Now Reading:
Započelo 17. savjetovanje uzgajivača goveda u RH: Stočarski sektor u problemima – zabilježen pad broja uzgajivača za 15 posto
Full Article 4 minutes read

Započelo 17. savjetovanje uzgajivača goveda u RH: Stočarski sektor u problemima – zabilježen pad broja uzgajivača za 15 posto

U Svetom Martinu na Muri započelo je 17. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj, a koje će se nastaviti i sutra.

Savjetovanje se odvija u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i suorganizaciji Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda te Središnjeg saveza uzgajivača simentalskog goveda, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i supokroviteljstvom Međimurske županije.

Zamjenik međimurskog župana Josip Grivec naglasio je kako su problemi u poljoprivredi dobro poznati svima, a isto tako i činjenica koliko je ona, kao i neovisnost o hrani bitna za cijelu državu.

– Zbog toga Međimurska županija iz godine u godinu povećava iznos različitih potpora poljoprivredi, od okrupnjavanja zemljišta, nabavke strojeva, uređaja i slično. Ove godine je to 2 milijuna kuna. Nadamo se da ćemo rebalansom to moći i povećati, s obzirom na važnost. Mi kao Županija nastojimo poticati poljoprivredu, a pomagat ćemo ju i dalje jer je neovisnost o hrani itekako važna – izjavio je Grivec.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu za poljoprivredu, Zdravko Barać rekao je kako su problemi naročito izraženi u stočarskom sektoru.

– Posljednje smo dvije godine suočeni s ozbiljnim poremećajima u sektoru stočarske proizvodnje, a koji su vezani i uz covid pandemiju, na što se nastavio i problem izrazito visokih cijena stočne hrane i poskupljenje energenata. Sve to je značajno produbljeno invazijom na Ukrajinu – rekao je Barać dodavši kako je Ministarstvo u posljednje dvije godine donijelo čitav niz interventnih programa putem kojih se nastojalo prevladavati probleme u stočarskoj proizvodnji.

– U dobroj mjeri smo u tome i uspjeli. U prosincu prošle godine iz jednog programa od 171 milijun kuna isplatili smo 140 milijuna kuna, a preostali iznos isplatit ćemo u vrlo skoro vrijeme. Razmatramo sve nove mogućnosti, kao i korištenje krizne rezerve i novog privremenog okvira zbog poremećaja nastalih uslijed agresije na Ukrajinu. Kroz njih nastojimo identificirati koliko je koji sektor u krizi i shodno tome kreirat ćemo programe i donositi odluke. Već do lipnja očekujemo da će oni pomoći poljoprivrednicima – kazao je Zdravko Barać.

Savjetovanje uzgajivača goveda organizira se s ciljem rasprave o tome što su sve izazovi u ovom sektoru i kako ih prevladati, a potvrdio je to i Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

– Negativne utjecaje bilježimo još od prošle 2021. godine kada bilježimo pad krava za okot, riječ je o 3 posto u prosjeku kada govorimo o kombiniranim i mliječnim pasminama, a bilježimo nažalost i pad broja uzgajivača za oko 15 posto. No, moram istaknuti kako bilježimo povećanje proizvodnje po gospodarstvu za oko 13,5 posto – rekao je Karalić napomenuvši kako se negativnih trendovi uzrokovani globalnim poremećajem nažalost nastavljaju i u ovoj godini.

– Danas je ovdje Ministarstvo poljoprivrede koje će predstaviti brojne mjere koje se poduzimaju u ovom sektoru. Što se tiče Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, mi smo tu na raspolaganju proizvođačima u provođenju svih mjera, vrlo aktivno uključeni u provedbi uzgojnih programa, kontroli proizvodnih svojstava grla, analizama stočne hrane, mlijeka, kontroli mliječnosti i sve su to mjere koje omogućavaju našim proizvođačima da vrlo precizno izračunaju hranidbene obroke, što je sada bitno u ovim kriznim situacijama, jer je došlo do povećanja gotovo svih troškova proizvodnje, a posebice troškova za stočnu hranu – objasnio je zamjenik ravnateljice Karalić.

Branko Kolak, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda u svom je obraćanju rekao kako se trenutno nešto manje od 400 ljudi u Hrvatskoj bavi proizvodnjom mlijeka te se osvrnuo i na utjecaj rata u Ukrajini.

– Svjedoci smo enormnog povećanja inputa hrane koje smo i mi na slobodnom tržištu prisiljeni kupovati, tako da troškovi proizvodnje rastu. U pregovorima s prerađivačkom industrijom uspjeli smo korigirati naše cijene, no bojim da će to biti nedostatno. Svako povećanje cijena mlijeka ide i k tome da se povećavaju cijene na policama, ali u ovakvim uvjetima proizvodnja je gotovo neodrživa – rekao je Kolak.

– Svaka ona mjera koja ide prema tome da pojeftinimo proizvodnju i koja će direktno utjecati na zemljišnu politiku kako bi se proizvođačima omogućila dostatna količina te sufinanciranje kupnje gnojiva, kao i sve što ide prema tome da možemo što jeftinije zasijati, je hvalevrijedan potez. Vjerojatno će se ostali inputi koje mi nemamo dosta morati kupovati prema tržišnoj cijeni. Trenutno slika nije obećavajuća – dodao je Kolak.

www.sjever.hr
06.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.