Now Reading:
NJIHOV JE DAN Imendan slave Vinko, Vinka, Irena, Berislav i Mira
Full Article 1 minutes read

NJIHOV JE DAN Imendan slave Vinko, Vinka, Irena, Berislav i Mira

Prema Hrvatskom katoličkom kalendaru, 5. travnja imendan slave osobe koje nose imena Vinko, Vinka, Irena, Berislav i Mira.

Ime Vinko je latinskog porijekla izvedeno od “vincentius” što znači “pobjednik”. Kаlendаrsko je ime koje je steklo popularnost po mučeniku i svecu Vinku iz Zaragoze. Poznato je u raznim oblicima: engl Vincent, italijanski Vincenzo, grčki Vikéndios itd. Ženska inačica ovog imena je Vinka.

Ime Irena dolazi od grčkog imena Eiréne. Po grčkoj mitologiji, ona je božica mira, kći Zeusa i Temide, najmlađa Hora. Grčka riječ eiréne znači mir. Skraćeni oblik ovog imena je ime Iren, Ena, Eni Irna.

Berislav je muško ime nastalo spajanjem riječi skupljati, brati i riječi slava. Odnosi se na čuven, dobročinitelj, uspješan. Ženski oblik ovog imena je Berislava.

Mira je žensko ime domaćeg porijekla. Postoje mnoga tumačenja ovog imena, ali ovo ime je najvjerojatnije nastalo od riječi mir. Postoji i mišljenje da je umanjenica od imena Mirela. Drugi oblici ovog imena su Miro, Miroslava, Mire i Miroslavka.

www.sjever.hr/knjiga-imena.com
05.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.