Now Reading:
Ove jeseni u 50 hrvatskih škola kreće cjelodnevna nastava: u Stubičkim Toplicama takva se nastava već provodi
Full Article 4 minutes read

Ove jeseni u 50 hrvatskih škola kreće cjelodnevna nastava: u Stubičkim Toplicama takva se nastava već provodi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja početkom nove školske godine počet će s procesom uvođenja cjelodnevne nastave, u koji će se uključiti 50 škola koje će se birati putem javnog poziva.

Do 2027. projekt bi trebao zaživjeti u svim školama u Hrvatskoj, a manje je poznato da u Hrvatskoj već postoje škole koje provode cjelodnevnu nastavu. Jedna od njih je i Osnovna škola Stubičke Toplice, čija je ravnateljica za portal Srednja.hr otkrila kako takva nastava izgleda u praksi.

Inače, cjelodnevna škola, navode iz Ministarstva, podrazumijeva produljenje obveznog dijela nastave i obogaćivanje obrazovne ponude i potpore učenicima (sistematizacija dopunske i dodatne nastave). Drugim riječima, do 15 sati izvodio bi se obavezni i izborni dio kurikuluma, koji uključuje i pauzu za ručak i odmor. Nakon toga škola bi bila otvorena barem do 17 sati za izvannastavne i fakultativne aktivnosti.
Za potrebe projekta predviđeno skoro tri milijarde kuna.

Ovako se to radi u OŠ Stubičke Toplice

Cjelodnevna nastava već se provodi u nekim školama u Hrvatskoj, a među njima je Osnovna škola Stubičke Toplice u kojoj je od lani jedan razred uključen u cjelodnevnu nastavu.

Sve je krenulo nakon što su se roditelji raspitivali za produženi boravak. Ravnateljica Brigitte Gmaz za Srednju.hr kazala je da su nakon toga u školi izradili Kurikulum Cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada, te ga prezentirali roditeljima na roditeljskom sastanku. Roditelji su bili oduševljeni prezentiranim te su krenuli u daljnju realizaciju.

Ravnateljica je objasnila kako izgleda dan jednog učenika OŠ Stubičke Toplice koji je uključen u cjelodnevnu nastavu?
– Učenici, polaznici cjelodnevne nastave, dolaze u školu od 7 do 7.30 sati. Radni dan započinju pričama, razgovorima, prepričavanjem proteklog dana i događaja otprilike 15 tak minuta. Redovna nastava prema rasporedu sati  počinje u 7.45 . Učenici odrađuju nastavne sadržaje sukladno kurikulumskim sadržajima pojedinog nastavnog predmeta. Nakon prvog nastavnog sata odlaze na doručak, nakon kojeg nastavljaju s redovnim nastavnim sadržajima. Unutar prijepodnevnog termina učenici imaju i vrijeme za odmor, igru, druženje, slobodno vrijeme u didaktički opremljenim kutićima te organizirano slobodno vrijeme – kazala je ravnateljica.

U organiziranom slobodnom vremenu učenicima su ponuđeni Ples i pjesma, Dom u vrtu, Rukotvorce, Sportska škola, Dramsko literarne aktivnosti, Malo pokusi za veliko znanje, Znakovni jezik. Odgojno obrazovni rad propisan Kurikulumom proteže se kroz cijeli dan, a ujedno se isprepliće s organiziranim slobodnim vremenom, učenjem, igrom i zabavom. U 12.30 za učenike je organiziran ručak a u 15 sati užina. Intenzivan rad je do 16 sati nakon čega odlaze kućama. Svi školu napuštaju do 16.30 sati.

Sve se radi u školi, pa i zadaće!

U OŠ Stubičke Toplice učenici u posebnim ormarićima tijekom tjedna sve stvari i udžbeničke komplete ostavljaju u školi. Također, pišu domaće zadaće, uče, ponavljaju, pripremaju se za ispite iz svih nastavnih predmeta uključujući strani jezik i izborne predmete poput Vjeronauka i Informatike. Budući da su i roditelji su važan faktor u obrazovanju djeteta, učenici i kod kuće odrađuju manji dio zadataka.
– Moram naglasiti da škola ima prekrasan travnati okoliš, učionicu na otvorenom i školski vrt tako da učenici i veliki dio svog radnog vremena provode na otvorenom – napominje ravnateljica Gmaz.

U ovoj školi s učenicima tog jednog razrednog odjela rade dvije učiteljice koje se izmjenjuju prijepodne i poslijepodne dan za danom, a ne na tjednoj bazi. Ravnateljica ističe da svaka od njih ima dovoljno vremena posvetiti se svakom djetetu ponaosob te mu pružiti maksimalno svoje vrijeme, pomoć, podršku i pažnju. Pritom otkriva podatak i da troškove jedne učiteljice podmiruju u 50-postotnom iznosu roditelji i osnivač škole Općina Stubičke Toplice, kao i sredstva za didaktičko opremanje učionice i tri obroka.

– Nakon prve odrađene školske godine napravili smo evaluaciju među roditeljima i učenicima te smo dobili vrlo visoke ocjene koje ukazuju na opće zadovoljstvo – zaključuje ravnateljica jedne od prvih škola u Hrvatskoj koje su uvele cjelodnevnu nastavu.

foto: oš stubičke toplice
www.sjever.hr/srednja.hr
13.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.