Now Reading:
Međimurski znanstvenici kreću u veliki projekt izrade monografije Međimurja, temelja za sve buduće kulturne i povijesne projekte na području županije
Full Article 2 minutes read

Međimurski znanstvenici kreću u veliki projekt izrade monografije Međimurja, temelja za sve buduće kulturne i povijesne projekte na području županije

Prošlo je 115 godina otkako je Rudolf Horvat izdao knjigu Povijest Međimurja, koje je bilo posljednje cjelovito istraživanje o našem kraju, a osmero znanstvenika odlučilo je krenuti u veliki projekt izrade nove monografije Međimurja koja će biti svojevrsni udžbenik i temelj za kulturne i povijesne projekte koji će se raditi narednih desetljeća u Međimurju.

Projekt izrade monografije Međimurja predstavili su u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu njezin inicijator Zoran Turk, predsjednik Ogranka Ivan Pranjić, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i župan Međimurske županije Matija Posavec.

U prikupljanju i stručnoj obradi materijala zajedno će sudjelovati stručnjaci okupljeni u Centru za istraživanje Međimurja, kao i još neki vodeći hrvatski povjesničari, a glavni je urednik monografije Zoran Turk. Ukupni je zamišljeni opseg knjige 1000 kartica teksta, a autori su Zoran Turk, Nataša Štefanec, Davor Salihović, Branka Marciuš, Zrinka Breglec, Ivan Vuk, Anđelko Vlašić i Mirna Ladašić Turk.

-Posljednje cjelovito istraživanje o Međimurju objavljeno je 1907. godine. Moja generacija ima privilegiju da izradimo novu knjigu baziranu na modernim historiografskim metodama, a želja nam je da monografija bude udžbenik za sve turističke zajednice i kulturne udruge, temelj za sve kulturne projekte kojih Međimurju ne nedostaje – istaknuo je inicijator monografije Zoran Turk koji je zahvalio županu Posavcu što je prepoznao važnost projekta i podržao ga od samih početaka.

-Monografija će biti opsežno djelo koje želimo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Objedinit će našu povijest, kulturu i sve ono čime se mi, Međimurci ponosimo, a Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu prava je adresa za izradu ovakvog djela jer u svojoj biblioteci već imaju niz vrijedne povijesne građe kojom čuvaju međimurski identitet – kazao je župan Posavec.

Izrada monografije trajat će oko četiri godine, a za izdavanje knjige zadužen je Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu čiji je predsjednik Ivan Pranjić iznimno ponosan na spomenuti projekt i tim stručnjaka koji je okupljen. Značaj monografije istaknuo je i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran koji je nazočio predstavljanju projekta.

-Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu jedan je od najaktivnijih i najuspješnijih naših ogranaka kojih imamo stotinjak. Monografija će značiti mnogo svakome tko ju uzme u ruke, a njena izrada važna je ne samo za Međimurje, već i za cijelu Hrvatsku – poručio je predsjednik Matice Gavran dodavši da veliki značaj radu i aktivnostima Ogranka daje podrška Međimurske županije.

www.sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
15.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.