Now Reading:
GRADSKO VIJEĆE VARAŽDINA Prošli rebalans i nagodba s T&H INvestom
Full Article 4 minutes read

GRADSKO VIJEĆE VARAŽDINA Prošli rebalans i nagodba s T&H INvestom

Jednoglasno, s 14 glasova prisutnih vijećnika, prihvaćen je rebalans proračuna Grada Varaždina za 2022. godinu. Na glasovanju nije bilo vijećnika s nezavisne liste Ivana Čehoka.

Izmjenama je proračun povećan za 61 milijun kuna na 582 milijuna na prihodovnoj strani te za 80 milijuna kuna na 656 milijuna na rashodovnoj strani.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj kazao je da u ovom rebalansu ostaju prije predložene izmjene kao podzemni spremnici uz dodatnih 6 milijuna kuna uz postojećih 10 milijuna, ljetovanje umirovljenika, LED rasvjeta, stavka preko 2 milijuna kuna za povećanje cijene energenata za škole. Dodao je da je novo povećanje na kapitalnim rashodima od 62 milijuna kuna, najvećim dijelom zbog nagodbe s T&H Investom te oslobađanje komunalnog doprinosa Medicinske škola koja je u dogradnji, za 413 tisuća kuna.

Mario Lešina s Čehokove liste rekao ja da je sadašnja gradska vlast integralnu nagodbu prije dvije godine proglašavala najvećom pljačkom, a danas na dnevni red stavlja puno lošiju nagodbu. Kazao je da u ovoj farsi neće sudjelovati pa u nastavku sjednice nije više bilo dvojice vijećnika s Čehokove liste.

Damir Habijan iz HDZ-a najavio je podršku rebalansu, „ne zbog ljubavi, nego zbog zdravog razuma“. Kazao je da su u rebalansu i projekti na kojima su inzistirali godinama pa nisu provedeni za bivšeg gradonačelnika. Unutra je i otkup zemljišta za Regionalni centar za spašavanje te ne mogu biti protiv takvog rebalansa.

Ivan Obadić iz Budimo grad kazao je da prošli put nisu podržali rebalans iz dva razloga – odgovornosti i zapošljavanja po političkim kriterijima u gradskoj upravi. Pojasnio je da je povjerenstvo, čije su osnivanje tražili, utvrdilo nepravilnosti, štetne odluke i pritiske bivšeg gradonačelnika na djelatnike u gradskoj upravi te da će se po tome dalje postupati, a u provedbu natječaja za zapošljavanje bit će uključeni vanjski suradnici. Time su dijelom ispunjeni njihovi zahtjevi i Budimo grad će podržati rebalans, najavio je Obadić.

Rebalans je potom prošao jednoglasno.

Od prisutnih 14 vijećnika, desetero ih je glasalo za prihvaćanje nagodbe s T&H Investom, trojica vijećnika Budimo grad bila su protiv, a suzdržan je bio Davor Patafta.

Gradonačelnik Bosilj u obrazloženje nagodbe je rekao svaka nagodba znači da obje strane nisu u potpunosti zadovoljne, ali da je nagodba u ovom trenutku najbolje rješenje.

– Imamo s jedne strane mač nad glavom težak 140 milijuna kuna i brojne zemljišne prijepore, rascjepkanost zemljišnih parcela koji i dalje ostaju takvima, ili nagodbu koja je višestruko manjeg financijskog opterećenja u iznosu od 16,8 milijuna kuna i razriješene gordijske čvorove sa zemljištima – rekao je Bosilj.

Dražen Čelar iz Budimo grad je kazao da ne vide sredinu u nagodbi, nego da je T&H Invest bliži svojim zahtjevima, a njegov kolega Hrvoje Petrić je najavio da neće podržati prijedlog nagodbe.

Damir Habijan iz HDZ-a je rekao da su oni jedini zadržali identičan stav oko dviju integralnih nagodbi i ove sada, a to je da su uvijek bili za jer ne vide drugo alternativno rješenje, osim da se svi ovi sporovi riješe mirnim putem. Ponovio je riječi gradonačelnika da ima moralnih dilema, ali da treba preuzeti odgovornost.

Davor Patafta, koji se isključio iz odlučivanja jer je osobno povezan s nekim sporovima, prihvaćanje prijedloga nagodbe ocijenio je velikom pripremom za rješavanje bala, koje je puno kompleksnije.

Gradonačelnik Bosilj je nakon glasovanja zaključio da je skinut veliki mač iznad glave s ovom nagodbom.

– Imama osigurana sredstva u proračunu, koji se dobro puni, i doista bi bilo neodgovorno da ostavljamo nekoj budućoj vlasti 140 milijuna kuna tereta. Isplatom od 16,8 milijuna kuna uspjeli smo riješiti sve sporove i raskinuti ugovore i nemamo više obveza prema T&H Investu. Napravili smo i preduvjet za rješavanje bala. Vjerujem da ćemo već kroz dva-tri mjeseca ili najkasnije na jesen doći pred gradske vijećnike s drugim ključnim dokumentom u mojem mandatu, a to je rješavanje bala – zaključio je Bosilj.

n,kalajdžija / www.sjever.hr
14.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.