Now Reading:
Nakon Uskrsa nema povratka učenika u škole. Prosvjetari kreću u štrajk???
Full Article 2 minutes read

Nakon Uskrsa nema povratka učenika u škole. Prosvjetari kreću u štrajk???

Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi, koje uključuju i sindikate u školstvu, danas su se ponovno sastali i pregovarali oko odredbi Temeljnog kolektivnog ugovora. Glavni spor vodi se oko povećanja osnovice, a dogovor nije postignut niti ovoga petka. Sindikalna strana ponovno je zaprijetila štrajkom – ako ne dođe do dogovora najava štrajka bit će vrlo brzo nakon Uskrsa – prenosi portal Srednja.hr.

– Na žalost, 13. sastanak, premda smo mi očekivali, bez obzira na broj, da ćemo imati nekakav konkretan pomak, nismo se pomaknuli s mrtve točke. Tamo smo gdje smo bili i na 12. sastanku, samo smo sada bogatiji za dva sata iscrpljivanja. Vlada RH ostaje pri svom stajalištu da ne mogu više od dva posto povećati osnovicu i da naknada za prijevoz bude na 1,20 kn. Unatoč svim argumentima koji su na našoj strani, od toga da će rast u gospodarstvu ove godine biti osam posto, od toga da imamo najmanju stopu nezaposlenosti i učinka toga na neki način na smanjivanje konkurentnosti, odnosno odljev ljudi iz javnog i državnog sektora. Znači unatoč svemu tome, oni tvrdokorno ostaju na tih dva posto, odnosno na tih 1,20 kn, rekao je čelnik obrazovnog Sindikata Preporod, Željko Stipić.

Nije htio iznositi detalje oko toga na koje bi kompromise sindikati pristali, ali ističe da su oni uvijek imali argumente bazirane na brojkama, dok su s druge strane dobivali ‘nekakve ocjene’, ali konkretnih podataka nije bilo.

– U svakom slučaju, moram i to reći, ako ne dođe odgovor našeg premijera, te ako to ne uspijemo riješiti na jedan kompromisan način, poslije Uskrsa možemo vrlo brzo očekivati najavu štrajka, kaže čelnik Sindikata Preporod.

Više čitajte ovdje.

www.sjever.hr / srednja.hr
08.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.