Now Reading:
PRODAJE SE MALI TABOR Pogledajte za koliko možete postati vlasnik dijela povijesti!
Full Article 2 minutes read

PRODAJE SE MALI TABOR Pogledajte za koliko možete postati vlasnik dijela povijesti!

Dvorac Mali Tabor, smješten u blizini hrvatsko-slovenske granice i rijeke Sutle, sagrađen je krajem 15. stoljeća kao renesansni kaštel te potom preuređen u barokni dvorac. Sada ga prodaje agencija Christie’s Remington Realty Hrvatska po cijeni od 570.000 eura, piše Jutarnji.hr.

Mali Tabor, dvorac u Hrvatskom zagorju, smješten je 3 kilometra zapadno od Huma na Sutli, u blizini hrvatsko-slovenske granice.

Prvotno je Mali Tabor bio kaštel, izgrađen u drugoj polovini 15. stoljeća, u kojem je ban Ivaniš Korvin smjestio upravno sjedište vrbovečkoga ili velikotaborskog vlastelinstva. Povijesni dokumenti spominju ga 1511. kao Kys Thabor. Bio je u posjedu i Jurja Brandenburškog koji ga prodaje obitelji Ratkaj i u njihovom je vlasništvu do 1793. kada ga nasljeđuje barun Josip Wintershoffen. Kasnijim ženidbenim vezama Mali Tabor dolazi u vlasništvo obitelji Jelačić, a zatim baruna Kavanagha, čiji su potomci držali dvorac do kraja Drugog svjetskog rata.

Tri su osnovne razvojne faze izgradnje Malog Tabora. U najranijoj fazi je renesansni kaštel imao oblik pravokutne građevine s obrambenim zidovima i četiri okrugle kule. U drugoj fazi pregrađen je u dvokrilni dvorac s četiri cilindrične kule, kojeg su sa zapadne i sjeverne strane unutrašnjeg dvorišta zatvarali obrambeni zidovi. U 19. stoljeću je ponovno nadograđen. Dvorac je proširen na sjevernu stranu dogradnjom jednokatnog aneksa na istočno krilo, koje je tako dobilo i novi ulazni portal. Na sjevernoj strani dvorca srušen je sjeverni obrambeni zid i poviše njega dograđena manja pravokutna građevina.

Danas je Mali Tabor zapušten.

Dvorac se nalazi na fantastičnoj lokaciji s vizurama bregova Hrvatskog zagorja s jedne strane te pogledom na snijegom pokrivene vrhove Kamniških Alpa s druge strane.

foto: Wikipedia

www.sjever.hr / jutarnji.hr
18.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.