Now Reading:
Glumac i dramski pedagog Denis Bosak u Zagorju otvara prvu glumačku školu za buduće glumce – projekt podržava i župan Kolar
Full Article 3 minutes read

Glumac i dramski pedagog Denis Bosak u Zagorju otvara prvu glumačku školu za buduće glumce – projekt podržava i župan Kolar

U Zagorju svega ima, ali glumačke škole nema, no i to će se uskoro promijeniti. Naime, mladi glumac Denis Bosak koji već ima mnogo iskustva na „daskama koje život znače” diljem Hrvatske, odlučio je otvoriti prvu glumačku školu u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Bosak je 2013. godine upisao glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je i diplomirao pet godina kasnije. Kazalištem se bavi kroz cijelu osnovnu i srednju školu kao polaznik mnogih dramskih studija, a paralelno sa studijem glume volontira kao asistent dramskom pedagogu u dramskim učilištima. Kao dramski pedagog radi od 2018. godine.

O tome zašto se odlučio glumačku školu i kome će biti namijenjena, govorio je u emisiji Katapultura Prvog programa Hrvatskog radija.

-U Zagorju nema škole glume. Srednjoškolci i osnovnoškolci dolaze u Zagreb, rijetki mogu, a mnogi žele. Kao višegodišnji dramski pedagog koji radi u nekoliko učilišta u Zagrebu često dobijem pitanje imamo li mi nešto u Zagorju. Mi vozimo svoje klince svaki tjedan i teško nam je. Znamo da ima još hrpa onih koji bi htjeli, ali si ne mogu priuštiti ili vremenski ili financijski i Zagreb i Zagorje jesu blizu, ali nije to baš tako, pogotovo u ovo doba poskupljenja goriva. Ja sam razmišljao i shvatio da je sad vrijeme, ako ikad, da se to otvori – rekao je Bosak.

Dodao je da je siguran da ima djece koja to jako žele te da je upravo zato već razgovarao s nekim ravnateljima pa i županom Željkom Kolarom te da su svi vrlo otvoreni za tu ideju.
-Rekli su mi: „Da, nama to treba. Napokon netko to radi” – istaknuo je Bosak.

Cilj mu je, kaže, dati priliku djeci da na malo profesionalniji amaterski način dobiju priliku glumiti i učiti o glumi, no glumačka škola neće biti namijenjena samo budućim glumcima. Denis je objasnio da bi, iako bi se radilo kroz kazalište, kroz dramski tekst i improvizacije, sve to itekako koristilo svima onima kojima su u opisu posla i javni nastupi.
-Iako je to jako dobro za sve buduće glumce da se isprobaju, da vide je li to za njih, poanta je da polaznici nauče javno nastupati, da se nauče nositi s tremom koja će uvijek biti prisutna. Ja sam već pet godina akademski glumac i obožavam svoju tremu jer sam se naučio nositi s njom. To će biti budući doktori, odvjetnici, ekonomisti, menadžeri. To su sve ljudi koji moraju držati seminare, razgovarati s ljudima, moraju biti u nekom društvenom momentu. Kako to raditi, kako koristiti glumačke alate da promijenimo atmosferu napetosti u sobi, i to je ono što ćemo učiti – naglasio je Bosak za Katapulturu.

Kazao je i da mu je najdraže kad od svojih polaznika dobije dobar feedback.

-Kako se već neko dulje vrijeme bavim time, najviše od svega volim kada mi dođe neki od mojih studenata polaznika i kada kaže: „Denise, znaš onu tehniku koju smo radili prošli put? E, baš sam to koristio ovaj put da priđem curi u klubu i super je prošlo!” To je ono što ja želim da oni nauče, da se nauče nositi sa životom, s nekim alatima koji umjetnici moraju koristiti na sceni, a toliko su dobri u stvarnom životu. I potrebni – zaključio je Denis Bosak.

foto: fb- d. bosak

a. kučić/sjever.hr
03.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.