanstvenika, koji su izračunali da četiri godine nakon pčela umire čovječanstvo.

screenshot/dnevnik.hr
www.sjever.hr/dnevnik.hr
19.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.