Now Reading:
ZNANJE KAO ZALOG ZA BUDUĆNOST Varaždinska županija za obrazovanje ove godine izdvaja čak 156 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

ZNANJE KAO ZALOG ZA BUDUĆNOST Varaždinska županija za obrazovanje ove godine izdvaja čak 156 milijuna kuna

Jedan od najvažnijih prioriteta Varaždinske županije svakako je obrazovanje za koje ove godine planira izdvojiti čak 156 milijuna kuna. Uz planirano povećanje stipendija, uređenje školskih objekata, 2 nova centra kompetentnosti, investicija i projekata u obrazovanju ne nedostaje.

Najbolji dokaz ulaganja u znanje kao zalog za budućnost su Centri izvrsnosti Varaždinske županije kao jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj i među samo 25 takvih u svijetu, a Županija je za obrazovanje u proračunu osigurala preko 50 posto sredstava.

Uz milijun kuna vrijedan projekt kojim se osigurava besplatna prehrana za osnovnoškolce, Županija je dodala svojih 2,3 milijuna kuna kako bi svi učenici imali besplatan obrok, a ujedno i sufinancira prehranu srednjoškolaca, piše Župan.hr.

Kako je naglasio župan Anđelko Stričak, za pokretanje novih infrastrukturnih projekata na uređenju 13 školskih objekata predviđeno je više od 16 milijuna kuna, a cilj do kraja mandata je podizanje pedagoškog standarda i uvođenje jednosmjenske nastave u sve škole.

-Za revitalizaciju dvorca Šaulovec koji postaje sjedište Europskog centra za darovite bit će izdvojeno 2,6 milijuna kuna, a 12,5 milijuna kuna za dva velika centra kompetentnosti u zdravstvu i poljoprivredi. Povećan je iznos studentskih i učeničkih stipendija, za što će se izdvojiti 1,8 milijuna kuna, a povećavaju se i sredstva za financiranje cjelodnevnog boravka učenika te su osigurana dodatna sredstva za prehranu učenika – rekao je Stričak još prošle godine prilikom predstavljanja proračuna za 2022. godinu.

U ovoj školskoj godini kroz projekt „Mi možemo” vrijedan 4,3 milijuna kuna za 98 učenika s teškoćama u razvoju osigurano je 96 pomoćnika u nastavi, a u 22 osnovne škole provodi se i projekt cjelodnevnog boravka učenika.

Ove školske godine Varaždinska županija ima ukupno 67 novih stipendista. Studentima dodjeljuje 800 kuna mjesečno, a učenicima 400. Osim toga, u suradnji s Obrtničkom komorom Varaždinske županije stipendira i učenike srednjih strukovnih škola za deficitarna zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu i to u mjesečnom iznosu od 500 kuna. Od ove školske godine zahvaljujući pilot projektu koji se provodi u suradnji s Ministarstvom i obrtnicima učenici koji se školuju za ova zanimanja dobivaju do 2.000 kuna stipendija i siguran posao kod obrtnika nakon završetka školovanja.

Od ove godine povećana je i jednokratna nagrada za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola. Ona sada iznosi 5.000 kuna, kao i nagrada za prvo mjesto na međunarodnim natjecanjima, a odsad će ih dobivati i studenti.

11 centara izvrsnosti za matematiku, informatiku, biologiju, fiziku, hrvatski jezik, nove tehnologije, poduzetništvo, kemiju, komunikaciju, nacionalnu povijest i likovnu kulturu s učenicima osnovnih i srednjih škola rade vrhunski predavači u moderno opremljenim praktikumima, a svima su im osigurani prijevoz i prehrana. U okviru centara izvrsnosti provode se i dodatni programi za šah, astronomiju i robotiku, a rezultati ovakvog rada najbolje se vide na zavidnim rezultatima koje učenici postižu na raznim natjecanjima.

Nedavno su otvoreni i novi praktikumi za potrebe centara izvrsnosti iz kemije, strojarstva i elektrotehnike te zvjezdarnica i praktikum u sklopu Centra izvrsnosti za fiziku. Vrijednost ove investicije je 15,3 milijuna kuna.

-Jedan od strateških ciljeva Varaždinske županije je ulaganje u obrazovanje, te njegovo povezivanje sa znanstvenim obrazovanjem i gospodarstvom, a sve kako bismo bili globalno konkurentni. Danas smo obišli srednje škole za koje s pravom možemo reći da su srce hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja. Naime, ovakav model – suvremeno opremljenih škola, koje se nadopunjavaju i koje su spremne na suradnju sa zainteresiranima u zemlji i svijetu, nema nitko u Republici Hrvatskoj – rekao je tom prilikom župan Stričak.

www.sjever.hr / zupan.hr
03.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.