Now Reading:
Učenici Osnovne škole Svibovec proputovali Hrvatskom srcem
Full Article 4 minutes read

Učenici Osnovne škole Svibovec proputovali Hrvatskom srcem

Nakon što su čitavu godinu sudjelovali u još jednom hvalevrijednom projektu, učenici Osnovne škole Svibovec u srijedu su predstavili svoje likovne i kreativne radove. Riječ je o zanimljivom i vrijednom projektu „Putujmo Hrvatskom srcem” koji se provodio u sklopu građanskog odgoja i financiran je sredstvima Varaždinske županije.

Učenici su prikupljali informacije o raznim dijelovima svoje države, a najzahtjevniji dio projekta bila je izrada reljefne karte Hrvatske.

Da je riječ o zaista bitnom projektu u sklopu kojeg su učenici puno naučili, istaknula je i ravnateljica Melita Mesarić naglasivši kako je cijeli projekt povezan u jednu cjelinu.

-Učenici su obradili sve dijelove Hrvatske, izrađivali su reljefnu kartu, napravili neke suvenire koje ćemo moći pokloniti, radili su prezentaciju, saznali dosta stvari o običajima, tradiciji, zaštićenim životinjama i parkovima prirode – pojasnila je Mesarić.

Osim prezentacije projekta i radova, učenici su sudjelovali i u starinskim društvenim igrama kao što su skakanje u vrećama, gađanje praćkom, činkanje i svinkanje, ali i u pripremi i degustaciji tradicionalnih jela; čobancu, varaždinskim klipičima, fritulama i sporaniku čime su doznali više o običajima iz svih dijelova Hrvatske.

-Smatram ovaj projekt značajnim jer će se kroz njega učenici malo odmaknuti od škole i programa, saznati ponešto o prošlosti, a usput se i zabaviti – naglasila je Mesarić dodavši da iako je ovo prvi projekt iz građanskog odgoja, škola kontinuirano provodi razne aktivnosti.

Tako niži razredi Osnovne škole Svibovec trenutno sudjeluju u projektu Građanin, a provode se i razne izvannastavne aktivnosti, među kojima je i vrtlarenje. Naime, škola ima svoj vrt i voćnjak s četrdesetak stabala jabuka.

Podršku učenicima i školi dala je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je naglasila važnost provođenja raznih izvannastavnih aktivnosti i sudjelovanja u raznim projektima.

-Time učenici proširuju svoje znanje i dobivaju širu sliku o društvu i državi u kojoj žive što je izuzetno važno za njihov budući život. Čestitam našoj Osnovnoj školi Svibovec na još jednom uspješnom projektu u sklopu kojeg su naši učenici stekli ono najvažnije, naučili su više o svojoj domovini, tradiciji, kulturi i običajima zahvaljujući čemu će, uvjerena sam, jednog dana izrasti u tolerantne mlade ljude koji vole svoje, a poštuju tuđe – poručila je Ratković dodavši kako će im Grad Varaždinske Toplice uvijek biti podrška u svemu što rade.

Projekt su osmislile učiteljice likovne kulture i hrvatskog jezika, Sandra Pokos i Tamara Mandac, a kako su pojasnile, učenici su u sklopu projekta bili podijeljeni u pet timova.

-Svaki tim imao je zadatak istražiti određeno područje Republike Hrvatske; Hrvatsko zagorje, Međimurje i Podravinu, Istru i Primorje, Dalmaciju i otoke, Slavoniju i Baranju te Liku i Gorski Kotar tako da su istraživali običaje, kulturu, dijalektizme, nacionalne parkove i parkove parkove prirode, zaštićene vrste biljaka i životinja, sakralne i vjerske objekte, znamenitosti, tradicijsku glazbu i poznate glazbenike te pisce i pjesnike – rekla je Mandac.

Nakon toga izrađivali su suvenire, oslikavali šalice, platna i majice, a najveći i najzahtjevniji dio bila je izrada reljefne karte u kojoj sudjelovali svi učenici viših razreda zajedno s učiteljicom Sandrom Pokos.

-Kod izrade reljefne karte naišli smo na puno prepreka i problema no timskim radom i upornošću dobili smo zavidan rezultat. Reljefnu kartu smjestili smo u prostorije škole te je svi učenici mogu koristiti prema potrebi. Naučili smo puno toga novog, istraživali svoju domovinu, saznali važne stvari o običajima, kulturi, prirodnim i kulturnim znamenitostima, a prije svega dobro se zabavili – kazala je Pokos.

Jedna od učenica koja je sudjelovala na projektu je Valentina Posavec koja je naslikala Trakošćan.

-Izabrala sam Trakošćan kao jedan jako lijepi simbol naše države. Naslikali smo i zagrebačku Katedralu, Plitvička jezera i Vukovarsku golubicu. Naučila sam kako je naša domovina zapravo lijepa i kako trebamo poštivati prirodu i sve kulturne spomenike – rekla je Valentina.

www.sjever.hr
13.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.