Now Reading:
MATE RIMAC MEV-a Upoznajte Nenada Vagana: Studij završio izradom robotske kosilice i tu ne staje, a u budućnosti bi volio raditi upravo kod Rimca
Full Article 3 minutes read

MATE RIMAC MEV-a Upoznajte Nenada Vagana: Studij završio izradom robotske kosilice i tu ne staje, a u budućnosti bi volio raditi upravo kod Rimca

Bivši student Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Nenad Vagan dokaz je da čakovečki fakultet doista izbacuje sjajne mlade umove. Naime, Nenad, inače rodom iz Bedekovčine svoj je studij na MEV-u završio ni više ni manje nego izradom robotske kosilice.

Ideja za ovaj nesvakidašnji diplomski rad, priča nam sada već bivši student čakovečkog veleučilišta, pala mu je na pamet nakon što je vidio reklamu za robotsku kosilicu. Osim što nam je ispričao kako je izradio robotsku kosilicu, otkrio nam je i na na kojim projektima trenutno radi i gdje se vidi u budućnosti.

Nakon što je vidio reklamu za robotsku kosilicu, odmah je, kaže, prepoznao priliku za spajanje elektrotehnike i programiranja s mehanikom i robotikom.

-Realizacija je započela nakon što sam se javio svom mentoru, profesoru Jurici Trstenjaku i predložio mu svoju temu za završni rad – govori nam Nenad koji je krajem siječnja ove godine na MEV-u završio preddiplomski studij računarstva.

Izrada je bila sve samo ne jednostavna. Naime, s obzirom da je uz studij i radio, izrada robotske kosilice trajala je otprilike osam mjeseci, a osim mentora koji mu je bio velika podrška, puno mu je pomoglo i stečeno znanje iz osnova elektrotehnike, elektronike i programiranja, kao i samo iskustvo rada na Arduino platformi.

-Konstrukcija kosilice je izrađena od aluminijskih cijevi na koje je pričvršćen lim. Poklopac kosilice izrađen je od šperploče, koju sam rezao i prilagođavao prema konstrukciji. Šperploče sam lijepio i pričvrstio čavlićima, a nakon što se ljepilo osušilo krenuo sam s kitanjem površine i bojanjem. Cijelu kosilicu izradio sam samostalno, od varenja, kitanja, bojanja, pa sve do testiranja. Dijelove (senzore, akumulatore, instalacije itd.) većinom sam nabavljao iz Chipoteke ili preko Aliexpresa – opisao nam je Nenad kojeg inače na njegovom bivšem fakultetu nazivaju svojim Matom Rimcem.

Iako priznaje da mu je to veliki kompliment pošto mu je želja oduvijek bila raditi upravo u Rimac Automobilima, smatra da treba još puno učiti da bi se s njim mogao usporediti.

-Volio bih se okušati i u poduzetničkim vodama, ali smatram da je konkurencija na tržištu prevelika. Postoje tvrtke koje već imaju slične robotske kosilice – priznaje Nenad.

Otkrio nam je i kako trenutno radi na novom projektu. Riječ je o kosilici s benzinskim motorom koji služi za pokretanje noža.

– Pogonjena je s dva elektromotora i s njome se upravlja pomoću daljinskog. Ta kosilica će biti namijenjena za nepristupačnije i zahtjevnije terene, poput vinograda i voćnjaka. Kosilica je u završnoj fazi i čeka početak sezone košnje – govori bivši MEV-ovac koji smatra da mu je fakultet dao odličnu podlogu za tržište rada.

S obzirom da su, kako nam govori, studijski programi zaista prilagođeni potrebama tržišta, a profesori stručni, da opet bira studij, izabrao bi upravo Međimursko veleučilište. Za to će uskoro i imati priliku jer, otkriva nam, na MEV-u želi nastaviti diplomski studij.

-MEV mi je pružio stvarnu „ŠKOLU ZA ŽIVOT“ jer sam stekao znanja i zvanje koje se višestruko dokazuje u stvarnom životu, svakodnevnim poslovima i situacijama – zaključio je Nenad kojemu je najbolji dio studiranja, kao i svakom studentu, bilo ispijanje kava s kolegama.

abrkic / www.sjever.hr
03.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.